Maand updates
Jeanet Wolf
Maand updates
12/30/2023
7 min
2

Maand Update December + 2023 terugblik(je)

12/30/2023
7 min
2

Wow, heb jij ook dat het jaar zomaar ineens weer voorbij is? Of voelde het als een lang, slepend jaar voor je?

 Dit jaar voelt voor mij echt alsof het nog sneller voorbij gevlogen is dan alle andere jaren.

Ik denk, nu in er zo over nadenk, dat het komt omdat het jaar in tweeën gedeeld is. Het eerste deel zwanger van Harvey maar nog maar 1 kind om voor te zorgen. Het tweede deel, vanaf 2 mei, met een baby erbij.


In deze maand update vertel ik over m’n nieuwe bedrijf, over onze grootste financiele les van dit jaar (en de grote belastingaanslag), en over de plannen voor deze maandmail voor komend jaar.


Harvey is op dit moment 8 maanden oud, Jayson 2 jaar en 8 maanden. Jayson zit as we speak geheel zonder kleding met z’n duplo trein te spelen. Harvey ligt er op zijn buik bij en kauwt op een stuk duplo. En ik typ deze mail.

Bizar idee dat ineens ontstond

Ik had eerst altijd het idee, tot ongeveer een maand geleden, dat het ‘oneerlijk’ is als ik achter m’n laptop wat werk zit te doen, terwijl ik tegen Jayson altijd zeg dat we geen schermen gebruiken ter vermaak. Maar toen gebeurden er 2 dingen.

1: Ik die besefte dat werk niet perse ‘vermaak’ is, t zou wat anders zijn als ik nu op de bank hang en een serie kijk en vervolgens Jayson vertel dat ‘we dat niet doen’. Hypocriet haha. Hij weet dat een laptop is om te ‘werkelen’ (werken. Hij plakt achter ieder woord dat eindigt op ‘en’ een extra lettergreep). Maar het duurde tot ongeveer nu dat ik er ook echt oke mee ben dat ik een uurtje werk, terwijl de boys lekker spelen.

2: Wat ook gebeurde is dat ik besloot anderhalve maand geleden, dat ik de University of Excellence tot eigen entiteit ga vormen. Het valt nu nog onder Lifestyle of Business. Maar ik kreeg ineens de briljante, en enigszins achterlijke, ingeving om in de schaarse 1.5 werkdag per week een extra bedrijf te willen starten.

En niet zomaar een bedrijf, maar eentje waar ik direct in jaar 1 voor een miljoen wil gaan. Ik heb de Imperium Podcast weer opgepakt, waar ik in 2018 mee begon. En in deze eerste aflevering ervan die ik 1 december publiceerde, neem ik je mee in het bouwen van een bedrijf, vanaf nul.

Luister de eerste aflevering

Nu is het niet 100% ‘vanaf nul’ want ik heb al een kleine volging, ik heb al een groot netwerk, ik ben aardig ‘bekend’ wat het makkelijker maakt. En ik heb al sinds 2018 de University of Excellence. Maar wat er niet is, is een bedrijf. Er is geen persoonlijk merk, er is geen methode, geen concept. Er zijn niet eens verkooppagina’s, laat staan dat we ooit iets aan marketing gedaan hebben. En dus ga ik alles, inclusief het bouwen van een nieuw team wat los staat van LSOB, opbouwen.

Ik heb er al zeker 4x spijt van gehad dat ik zo’n groot project ben gestart hahaha. Maar op die 4x na vind ik het echt enorm leuk.

Het was een jaar met vooral ups

Ik heb er hard over nagedacht afgelopen maand tijdens het reflecteren op 2023. Maar mijn ‘ergste’ tegenslag dit jaar was het gezeik met de buren. Wat nog steeds niet opgelost is (gedoe over een schutting en een schuur). Maar dat benoem ik omdat ik dan toch iets benoemd heb dat ‘niet lekker ging’. Want heel eerlijk ben ik er amper mee bezig, met hen, tenzij er zoals ergens begin januari weer een brief op de mat valt van de gemeente (de gemeente heeft ons al ingelicht dat het komt haha).

Ergens heb ik het idee hangen dat er altijd ‘ups en downs’ moeten zijn. En hoewel ik heus dagen heb gehad die stroperiger gingen dan anderen. En hoewel er genoeg slapeloze nachten waren vanwege niet slapende baby, welke slopend zijn. Is dit het eerste jaar dat ik me kan herinneren, waar gewoon geen echt noemenswaardige downs waren. Het bestaat dus, zulke jaren.

