Als jonge moeder stond ik eerst sceptisch tegenover het idee van wasbare luiers. Mijn hoofd vulde zich met vooroordelen - zouden ze niet vies zijn, enorm veel gedoe veroorzaken en stinken? Maar nieuwsgierigheid en een verlangen naar een duurzamere levensstijl wonnen het uiteindelijk van mijn twijfels. Vol verwachting begon ik mijn zoektocht naar informatie over wasbare luiers.
Fast forward: Ondertussen gebruiken we ruim 2 jaar wasbare luiers en ook voor onze jongste van nu 12 weken, gebruiken we sinds week 2 wasbare luiers. De eerste week sloegen we dat over vanwege het meconium wat erg lastig uit te spoelen is. Niet dat de gele poepkleur van de eerste maanden uit witte luiers te krijgen is, maar dat terzijde ;)
In dit artikel help ik je een weg te banen door de jungle van wasbare luiers! Want ik weet nog dat ik geen idee had waar te beginnen toen ik info ging verzamelen.
Ik deel de voordelen, nadelen en vooroordelen. Manieren om te testen of het wat voor je is. En ik vertel over welke soorten er zijn. Overigens ben ik enkel een enthousiaste gebruiker van wasbare luiers en moet je voor echt passend advies bij experts zijn. In de (web)shops waar wasbare luiers verkocht worden heb je vrijwel altijd de mogelijkheid om uitgebreid advies te krijgen. Dus bij twijfel zou ik dat sowieso aanraden.
Oke daar gaan we!
Wat zijn wasbare luiers?
Dit is een open deur maar ik deel het toch even ;)
Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers die gemaakt zijn van zachte, absorberende materialen zoals katoen, bamboe of hennep. In plaats van na een enkel gebruik weggegooid te worden, worden wasbare luiers na het verschonen gewassen en kunnen ze vele malen opnieuw gebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en zijn tot zindelijkheid te gebruiken, mits je de juiste maten blijft gebruiken vanzelfsprekend.
Voor je beeld: De meeste wasbare luiers werken exact hetzelfde met omdoen als wegwerpluiers. Het is niet dat je zoals je (overgroot)oma vroeger luiers moet vouwen en dicht moet spelden met zo’n enorme veiligheidsspelt.
De Voordelen van Wasbare Luiers
Ik vond vooral de hoeveelheid afval die bespaart wordt een heel belangrijke reden. Goed om te weten trouwens is dat ook al was je je wasbare luiers iedere keer 2x achter elkaar in de wasmachine (wat heel erg overbodig is maar even als voorbeeld), en gebruik je ze een jaar of 3, dan nog is de belasting op het milieu van al dat wassen een fractie van wat wegwerpers met het milieu doen.
Milieuvriendelijkheid: Een van de meest overtuigende redenen om voor wasbare luiers te kiezen, is hun positieve impact op het milieu. Wegwerpluiers vormen een enorme belasting voor het milieu, omdat ze tientallen jaren nodig hebben om af te breken in de natuur. Enorm veel water kosten om te maken en de CO2 uitstoot bij het productieproces hoog is. Door over te stappen op wasbare luiers, verminder je de hoeveelheid afval die in stortplaatsen terechtkomt drastisch. Het scheelt ruim 250 kilo afval per kind per jaar (!!).
Op Greenbutt.nl staan deze cijfers over de positieve impact die wasbare luiers hebben op waterverbruik en CO2 uitstoot:
"Maar bij wasbare luiers verbruik je veel water met wassen, toch?
Wanneer je wasbare luiers gebruikt, heb je natuurlijk extra was. Je wasmachine staat vaker aan en je gebruikt daarom extra water. Maar hoeveel water is dat eigenlijk? En hoeveel water wordt er verbruikt voor het maken van een wegwerpluier?
Voor de productie van één wegwerpluier is 35 liter nodig. Je wasmachine laten draaien met 20 wasbare luiers erin, verbruikt 70 liter water. Dat is minder dan 3 liter water per luier. Per gebruikte luier, bespaar je dus 32 liter water.
