Samen Slapen & FamilieBed
Jeanet Wolf
Samen Slapen & FamilieBed
08/17/2023
8 min
0

Samenslapen en Intimiteit: Balanceren tussen Ouderlijke Liefde en Partnerschap

08/17/2023
8 min
0

Het familiebed biedt talloze voordelen voor gezinnen, zoals verbondenheid, veiligheid en gemak. Maar soms kan het delen van een bed met kinderen een uitdaging vormen voor de intimiteit tussen ouders. In dit artikel zullen we ontdekken hoe je als koppel de romantiek en intimiteit kunt behouden, zelfs met de aanwezigheid van kinderen in het familiebed. Laten we samen op zoek gaan naar manieren om de liefde tussen jou en je partner springlevend te houden, terwijl jullie ook genieten van het samen slapen met jullie kleintje(s).

Overigens zijn meerdere van deze opendeur-tips op zichzelf echt heel goed, maar in de praktijk met kinderen vaak vrij kansloos. Daarom deel ik onder ‘hoe wij dat doen’ onze tips als al het andere niet lijkt te werken ;).

Creëer speciale momenten

Hoewel het delen van een bed met kinderen fysieke ruimte kan beperken, is het belangrijk om tijd te maken voor speciale momenten met je partner. Plan bijvoorbeeld een "date night" waarbij jullie samen iets leuks doen, zoals een filmavond, een romantisch diner bij kaarslicht of gewoon quality time doorbrengen zonder afleiding van de kinderen. Het creëren van deze speciale momenten versterkt de band tussen jou en je partner en helpt om de intimiteit levendig te houden.

Zelf vind ik dit overigens een tip die goed klinkt maar 9,8 van de 10 keer kansloos is met kinderen. We vinden Harvey nog te jong om ergens anders te laten logeren en hoe je het ook went of keert, het is een soort natuurwet dat exact op de avond dat je samen een date night plant, je kind constant wakker is, non-stop wil eten of 3 poepexplosies heeft die de romantiek ook redelijk besmeurt ;). Daarnaast vind ik dit zelf niet een goede optie om de 'basis intimiteit' in stand te houden - hoe wij dat wel doen, met kids om ons heen, met volle (werk)dagen, deel ik verder in dit artikel.

Maak gebruik van de tijd wanneer de kinderen slapen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf ook direct in slaap te vallen wanneer de kinderen dat doen, is het belangrijk om wat tijd voor jezelf en je partner vrij te maken. Gebruik de avonduren om samen te praten, te knuffelen of andere intieme momenten te delen. Dit kan de connectie tussen jullie versterken en helpt om de romantiek in stand te houden.

Ook hiervoor geldt dat je dit natuurlijk zelf ook heus wel bedacht had, maar dat het in de praktijk vaker niet dan wel werkt. Bij ‘hoe wij dat doen’ deel ik – ja, je raadt het al – hoe wij dat doen.

Hoe wij dat doen

Wat voor mij goed werkt is om een bewuste keus te maken tussen de ene keer vroeg naar bed, de andere keer inleveren op slaapuren en extra tijd met John zijn terwijl de boys liggen te slapen.

Soms kies ik bewust voor vroeg naar bed gaan (oke, meestal). En soms kies ik ervoor om bijvoorbeeld een uur later naar bed te gaan maar wel nog even een aflevering Temptation Island met John te kijken of uitgebreid (samen) te douchen, lekker nog even de moestuin in te gaan of een ander me/ons-time dingetje.

Door heel bewust te kiezen de ene keer dat uur extra slaap mee te pakken (ik weet dat Harvey nu nog de eerste 3-4 uur van de nacht aaneengesloten slaapt (ieder uur later naar bed betekent voor mij een uur minder slaap en een uur sneller bij de gebroken tweede helft van de nacht). En de andere keer juist te kiezen voor wat extra vermoeidheid de volgende dag maar meer rust aan m’n hoofd/tijd om even tot mezelf te komen/film te kijken met John/met John samen te zijn. Omdat ik er altijd bewust over nadenk, is - wat ik ook kies - het altijd de juiste keus. Zo heb ik nooit het gevoel ‘altijd te weinig te slapen’ of juist ‘nooit tijd voor John of mezelf te hebben’. Omdat ik een mix maak. Dat heel bewust besluiten wat ik deze avond prioriteit geeft, geeft rust omdat ik dan niet denk 'lag ik maar op bed want ik ben zo moe' of 'was ik maar wakker gebleven om samen met John te zijn' - en daardoor altijd precies niks van het moment mee te krijgen.

