Maand updates
Jeanet Wolf
Maand updates
09/05/2023
14 min
3

Augustus: Investeren aanscherpen, slaaptekort en montessori dingen

09/05/2023
14 min
3

Goedemorgen zonder zorgen ;)

Dit wordt het aller eerste blog met een persoonlijke update over ons leven. Tot dit punt stuurde ik maandelijks een mail naar honderden mensen die dan mee lazen. Vanaf nu heeft dat een wat andere vorm gekregen, en gebruik ik artikelen als deze om je verder bij te praten ;)

Even een goedemorgen ook trouwens namens mijn wallen, enorme vermoeidheid, blaasontsteking en alle paracetamols en ibuprofens die in mijn buik zwemmen - want ziek. Maar echt niet de ruimte om uit te zieken. Want kinderen. En man die toevallig deze periode veel van huis is vanwege de aankomende boeklancering, vele meetings en netwerken. Dus verdoven we maar. 

En nee, dat heeft niet m'n voorkeur, maar soms is dat het leven ;). Het maakt me overigens oprecht niks uit om tijdelijk (veel!) vermoeider te zijn dan normaal. Ik heb wel een andere voorkeur, namelijk de voorkeur voor 150% energie en geen zere ogen van vermoeidheid. Maar om nou te zeggen dat ik 'lijd' onder slaaptekort van ondertussen 2.5 jaar, dat zeer zeker niet. Ochtendhumeurtjes kennen we hier in huis niet. Van nature ben ik zeer positief, kalm en energiek (rustig, introvert maar energiek). En hebben we natuurlijk enorme privileges in dit leven. Dus nee, moeite met de vermoeidheid en gebroken nachten heb ik niet. Maar, dat neemt niet weg dat ik slapen wel gewoon tof vind om te doen. Tenminste, als ik diep graaf in m'n geheugen weet ik nog een beetje hoe dat voelde. Vroeger ;).

Kijk, we kunnen natuurlijk allemaal doen alsof het niet erg is dat onze kids 's nachts wakker worden. Ze zijn immers schattig en lief. Ik weet niet hoe het met jouw baby of kind is, maar die 2 van mij zijn zo enorm gezellig 's nachts. Harvey kijkt me stralend lachend aan om 2 uur in de nacht, alsof hij zegt 'Nou ma, powernapje zit er weer op, LETS GO!'. Jayson verkondigt met een krakerige slaapstem 'Jayson op mama slapen?'. En komt letterlijk op me liggen. Lig ik op mijn rug? Dan stapelt hij zich bovenop mijn buik. Lig ik op mijn buik, dan gaat hij op mijn rug liggen. Ligt natuurlijk super onhandig. Maar het is wel gezellig.

Tot dat moment dat het 6 uur 's morgens is, mijn zonnestraaltjes van 19 uur (en soms pas 21 of 22 uur, na 2 uur lang instop rituelen) in de avond tot 6 uur in de ochtend ALLE tijd hebben gehad om te slapen. Terwijl ik om  23 uur, 01.30 uur, 03.00 uur, 05.30 uur min of meer gegarandeerd wakker ben. Omdat Harvey honger heeft en Jayson vaak ook snachts nog 1-2x de fles krijgt. 

Na afgelopen nacht weer in totaal 5 en half uur slaap en 3 (!) uur wakker tussendoor (kind sliep, zelf lag ik wakker) gingen Harvey en ik de dag rustig van start in de jacuzzi


Hoe om te gaan met dat vette slaaptekort en -langdurige- instoprituelen?

Wat mij, ons - want John is ook verrot hoor na die 2.5 jaar slechte nachten - helpt zijn enkele super praktische dingen.