Maar de productie van die wasbare luier? Die kost ook water, om het katoen te laten groeien voor 30 wasbare luiers is 41 m3 water nodig. Voor 1 kindje, komt dat neer op 8,2 liter water per gebruikte luier. Gebruik je de luiers voor je 2e kindje, of gebruik je tweedehands luiers, dan zakt dit naar 4,1 liter per luier!
Wanneer we uitgaan van het meest negatieve scenario, 8,2 liter water om een luier te maken en 3 liter om een luier te wassen. Dan besparen we toch mooi 23,8 liter water per luier.
En hoe zit het dan met de CO2 uitstoot als gevolg van het wassen en drogen?
Milieucentraal maakte een berekening van de CO2 impact van wasbare luiers versus wegwerpluiers. Zij berekenden dat de CO2 uitstoot van wasbare luiers tot 2,5 keer minder is. Dit is afhankelijk van je was en droog routine. Was je altijd op 60 graden en droog je je luiers in de droger dan is de CO2 impact 1,5 keer minder. Gebruik je geen droger dan loopt dit op naar 2,5 keer minder CO2 impact.
Maar hoeveel is dat dan 2,5x minder CO2 impact. Gebruik je op dit moment wegwerpluiers? De CO2 impact van deze luiers is net zoveel als 2x naar Parijs met het vliegtuig.” Bron: Greenbutt.nl
Kostenbesparend: Hoewel de initiële investering hoger is dan die voor wegwerpluiers, bespaar je op de lange termijn aanzienlijk met wasbare luiers. Je hoeft niet continu nieuwe luiers aan te schaffen, waardoor je flink kunt besparen, vooral als je van plan bent meerdere kinderen te krijgen.
Gezonder voor de huid van je baby: Wasbare luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bevatten geen schadelijke chemicaliën, waardoor ze zacht zijn voor de gevoelige huid van je baby en het risico op huidirritaties vermindert.
Verminderd risico op luieruitslag: Doordat wasbare luiers beter ademen dan wegwerpluiers, hebben baby's die wasbare luiers dragen vaak minder last van luieruitslag. Onze Harvey heeft tot nu toe in de eerste 12 weken van z'n leven geen enkele uitslag gehad, niet eens een minuscuul plekje. Jayson heeft vaker last van uitslag. Dat komt vermoedelijk doordat hij ze in de nacht aanheeft en veel plast waardoor hij vervolgens te lang in z'n eigen plas zit. Maar er is niet echt een pijl op te trekken. Wasbare luiers is in ieder geval geen garantie op geen uitslag, het verschilt ongetwijfeld per (gevoeligheid van ieder) kind.
De Nadelen van Wasbare Luiers
Wasroutine: Het gebruik van wasbare luiers vereist een extra wasroutine. Het verschonen en wassen van de luiers zal meer tijd en moeite kosten dan het weggooien van wegwerpluiers.
Extra tips uit eigen ervaring (en onkunde ;) ):
- Draai met enige regelmaat even een lege wasmachine op 90 graden. Zodat je machine schoon en fris blijft met al die poep- en plasluiers.
- Het kan aan te raden zijn om heel af en toe de luiers 2x achter elkaar te wassen. Ik wist helemaal niet dat dat ‘moet’ en vond na 1 jaar gebruik van de luiers dat ze niet meer schoon roken na goed gewassen te zijn. Sinds ik ze nu eens in de 3 maanden 2x achter elkaar was (ik droog ze niet tussen die 2 wasjes door) blijven ze veel frisser ruiken.
Initieel kostenplaatje: Hoewel je op de lange termijn geld bespaart, zijn wasbare luiers duurder in aanschaf. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het merk en het type luier dat je kiest.
Extra tip:
Koop eerst minder dan er over het algemeen aangeraden wordt (in sommige gevallen worden er tot wel 12-16 stuks aangeraden als eerste aanschaf) Je hebt ze letterlijk binnen 1 dag in huis als je toch te weinig blijkt te hebben. Wij hadden zeker in het begin met Jayson onnodig veel luiers bij nader inzien.
Draaggemak onderweg: Onderweg luiers verschonen kan een uitdaging zijn, vooral als je geen toegang hebt tot een wasgelegenheid.