Creëer een intieme sfeer in de slaapkamer

Ook al deel je de slaapkamer met kinderen, probeer toch een intieme en gezellige sfeer te creëren. Intimiteit is ook niet enkel seks vanzelfsprekend, dat is juist ook het samen liggen, in elkaars armen zijn, fluisterend kletsen over fijne dingen. Vermijd zoveel mogelijk afleidingen zoals televisies en elektronische apparaten. Versier de slaapkamer met kaarsen, zachte verlichting en romantisch beddengoed om een rustgevende en intieme sfeer te bevorderen.

Of doe al die dingen niet en heb 1 simpele regel: Geen schermen in de slaapkamer, zodat als we daar zijn, we er ook echt zijn. Samen. Met aandacht. Verbonden.

Plan bewust momenten van intimiteit

Met drukke schema's en verantwoordelijkheden als ouders kan het gemakkelijk zijn om intimiteit op de achtergrond te plaatsen. Zorg ervoor dat jullie bewust tijd maken voor elkaar, zelfs als het betekent dat jullie dit moeten inplannen. Het kan zo simpel zijn als elkaars hand vasthouden, een knuffel geven of een kus delen. Deze kleine momenten van fysieke verbinding kunnen veel betekenen voor jullie relatie. Ik deel verder op wat praktische handvatten hierover.

Dan maak je zin

Zeker als er frustraties zijn van de dag die net voorbij is, of als je gewoon moe bent, is het heel makkelijk om je af te sluiten van je partner. Geen zin in aanraking, geen zin in samenzijn, alleen maar zin in iedereen die even zijn mond houdt zodat jij met je eigen gedachtes kunt zijn. Dat snap ik.

Tegelijkertijd wil je onthouden dat de man/vrouw die naast je zit, degene is waar je enorm verliefd op bent, waar je zoveel van houdt dat je kinderen met hem/haar hebt en dat hij/zij de fijnste persoon is op deze planeet naast je kinderen. Dat weet je. Ook al voel je dat niet altijd zo.

Als je het niet echt voelt, dan kun je ervoor kiezen toch te handelen naar dat wat je weet, ook al voel je het niet.

Je hoeft uiteraard echt geen dingen met absolute weerzin te doen. Maar intimiteit en lief doen tegen de ander is vaak net als sporten of gezond eten: Meestal lijkt het fijner om niet te gaan en in je eigen bubbel te blijven. Maar als je even zin maakt merk je tijdens al hoe fijn het eigenlijk is, en naderhand voel je je helemaal goed.

Neem soms het advies ter harte dat je je kind ongetwijfeld ook wel eens gegeven hebt: 'Geen zin? Dan maak je maar zin.'

Hoe wij dat doen

Zelf ga ik graag slapen net nadat de jongens ook slapen. In een ideale wereld slapen ze allebei tegelijk rond een uur of half 8, kan ik nog even douchen, even samenzijn met John en om 8.30 uur slapen. In onze echte wereld is dat bijna nooit het geval en is er meestal 1 van de 2 wel wakker tot in ieder geval half 9 maar zeer regelmatig ook tot half 10.

Omdat ik er van op aan kan dat we om uiterlijk 7 uur ‘s morgens wakker zijn (of half 6 of ergens daar tussenin ;) ) en ik ook zeker weet dat ik tenminste 3x tussendoor wakker ben om Harvey te voeden, soms vaker. Wil ik mijn slaaptijd maximaal benutten.

Dat betekent dat John en ik zeer zelden een avond samen hebben. Omdat we dat weten, passen we daarop onze plannen aan.

Bijvoorbeeld door in het weekend als beide jongens slapen, samentijd te hebben.

Of door op het moment dat Jayson in de avond slaapt en Harvey een kort slaapje heeft voor hij weer wakker wordt voor zijn avondvoeding om een uur of 9, samen te zijn.

We plannen het ook heel bewust door het af te spreken. Bijvoorbeeld op de woensdagochtend als Jayson naar de opvang is, hebben we sowieso enkele momenten dat Harvey slaapt. Vandaag nog vroeg John om aankomende woensdag even een moment te plannen samen om wat dingen door te nemen. In dit geval over ons bedrijf, maar dat zou dus ook samen-tijd kunnen zijn op prive-vlak. Door het concreet af te spreken hebben we altijd momenten om elkaar te kunnen spreken als 2 volwassenen onder elkaar.

