Samen Slapen & FamilieBed
Jeanet Wolf
Samen Slapen & FamilieBed
08/03/2023
6 min
0

Samenslapen 101: Een Gids voor Beginners in het Creëren van een Veilig en Comfortabel Grondbed

08/03/2023
6 min
0

Welkom bij Samenslapen 101, een beginnersgids voor het creëren van een veilig en comfortabel grondbed/familiebed. Samenslapen kan een intieme en gezellige slaapregeling zijn, maar het is essentieel om de juiste maatregelen te nemen om de veiligheid van je kind te waarborgen. In dit artikel zal ik je laten zien waar te beginnen met het opzetten van een grondbed en belangrijke veiligheidsmaatregelen bespreken die je kunt nemen voor een goede nachtrust voor het hele gezin.

Ik zal ook wat foto's delen van onze opbouw van het grondbed, zodat je daar inspiratie uit kunt halen. 

Stap 1: Kies de Juiste Ruimte

Het eerste wat je moet doen bij het bouwen van een grondbed is de juiste ruimte kiezen. Zoek een veilige en comfortabele plek in je slaapkamer waar je voldoende ruimte hebt voor het grondbed. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn en dat de ruimte goed geventileerd is.

Hoe wij dat deden

Zelf kozen we ervoor twee 2-persoonsmatrassen naast elkaar te leggen (2mx1.60m en 2mx1.40m) beide van hetzelfde merk (Emma matras, die kun je zeer hard/stevig maken wat het veiligst is voor kinderen) en zelfde hoogte zodat we onnodig hoogteverschil voorkomen (ligt niet lekker op zo’n richel).

Jayson slaapt op zijn matras en Harvey en ik/John (afhankelijk wie naast de jongens slaapt die nacht) op het grote matras. Altijd met Harvey aan de rechterkant van ons en Jayson aan de linkerkant van ons, zodat Jayson niet per ongeluk op Harvey kan rollen.

Onze slaapkamer is 1 groot bed zonder ruimte voor kastjes of andere spullen. Als je dat irritant vindt kun je het uiteraard anders aanpakken.

Tip: Eventueel kun je googlen op ‘caravan matras maken’, daarmee kun je de gekste vormen matras op maat laten maken.


We hebben ervoor gekozen om de gehele slaapkamer tot bed te maken. Door onderop een heel simpele bodem te maken zodat het matras wel een beetje kan luchten vanaf onder.

Daarop een kleed/oude deken/matras beschermer om te voorkomen dat de matrassen stuk gaan. En daarop de matrassen. Wij gebruiken Emma matrassen.Stap 2: Zorg voor een Stevige Ondergrond

Een stevige ondergrond is essentieel voor een grondbed. Leg een matras direct op de vloer of gebruik een stevige lattenbodem om een comfortabel slaapoppervlak te creëren. Het nadeel van matrassen rechtstreeks op de grond is dat er geen enkele luchtcirculatie onderdoor kan, waardoor het minder fris kan worden onderaan het matras (wel zweten, geen ventilatie, reken maar uit ;). Voordeel: Stofzuigen onder het bed gaat niet en is onnodig, dus dikke win in het huishouden.

Zorg ervoor dat het matras stevig is en geen kuilen of uitstulpingen heeft die de slaap van je kind kunnen verstoren.

Zeker wanneer je samen slaapt met een baby is het hebben van een zeer stevig matras noodzaak. Ook wil je ervoor zorgen dat er geen kussens, dekens of knuffels dichtbij de baby liggen om verstikking door re-breathing te voorkomen.

Stap 3: Kies het Juiste Beddengoed

Bij het kiezen van beddengoed voor het grondbed is het belangrijk om de veiligheid in gedachten te houden. Gebruik geen zacht beddengoed zoals kussens, dekens of knuffels, omdat deze verstikkingsgevaar kunnen opleveren voor je kind. Kies in plaats daarvan voor een goed passend hoeslaken en een lichte deken om je kind warm te houden.

De richtlijnen wanneer een kind met kussen kan slapen ligt nogal uiteen per land. In sommige landen ‘mogen’ kinderen pas met kussen slapen als ze 3 jaar oud zijn, in andere landen zodra ze zelf kunnen lopen. Zelf kozen we ervoor Jayson aan te laten geven wanneer hij een kussen wilde (vanaf rond 2 jaar wilde hij dat) en hebben we voor hem een heel dun kussen gekozen.

Aan Jayson zijn kant ligt het vol kussens en knuffels. De kant van Harvey is heel clean zonder potentieel gevaarlijke dingen. We slapen op en onder wol en schapenvachten (kom ik in een later artikel op terug).


Hoe wij dat doen

Harvey slaapt vanaf de geboorte naast ons op het zeer stevige matras. Wat ik fijn vind voor hem is dat hij op een schapenvacht ligt, dat bakent ‘zijn’ slaapplek nog net wat meer af. Hij heeft sowieso zijn eigen dekentjes. Ik leg hem heel hoog op het matras, bijna met zijn hoofd tegen de muur aan (zo’n 10 cm ervan af). Zodat als ik per ongeluk in de nacht mijn deken tot aan mijn eigen nek optrek en de deken per ongeluk op hem komt, hij nog maar max tot zijn navel onder de deken kan komen. Zo blijft het altijd veilig. Zelf slaap ik op mijn buik en zonder kussen. Maar als ik op mijn zij draai en een kussen pak, zorg ik dat ik schuin lig (hoofd meer in de hoek) zodat ik daarmee maximale afstand creëer tussen Harvey en mijn kussen.