Ervaringstip: Als we langer onderweg zijn, doen wij de jongens wegwerpers aan. Laatst gingen we bijvoorbeeld als ‘uitje’ naar de intratuin (I Love de intratuin ;) ) en dan doen we ze wegwerpers aan. Omdat we anders eventuele poepluiers onderweg moeten verschonen, in een plastic zakje of wetbag mee moeten sjouwen en dat wordt gewoon een gesmeer over het algemeen. Als we een hele dag weg gaan, bijv naar familie ver weg, doen we juist wel weer wasbare luiers aan. Omdat dat toch bij bekenden is kunnen we de tijd nemen om te verschonen en kunnen we de vieze luiers in de auto leggen (in een zak) zonder er constant mee te hoeven slepen. Want voor lange autoritten is een wasbare dan juist weer erg fijn. Behalve als ze poepen. Maar daar kom je ook wel weer overheen, weet ik ook uit ervaring ;).
Ervaringstip: Omdat de jongens geen chemische luiers gewend zijn doen we ze ‘Eco by Naty’ wegwerpers aan wanneer ze wegwerpers dragen. Jayson krijgt enorm snel heel veel uitslag van ‘gewone’ wegwerpers (op de opvang bijvoorbeeld). De Eco by Naty wegwerpers zijn wat duurder, maar de uitslag weer onder controle krijgen na zelfs maar 1 dagje chemische wegwerpers, is veel meer ellende.
Pro-tip: Je kunt een abonnement bij eco by naty afsluiten en aangeven dat je iedere X aantal weken automatisch luiers wilt ontvangen. Super praktisch.
Vooroordelen over Wasbare Luiers
Ik moet toegeven dat ik eerst wat vooroordelen had over wasbare luiers. Ik dacht dat ze ingewikkeld zouden zijn in gebruik en niet zo hygiënisch als wegwerpluiers. Maar oh, wat ben ik blij dat ik de stap heb gezet en me heb laten verrassen.
Lastig in gebruik: Veel mensen denken dat wasbare luiers ingewikkeld zijn in gebruik, maar met de juiste voorbereiding en kennis zijn ze net zo gemakkelijk te gebruiken als wegwerpluiers. En die ‘voorbereiding’ en ‘kennis’ klinkt zwaarder dan het is. Echt, of je nou een wegwerper of een wasbare omdoet, het proces is hetzelfde. Als je een twee-delige gebruikt dan is het wel een dubbele handeling. Eerst doe je het absorberende broekje aan (zoals je een wegwerper ook aandoet) en daaroverheen een waterdicht broekje (op dezelfde manier). Laat het eens 30 seconden extra werk zijn.
Ouderwets en onhygiënisch: Het idee van wasbare luiers roept soms associaties op met grote witte doeken en mega veiligheidsspelden… maar moderne wasbare luiers zijn ontworpen met comfort en gemak in gedachten. Ook is er erg gelet op hygiëne en zijn ze zo gemaakt dat de kans op doorlekken of spuitluiers minimaal is.
Maar eerlijk is eerlijk, soms als er meer poep inzit dan me lief is – of diarree, helemaal zo’n teleurstelling bij het openen – dan spoelen wij het extra uit (even in de wc hangen terwijl je hem vasthoudt (de luier, niet je kind)) en dat is goor. Mooier kan ik het niet maken.
Als je gewoon echt walgt van het idee om poep te zien en dat zo snel mogelijk weg wilt hebben, dan is wasbaar niks voor je. Voordeel is wel dat wij letterlijk nog nooit stront tot aan de rug gehad hebben bij de jongens met een wasbare luier. Iets dat met de wegwerpers dan wel weer voorkomt. Ook goor. Linksom of rechtsom zul je gewoon moeten dealen met poep ;)
Tijdrovend: Hoewel het wassen van luiers extra tijd kost, ervaar ik dat zelf niet als een probleem. Maar hoe je het ook went of keert, je moet extra wassen en extra opvouwen (tenzij je het ongevouwen in een la flikkert uiteraard).
Bij wasbare luiers is het denk ik een gevalletje ‘wat weegt zwaarder’; besparen van milieu, geld en de billen van je kind, of je eigen comfort.