Als het gaat om intimiteit is het altijd een eigen keus waar je dat doet uiteraard. Wij voelen ons er niet goed bij om dat te doen op de kamer waar de kids slapen. Omdat we meerdere slaapkamers hebben kunnen we dat omzeilen. Mocht je geen extra slaapkamers hebben kun je samen kijken hoe je toch een ‘eigen ruimte’ kunt hebben hiervoor. Daarnaast is een slaapkamer uiteraard 1 van de plekken waar het kan, maar zijn er over het algemeen vele extra opties die je kunt benutten.

Onze vaste -met-elkaar-verbinden-rituelen

Wat voor ons ook heel goed werkt is heel bewust vaste ritueeltjes te hebben. Ik deel onze ritueeltjes hieronder

1) Stel we komen uit bed en iedereen is tegelijk wakker (bijna altijd zo), dan is het heel makkelijk om direct in de waan van de dag te gaan, te focussen op de kinderen en elkaar te ‘negeren’ of direct in de rol van papa en mama te gaan. 1 van ons beide pakt daarom bewust de ander vast om de ochtend direct met een knuffel en kus te beginnen. Even alles laten vallen (niet de kinderen ;) ) en liefde en aandacht voor elkaar. Geen ochtend gaat voorbij dat dit niet gebeurt.

2) Dit doen we ook door de dag heen en in de avond. Het lijkt iets kleins, maar iedere dag meerdere keren heel intentioneel met elkaar knuffelen doet heel veel goeds voor de verbinding. Waardoor het ook weer makkelijker is om andere intieme momenten te hebben (‘zin maken’ hoeft dan niet, het bouwt vanzelf al op). Ook zul je merken dat je echt een heel stuk meer kunt hebben van je kinderen (en partner) als je zelf iedere dag liefde kunt ontvangen van je partner ipv van je kids alleen. Hoe geliefder jij je voelt door de aanrakingen en knuffels, hoe liefdevoller je zelf ook zult reageren in veel situaties.

Daarnaast vinden we het een heel goed voorbeeld voor de kinderen, om in hun bijzijn onze liefde te laten zien. Jayson komt er vaak aangerend en roept ‘samen kroelennnn’ waarna we met zn drieen gaan knuffelen.

Dan hebben we ook nog de kleine eenvoudige maar erg belangrijke afspraken

3) Nooit weggaan zonder kus, knuffel en aandacht voor elkaar. Letterlijk. Ook al komt John tussen werk door lunchen of eten halen als tussendoortje, als hij weer naar kantoor loopt geven we elkaar een kus.

4) Altijd in de avond neemt John de tijd om mij in te stoppen. Eerst stop ik de kids in (of John doet dat), en daarna stopt John mij in zodat we ook daar weer een moment hebben om samen te knuffelen, te liggen, te kletsen.

5) Iedere ochtend even inchecken bij elkaar: Hoe was je nacht? Hoe voel je je? En knuffelen.

6) Geen (werk)telefoon in huis gebruiken als we samenzijn.

7) Tijdens het avond-eten niet alleen praten tegen of over de kinderen maar juist ook met elkaar onze dag bespreken.

8) Als laatste ding wat echt een groot verschil maakt, is dat we elkaar soms vragen te stoppen met praten over bepaalde dingen. Omdat we samen ons bedrijf runnen is het makkelijk om enkel te praten over werk of over de kinderen. Regelmatig zeg ik bijvoorbeeld tegen John (of andersom) ‘oke, laten we nu stoppen met praten over werk’. Soms is de een niet bewust dat er veel over werk (of de kids) gepraat wordt. In plaats van ons irriteren daaraan of kortaf te reageren, geven we het gewoon eerlijk aan. Zodat je heel bewust gespreksonderwerpen hebt die fijn zijn.

Conclusie

Het samen slapen met kinderen biedt vele voordelen, maar het kan een uitdaging vormen voor de intimiteit tussen ouders. Het is echter perfect mogelijk om de liefde tussen jou en je partner te behouden en te versterken, zelfs met de aanwezigheid van kinderen in het familiebed.

Door speciale momenten te creëren, gebruik te maken van de tijd wanneer de kinderen slapen, een intieme sfeer in de slaapkamer te bevorderen, bewust momenten van fysieke intimiteit in te plannen, open te communiceren en samen te lachen, kunnen jij en je partner de intimiteit en romantiek in jullie relatie springlevend houden. Het belangrijkste: Maak concrete intimiteit-ritueeltjes die jullie hoe dan ook naleven. Want die paar momenten door de dag heen maken een wereld van verschil.


Reacties
Categorieën