Het is aan te raden je baby altijd eigen dekentjes te geven. Samen een dekbed delen is zeer sterk af te raden omdat dit veel verstikkingsgevaar kan opleveren.

Onze peuter Jayson heeft zijn eigen beddengoed maar slaapt ook regelmatig bij mij onder de deken.

Stap 4: Creëer een Veilige Slaapomgeving

Veiligheid is van het grootste belang bij het samen slapen met je kind. Zorg ervoor dat het bed vrij is van eventuele gevaarlijke voorwerpen of snoeren. Houd mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten buiten handbereik van je kind. Zorg er ook voor dat er geen losse tapijten of andere struikelgevaren in de slaapomgeving zijn.

Het zijn simpele dingen maar je kunt ze net vergeten of over hef hoofd zien. Wat voor jou wellicht ‘gewoon een oplader bij het hoofdeinde’ is kan voor je kind een serieus probleem veroorzaken.


Stap 5: Let op Je Eigen Slaaphouding

Bij het samenslapen is het belangrijk om je eigen slaaphouding in overweging te nemen. Zorg ervoor dat je comfortabel ligt en voldoende ruimte hebt om te bewegen zonder je kind te storen. Sommige ouders vinden het prettig om een zijligging aan te nemen om meer ruimte te creëren voor hun kind.

Hoe wij dat doen

Wij kozen bewust voor twee 2-persoonsmatrassen. Ik slaap op mijn buik en daardoor vrij breed. Jayson slaapt als een -zeer bewegelijke- zeester. En kleine Harvey lag de eerste 6 weken op zijn buik (niet de veiligste houding en wordt afgeraden om te doen bij een baby als er geen constant toezicht is), maar slaapt nu op zijn rug. Door de 2 grote matrassen hebben we 3 meter breedte om allemaal veilig en comfortabel te liggen.

Eventueel kun je er ook voor kiezen om een 2-persoonsmatras te hebben en daaraan vast een 1-persoonsmatras of peutermatras. Je zou zelfs nog een klein tussenschot kunnen maken tussen de hoofddelen van de matrassen, zodat je baby en jij (of je oudere kind) wel de voordelen van samen slapen hebben, maar ieder gevaar is uitgesloten omdat jullie toch je eigen slaapoppervlakte hebben met afscheiding.

Stap 6: Blijf Alert en Bewust

Zorg dat je niet drinkt, drugs gebruikt, slaappillen neemt. Ook bij extreme oververmoeidheid (niet ondenkelijk als ouder van jonge kinderen ;) ) kun je minder alert zijn. Bij twijfel: Kies voor veiligheid en werk dan eventueel met zo’n tussenschot wat ik net beschreef.

Extra informatie: richtlijnen veilig samen slapen

Dit zijn de richtlijnen die slaap-expert Mildred van Liefde voor een Moeder deelt:

‘De ouder drinkt geen alcohol, gebruikt geen medicatie of drugs

De baby slaapt op zijn rug

De baby is niet ingebakerd en niet te warm aangekleed

De ouder rookt niet

De ouder heeft geen extreem overgewicht

De baby is gezond

Het bed is een veilig oppervlak om samen te slapen. 

Dat houdt in:

Het is een stevig matras waarop moeder en baby niet wegzakken.

Dekens tot aan de heup van de moeder, niet over of bij de baby. Investeren in een voedingstrui is dus geen overbodige luxe.

Geen hoofdkussen(s) in de buurt van de baby (ik slaap zonder kussen. Op de foto zie je het kussen waar ik op lig als ik lees, daarna leg ik hem aan mijn voeteneinde zodat het niet naast Harvey ligt)

De baby kan niet van het bed afrollen, en ook niet de kant oprollen van de vader.

Er slapen geen andere kinderen bij een baby (tot één jaar) in bed.

Spleten opvullen, koorden weghouden en geen speelgoed in het bed.

Heb je lang haar? Vlecht het in, doe het in een staart: zorg ervoor dat het niet om je baby heen kan raken.’

Conclusie

Het creëren van een veilig en comfortabel grondbed is een geweldige manier om de band tussen ouder en kind te versterken en samen te genieten van een goede nachtrust. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook gewoon super gaaf uit, een slaapkamer als 1 groot bed ;).
Door de juiste ruimte te kiezen, te zorgen voor een stevige ondergrond en het juiste beddengoed te gebruiken, kun je een veilige slaapomgeving creëren voor je kind. Vergeet niet om alert en bewust te blijven tijdens het samenslapen en zorg ervoor dat je altijd de veiligheid van je kind vooropstelt. Met deze gids ben je klaar om te beginnen met samenslapen en te genieten van kostbare momenten van verbondenheid en intimiteit met je kleintje. En, om het vetste bed te hebben van je hele familie ;).


Reacties
Categorieën