Bespaar Tip:
Kijk eens bij de tweedehands wasbare luiers wat op veel webshops aangeboden wordt. Dat scheelt een hoop in aanschafkosten.
Bespaar Tip 2: Je kunt klein beginnen als de investering te groot is in 1x. Bijvoorbeeld door enkel 2-4 luiers voor de nachten te kopen. Of om op die manier om de dag wasbaar en om de dag wegwerp te doen. Het hoeft niet 100% wasbaar te zijn als dat niet haalbaar lijkt. Alle beetjes helpen. En echt, in de nachten een wasbare gaat gewoon veel verschoon-gedoe schelen.
Verschillende Soorten Wasbare Luiers
Er zijn verschillende soorten wasbare luiers om aan te passen aan de behoeften en voorkeuren van ouders en baby's. ik zal er even heel kort op ingaan. Op de websites van wasbare luiers vind je zeer uitgebreide uitleg over ieder soort.
Pocket luiers: Deze luiers hebben een waterdichte buitenlaag en een opening om inleggers in te steken. https://smartassdiapers.be/product/6-packs-earth-solid-colours-naturelle-skyfall-sunshine-blue/
All-in-One luiers: Deze luiers hebben een geïntegreerde waterdichte laag en absorberende inleggers. Is heel praktisch in gebruik, nemen in mijn ervaring wel minder op dan de tweedelige luiers. Voordeel is wel dat dit hele dunne luiers zijn. Deze gebruiken wij. https://www.nappys.nl/wasbare-luiers/all-in-one/elskbar
2-delig systeem bestaande uit:
Deel 1) Voorgevormde luiers: Dit is het absorberende onderluier. Deze luiers hebben een voorgevormd ontwerp en worden vastgemaakt met klittenband of drukknopen. Echt heel praktisch. Dit zijn dus o.a. die wij gebruiken voor de nachten. Dit zijn ook wel de onderluiers/onderbroekjes. https://smartassdiapers.be/product/nachtluier-bamboe-inlegger-hennep-booster-tweedelig-systeem/
Deel 2) Overbroekjes: Het waterdichte overbroekje. Deze worden gebruikt in combinatie met voorgevormde (onder-) luiers om extra bescherming tegen lekken te bieden. Doe je deze niet over de onderluiers heen, dan wordt het gegarandeerd een hele natte boel ;). https://smartassdiapers.be/product/overbroekje/
Als je niet zeker weet of 1-delig of 2-delig je voorkeur heeft kun je ook dit pakket als test aanschaffen:
https://smartassdiapers.be/product/testpakket-wasbare-luiers/
Hybride luiers: Deze luiers combineren wasbare en wegwerpelementen voor meer flexibiliteit. Daar heb ik zelf geen ervaring mee en kan ik dan ook niks zinnigs over zeggen.
Welke en hoeveel wasbare luiers wij hebben
Ik wil zelf het liefst niet vaker dan 1x per 3 dagen een grotere hoeveelheid luiers wassen dus heb daarom meer luiers dan we per dag gebruiken in de roulatie. Als je iedere dag wilt wassen is ergens rond de 4-6 luiers totaal over het algemeen voldoende, is mijn ervaring. Maar dat zal erg verschillen per kind.
Voor Jayson, 2.3 jaar
Zelf hebben we er momenteel 8 2-delige luiers voor Jayson (hij is nu 2 jaar en 3 maanden oud) waar we tussen rouleren. We gebruiken er meestal 4 per 24 uur en daarnaast dagelijks 1 wegwerper (we weten ongeveer wanneer hij gaat poepen en vangen dat bij voorkeur op in een wegwerper ;) ).
Met deze hoeveelheid doen we 2 dagen en nachten in totaal, de ene dag plast hij meer dan de ander.
Voor Harvey, 12 weken
Voor Harvey heb ik 8 wasbare luiers van Elskbar welke we overdag gebruiken. Daarvan draagt hij er 4-5 per dag. En daarnaast heb ik voor hem 4x een 2-delige sets waarvan ik er 1 per nacht gebruik en af en toe ook eentje overdag (die draagt hij zo'n 5 uur achter elkaar, een Elskbar eerder richting max 3 uur).