Enkele hele toffe ups waren wel

1. De geboorte van Harvey (duh)

2. De lancering van John zn boek over onze methode: Relaxed Vlammen. Ondertussen een officiele bestseller, binnen een maand was de tweede druk er uit, mega lancering gehad met 140 mensen in de zaal. Enorm gaaf.

3. Onze Lifestyle of Business Mastermind met hele leuke, diepgaande en waardevolle uitjes en sprekers. En als je nu denkt ‘kak, was ik daar maar bij geweest’: We hebben de eerste 12 van de totaal 25 plekken voor onze Businessclub voor 2024 al vergeven. Als je een heel krachtige omgeving om je heen wilt in 2024 dan is dit je plek: https://lsob.nl/businessclub/

De belangrijkste financiele les van dit jaar

Heel veel levenslessen hoor, groot en klein. Maar voor nu een echt belangrijk aandachtspunt is, wederom, onze financiële groei. We hebben deze maand een belastingaanslag gekregen van 112.000 euro. Ruim een ton dus. Vooral omdat we zo agressief hebben geïnvesteerd vanuit ons bedrijf, waar we dividend uitkeerden en dat prive investeerden (crypto, aandelen, goud, pensioenfonds, whisky). Dat we daarvan nu dus de rekening krijgen. Dat wisten we natuurlijk vooraf, en de reden dat we het zo gedaan hebben is omdat dat eind 2022 de beste beslissing was om in 2023 te gaan doen. Maar het was wel nu we het echt op papier kregen, de bevestiging dat we het anders gaan doen komend jaar.

We gaan voorlopig geen dividend uitkeren om prive te investeren. We gaan vooral in de holding ‘oppotten’.

Ook gaan we dit laatste weekend van het jaar gebruiken om te her balanceren.We gaan de verhoudingen tussen alle assets opnieuw bekijken, dat doen we ieder jaar: Kijken of we bijvoorbeeld verhoudingsgewijs veel meer geld in crypto hebben dan in goud of whisky, en dat wat rechter trekken. We gaan beslissen wat we dit jaar in totaal willen investeren en gaan dat minder agressief doen. We zetten nu simpelweg heel veel geld per maand in onze assets. Wat heel goed is maar ook echt overbodig. Om de simpele reden dat daarmee het ‘eindbedrag’ over 30 jaar van nu in de heel-veel-miljoenen loopt (compound effect) dat dat gewoon onnodig is. Want ja, veel geld voor een rustige oude dag is handig. Maar er is een verschil tussen ‘ruim kunnen leven’ of ‘het never van je leven op kunnen krijgen’.

Stay Broke

En er is zo’n uitspraak: “Stay broke”. Welke betekent dat ondanks dat je misschien veel geld hebt, je het ‘uit het zicht zet’ zodat je rekeningen altijd rond een bepaalde ondergrens staan. Dat Stay Broke principe maakt dat je voorover blijft leunen. Immers, als je een paar ton op je bankrekening hebt staan is de kans dat je brein influistert ‘ach, niet hard werken hoeft niet, toch geld zat’. Waardoor je uiteindelijk jezelf in de vingers snijdt.

Maar dat Stay Broke principe vind ik helemaal niet fijn. We hebben dat in 2023 echt volledig omarmd, iedere keer de ondergrens aangehouden op de prive rekeningen. Vooral omdat we dus al het geld direct in de assets zetten. Maar ik vind het een heel beperkende ervaring. Dus ook dat gaan we in 2024 anders doen.

Zo spelen we ieder jaar met invalshoeken. Onze lessen zitten vrijwel altijd in financiën. Ieder jaar doen we daar weer veel lessen op en kunnen we verder optimaliseren. Ik hou daarvan, echt heel vet vind ik het om iedere keer onze eigen grenzen op te zoeken in ons kunnen en presteren. En daarmee het financiele spel weer op een heel ander niveau te spelen.

Als je me in 2017 verteld had dat ik een belastingaanslag van 112K zou krijgen, zouden de tranen me in de ogen springen. Van angst. En nu denk ik wel ‘hmm, had het liever zelf gehouden’ maar weet ik ondertussen zo goed hoe geld ‘werkt’ en dat het allemaal 1 groot spel is. Dat ik de spelregels nog beter wil begrijpen, zodat we het in het nieuwe jaar net weer beter kunnen doen.