Met deze in totaal 12 luiers kan ik 3 dagen + 2 nachten doen voor hem.
Mijn persoonlijke favoriet: De 2-delige sets
De 2-delige sets zijn mijn persoonlijke favoriet. Daarmee hebben we nog nooit doorlek-ongelukjes gehad op een nacht van zo’n 10-12 uur (geen 10 uur slaap trouwens…I wish haha, maar dat de boys de luier 10 uur achtereen omhebben). Bij de Elskbar wel al enkele keren doorlekken gehad omdat die minder opnemen, die gebruik ik niet in de nacht. De Elskebar heeft nog een minpunt vind ik, namelijk; bij Jayson sneed dit type teveel in zijn bovenbenen. Dat laatste is bij Harvey niet het geval.
Jayson krijgt in de nacht een extra booster erin en kan als groot-plasser dan alsnog de hele nacht met 1 luier. Harvey kan de gehele nacht met zijn nachtluier zonder booster. Wat echt een enorme plus is wat mij betreft, want niet in de nacht verschonen met als gevolg een heel wakkere baby, vind ik een plus. Hoe meer slaap-tijd hoe beter ;)
Geen idee waarmee je moet starten? Dit is het beginpunt
Er zijn hele fijne starterspakketten waarmee je kunt uitproberen zoals deze hieronder, dan heb je 1x 1-delige en 1x 2-delige luier zodat je kunt ervaren wat je fijner vindt:
Dit is geschikt voor kinderen vanaf 7 kilo
https://smartassdiapers.be/product/testpakket-wasbare-luiers/
Kind lichter dan 7 kilo? Dan vind je hier meerdere soorten newborn test-pakketten
https://www.nappys.nl/wasbare-luiers/pakketten
Wil je overdag wegwerpers maar in de nacht een wasbare zodat je niet hoeft te verschonen in de nacht?
Dan is dit een fijne optie:
Dit is een nacht-pakket waar je meteen 2 volledige nachtluiers hebt:
https://smartassdiapers.be/product/nachtluier-pakket/
Hoe Werken Wasbare Luiers?
Afhankelijk van het type wasbare luier dat je kiest, kunnen ze op verschillende manieren worden gebruikt. Over het algemeen bestaat een wasbare luier uit een waterdichte buitenlaag en een absorberende binnenlaag. Die kunnen vastzitten aan of los zijn van elkaar.
Hier zijn de basisstappen van het gebruik van wasbare luiers:
Stap 1: Plaats de luier onder je baby en maak de luier vast met klittenband, drukknopen of een andere sluiting. Echt waar, gewoon zoals wegwerper.
Optionele stap: Inleggers en boosters: Voeg eventueel vooraf inleggers of boosters (soort maandverband maar dan wasbaar en kan in de luier geklikt worden zodat hij goed blijft zitten) toe om de absorptie te vergroten, vooral voor oudere baby's. Wij doen dit bij Jayson in de nacht waardoor hij – ondanks dat hij erg veel plast – de hele nacht met 1 luier kan.
Zo'n soort booster gebruiken wij voor Jayson als extra inlegger in de nachten: https://smartassdiapers.be/product/smartass-hennep-booster/
Stap 2: Verschonen en wassen: Wanneer je baby een schone luier nodig heeft, verwijder je voorzichtig de vuile luier en berg je deze op in een speciale luieremmer of wetbag. Het inlegvelletje dat poep en plas opvangt gooi je weg. Na gebruik kunnen wasbare luiers in de wasmachine worden gewassen met een mild wasmiddel en vervolgens worden gedroogd.
Voor de duidelijkheid (want dit snapte ik zelf in het begin niet):
Je hebt de wasbare luier. Daarin kun je het grote wasbare ‘maandverband’ doen voor meer absorptie, dat heet een 'booster'. En op de booster leg je een inlegvelletje, dat is vergelijkbaar met een zakdoekje/wc papier maar dan van veel stevigere kwaliteit. Dat inlegvelletje vangt de eventuele poep op, en gooi je weg in de prullenbak tijdens verschonen.