De plannen voor 2024

Voor LSOB is de strategie helemaal scherp en gaan we wederom versimpelen. We hebben in 2023 meer kosten gemaakt dan nodig. Ook is gebleken dat we in sommige onderdelen heel veel tijd en geld stoppen wat verhoudingsgewijs weinig oplevert. Dus dat gaan we her balanceren en rechttrekken. Maar niks spannends. Lekker rustig doen wat we al doen, maar wederom grootser en beter dan t vorige jaar. We doen al sinds 2017 hetzelfde maar steeds wat beter. En het wordt ieder jaar wat simpeler. En ik denk dat het in die eenvoud zit dat het succes ook meer en meer blijft toenemen.

Voor de University of excellence en mijzelf gaan we een methode, concept en volledig persoonlijk merk bouwen. Veel interviews. Veel marketing. Volledig sturen op cijfers. Op mijn nieuwste instagram kanaal ImperiumPodcast neem ik je er ook in mee. https://www.instagram.com/imperiumpodcast/

Ik heb erg zin om voor het eerst ooit echt een persoonlijk merk te bouwen rondom mezelf. Leuk, weer een beetje spelen in die grondbeginselen van het bouwen van een bedrijf. Is alweer een tijd geleden ;)

Zeer zeker niet op de planning is een derde kind dit jaar. Voorlopig slapeloze nachten genoeg en still going strong met weinig slaap, dus dat is even heel mooi zoals het is hahah.

En we gaan in 2024 voor het eerst met z’n vieren op reis. Wel pas eind van het jaar dus dat duurt nog heel lang, maar toch. We beginnen het reizen nu echt te missen en het lijkt ons heerlijk om dat nu met de jongens te kunnen gaan doen.

Een niet zo spectaculair 2024

"Wees saai voor succes", een uitspraak die John en ik vele jaren geleden ergens hoorden, en sindsdien omarmen. We zijn namelijk zeer goed in saai zijn 😂.


 Succes is maar net wat jij succes vindt. Voor mij is succes: Nergens terughoudend zijn maar op alle door mezelf gekozen gebieden voluit leven. Alles geven. Nergens terughoudend zijn. Maar, wel maar een paar gebieden kiezen. Zodat ik weinig dingen doe maar die paar dingen wel echt op heel hoog niveau.


Mijn voorspelling voor 2024 is dan ook eenvoudig

 • Lekker vanaf maart weer de moestuin in. Meer fruitbomen en fruitstruiken in 2024 beetje minder palmkool en radijzen. Hier en daar optimaliseren.
 • Veel met de jongens samen zijn. Verder verdiepen in Montessori (onze opvoed methode die we hanteren).
 • Op de woensdagen en zondag-ochtenden werken. En vanaf mei dinsdagen ook, Harvey gaat iets nadat hij 1 jaar is geworden samen met Jayson op dinsdag naar de opvang (moet ik nu nog niet aan denken).
 • Een persoonlijk merk bouwen en de University of Excellence tot miljoenenbedrijf bouwen vanaf scratch.
 • Weer Cacao ceremonies organiseren (Yes!)
 • Vanaf februari iedere 6 weken een hele vrijdag met de RelaxedVlammen Businessclub aan het werk.
 • Lifestyle of Business weer ietsje versimpelen, kosten omlaag, daarmee winst omhoog, doorbouwen op wat we al hebben staan
 • 4-5 keer per week sporten
 • Nog 3 kilo afvallen zodat ik weer op mn 'gewone' gewicht ben (van voor de zwangerschap).
 • Hopelijk meer, beter en minder onderbroken slapen 😇
 • En waar ik zakelijk het meeste naar uitkijk: Eindelijk all-in gaan met iedere dag video's en posts delen vanuit de University of Excellence, om de boodschap die ik al sinds 2018 in het klein verkondig, nu echt groots te kunnen verspreiden. Vet zin in.
 • Waar ik prive het meest zin in heb (naast slapen 😆) is onze weekendjes weg met z'n viertjes en met ons drietjes weer uren in de moestuin doorbrengen vanaf de lente ♥️

Eenvoudig, simpel, kalm, gestaag voorwaarts.
Met alle hobbels en bobbels die erbij komen onderweg.

Geniet van je nieuwe jaar, en maak het niet een TE groot ding in je hoofd – want of het nu 1 januari, 15 maart of 27 september is: Goede keuzes maken kan ieder moment opnieuw ;)


Reacties
Categorieën