Wij gebruiken zelf de wetbags waar je alle vieze luiers in doet. Die luierzak hangt bij ons aan een haak in het verschoonhok hier thuis. Eens per 3 dagen gooi ik alles met zak en al in de wasmachine. Je hoeft dus niet met je hand de vieze luiers aan te pakken en in de machine te stoppen.
Deze waszak hebben wij opgehangen, daarvoor is geen emmer nodig: https://www.nappys.nl/accessoires/luierzakken-wetbags/elskbar/medium-luierzakken
Deze waszak kun je in een luieremmer hangen, wat ook erg praktisch is: https://smartassdiapers.be/product/wasnet/
Invloed op Zindelijkheid
In sommige gevallen zijn kinderen die wasbare luiers dragen zich eerder bewust van hun natte luier, wat kan bijdragen aan een soepeler zindelijkheidsproces.
Meer kinderen kunnen doen met dezelfde Wasbare Luiers
Hoewel de initiële kosten van wasbare luiers (veel) hoger zijn dan die van wegwerpluiers, kunnen gezinnen die wasbare luiers gebruiken aanzienlijk besparen op de lange termijn. Door een eenvoudige berekening te maken van de kosten voor het gebruik van wegwerpluiers gedurende de tijd dat je kind luiers draagt, zul je het verschil in kosten ontdekken. Dat is in de meeste gevallen zo’n 600-800 euro besparing per kind over de jaren van luier-gebruik.
Wij hebben voor Harvey uiteindelijk nieuwe in de newborn maat moeten aanschaffen omdat we alles weggegeven hadden. Maar in principe kun je voor een volgend kind gewoon weer dezelfde luiers gebruiken. Enige dat ik merkte is dat bij sommige absorberende onderluiers (deel 1 van het 2-delige systeem) van de TotsBots het elastiek te slap werd, waardoor we een paar na 2 jaar intensief gebruik hebben vervangen.
Welke maat aanschaffen?
Zelf vind ik de newborn maat een erg fijne maat voor de eerste maanden. Harvey heeft tot nu toe 12 weken lang al de newborn maat van Elskbar om (hij is nu zo’n 6-6.5 kilo). Ik schat in dat ze nog 2 weken passen.
Je zou ook meteen ‘maat 1’ kunnen aanschaffen en newborn overslaan. Maar die moet je dan wel extra in elkaar klikken de eerste newborn maanden, om kleiner te maken. Dat in elkaar klikken is heel simpel maar betekent wel dat de luiers wat dikker zijn, je vouwt als het ware een stuk van de luier dubbel en klikt dat vast. De pasvorm is dan uitstekend ook voor een newborn maar dus wel erg dik om de kont. Voordeel is dat je dan geen newborn maat hoeft en dat bespaart weer aanzienlijk.
New born is dus het kleinst, dan komt maat 1, dan maat 2, dan maat 3.
Een 'one size' is meestal pas vanaf 6 kilo tot ongeveer 15 kilo.
Je zou dan kunnen doen: New born voor de eerste maanden, gevolgd door 'one size' tot aan 15kg. Dan zul je in het begin wel dikkere luiers hebben door het in elkaar klikken.
Als je newborn maat overslaat en start met maat 1 dan.kun je die luiers vanaf week 1 tot ongeveer 8 kilo gebruiken (soms tot zwaarder afhankelijk per kind). Daarna ga je over op maat 2 welke ongeveer van 5kg-16kg gaat. Maat 3 is ongeveer 15kg-26kg.
Deze newborn maat van Elskbar hebben we voor Harvey, ik schat in dat hij er mee doet tot hij 3.5 maanden is (momenteel is hij 3 maanden oud, 6 kilo en heeft hij nog groeiruimte over in de luier): https://www.nappys.nl/wasbare-luiers/newborn/elskbar
Bij Jayson gingen we vanaf dat hij 13 kilo woog merken dat de maat 2 of de 'one size' luiers die beide (meestal) tot 17kg gaan, te klein werden, ondanks dat volgens de richtlijnen een maat 2 of one-size nog zou moeten passen. Hij kreeg meer striemen en het zat simpelweg niet mooi meer. Dus vanaf 13 kilo is hij deze maat 3 van totsbots gaan gebruiken: https://www.billenboetiek.nl/wasbare-luiers/tweedelige-systemen/basisluiers/bamboozle-stretch/
Tot die tijd zaten de one-size https://smartassdiapers.be/product/nachtluier-bamboe-inlegger-hennep-booster-tweedelig-systeem/
en deze maat 2 beide heel goed https://www.billenboetiek.nl/wasbare-luiers/tweedelige-systemen/basisluiers/bamboozle-stretch/
Even concreet: Mijn must-haves en favorieten
Dit heb je in alle gevallen nodig
1) Een waszak voor in de luier emmer of een wetbag om op te hangen https://smartassdiapers.be/product/wasnet/
Deze waszak hebben wij hangen, daarvoor is geen emmer nodig: https://www.nappys.nl/accessoires/luierzakken-wetbags/elskbar/medium-luierzakken
2) inlegvellen https://smartassdiapers.be/product/smartass-inlegvellen/
Mijn voorkeur voor bij een pasgeboren baby
Voor overdag
1 new born set, ik heb 8 stuks en vind dat voldoende https://www.nappys.nl/wasbare-luiers/newborn/elskbar
Voor 's nachts
2-4 nachtluiers zoals deze https://smartassdiapers.be/product/6-packs-earth-solid-colours-naturelle-skyfall-sunshine-blue/
OF
2-4 Totsbots 2-delige luiers zoals deze. Daarover moet nog wel een overbroekje: https://www.billenboetiek.nl/wasbare-luiers/tweedelige-systemen/basisluiers/bamboozle-stretch/
Na de newborn fase
Voor overdag:
1 set Elskbar (all-in-one luier), ik heb 8 stuks en vind dat ruim voldoende (6 was ook voldoende geweest) https://www.nappys.nl/wasbare-luiers/all-in-one/elskbar/one-size-6-18kg Ongeveer 180 euro aanschaf.
OF
1 set Smart ass diapers (all-in one luiers). https://smartassdiapers.be/product/6-packs-earth-solid-colours-naturelle-skyfall-sunshine-blue/ 115 euro aanschaf
OF
6 Totsbots + overbroekjes https://www.billenboetiek.nl/wasbare-luiers/tweedelige-systemen/basisluiers/bamboozle-stretch/ ongeveer 200 euro.
Voor 's nachts
2-4 nachtluiers maat 1 zoals dit nachtpakket https://smartassdiapers.be/product/nachtluier-pakket/ 2 stuks 60 euro LET OP: dit is vanaf 7 kilo
OF
2-4 Totsbots + overbroekjes, 2 stuks 70 euro, te gebruiken vanaf newborn maat https://www.billenboetiek.nl/wasbare-luiers/tweedelige-systemen/basisluiers/bamboozle-stretch/
Extra voor grootplassers (zoals Jayson): Boosters
Zoals deze van Smartass https://smartassdiapers.be/product/smartass-hennep-booster/
of deze van Popolini https://www.billenboetiek.nl/accessoires/boosters/popolini-booster-2x/
Conclusie
Ik moet toegeven dat ik eerst wat vooroordelen had over wasbare luiers. Ik dacht dat ze ingewikkeld zouden zijn in gebruik en niet zo hygiënisch als wegwerpluiers. Maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet en me heb laten verrassen.
Wasbare luiers zijn niet alleen een bewuste keuze voor het welzijn van je baby, maar ook voor het behoud van onze planeet. Hoewel er ook echt gore momenten zijn, en het meer gedoe is omdat ik naast de al vele bergen was in een huishouden met kinderen, ook nog de luiers moet opvouwen. Maar de voordelen wegen voor mij vele malen zwaarder. Door over te stappen op wasbare luiers, zet je een stap in de richting van een groenere en duurzamere toekomst voor de komende generaties omdat je per kind ruim 250 kilo (!) afval per jaar (!!) bespaart.
Maar laten we eerlijk zijn, vooral het niet hebben van spuitluiers en gedurende de nacht niet hoeven verschonen waardoor je baby zo slaperig mogelijk blijft, dat zijn toch wel de grootste pluspunten ;)