1) Wij slapen apart van elkaar. Ongeveer 2 nachten per week en soms 3 slapen Harvey en Jayson bij John en heb ik 2 nachten om onafgebroken te slapen. Dat lukt dan niet, omdat ik de jongens fysiek mis en ik wakker lig, maar de intentie is goed. Afgelopen nacht heb ik ook 3 uur onafgebroken wakker gelegen - Harvey sliep naast me, maar Jayson lag er niet. En dan slaap ik meestal veel beroerder. Hoe tegenstrijdig ook.
Van de andere 4-5 nachten slapen de jongens er 2 bij mij en slaapt John onafgebroken. De overige nachten slaapt Harvey bij mij en Jayson bij John. We zorgen dus in ieder geval voor 2 nachten onafgebroken slaap per persoon per week.

We willen onze jongens niet op een eigen kamer hebben. Simpelweg omdat we het makkelijker vinden om in bed te blijven liggen als ze eten nodig hebben, een nachtmerrie hebben of andersinds nabijheid zoeken. Anderzijds omdat we er beide van overtuigd zijn dat deze constructie ons allemaal het beste laat slapen.

Daarnaast zijn er enorme voordelen verbonden aan samenslapen met je kind(eren).

Hoe dat dan zit met ons samen zijn, intimiteit en al dat, daarover schreef ik dit artikel.

2) Triggerwerk doen. John en ik zijn beide van nature heel rustig en amper boos te krijgen. Dat is een deel van de tip waar je dus niks aan hebt, want dat heb je wel of niet. Maar, er is een grote maar: We hebben in de afgelopen jaren heel veel trigger-werk gedaan. Door alle coaching en training die we nog altijd wekelijks volgen op leiderschap vlak hebben we onszelf zo leren kennen en 'afpellen' dat we maar zeer weinig triggers overhebben. Dat is dan ook tip 2: Doe werk op je eigen triggers en overtuigingen. Bijvoorbeeld door mijn podcast te luisteren (klik - ik durf met zekerheid te zeggen dat het een diepgang heeft die je niet eerder gevonden hebt op de Nederlandse markt wat betreft gratis persoonlijke ontwikkeling podcast afleveringen).

Anderzijds hebben we, met name ik, me heel uitgebreid verdiepd in de hersenontwikkeling en slaapontwikkeling van kinderen. Door die kennis en het echt snappen hoe kinderbreinen werken, beseffen dat ze er echt niets aan kunnen doen als ze 'irritant gedrag' vertonen, maakt ook dat het heel veel makkelijker is om vrijwel altijd rustig te blijven. Als je weet dat iemand ergens echt niks aan kan doen omdat bepaalde verbindingen niet aangelegd zijn in het brein, is daarover boos en geïrriteerd raken totaal zinloos.3) John en ik zorgen ervoor dat we eventueel lang-slepende instoprituelen combineren met samenzijn. Meestal stopt 1 van de 2 Jayson in. Boekje lezen, klieren, en daarna in slaap wiegen. Dat laatste duurt soms letterlijk 45+ minuten, vooral als hij overdag geslapen heeft of de dinsdag naar de opvang is geweest. In plaats van ons dan te gaan irriteren, Jayson alleen te laten (dat gaat namelijk volledig tegen ons gevoel in) of het ten koste te laten gaan van 'samentijd', kijken we soms een film op bed, terwijl we Jayson instoppen. Dusdanig zacht dat Jayson er uiteraard geen last van heeft.

Maar vooral, het niet blijven malen hoe zwaar het is, is een dikke tip. "Meegaan met de verhalen in je hoofd" noem ik dat altijd in m'n coaching en podcasts. Als je wakker wordt snachts en al denkt 'Lekker k*t dit, dit is al de vierde keer vannacht. Nu kom ik morgen weer nergens aan toe. Ik ben al zo moe." En overdag heb je ook allerlei verhalen waardoor je jezelf eigenlijk vooral zit op te winden. Dan maak je je eigen leven super zwaar.
En ja, ook dat is waar ik je bij help in de podcast trouwens, op dat te doorbreken ;) 

En heel soms hebben we geluk en slapen beide jongens op een weekenddag tegelijkertijd, het enige moment dat John geen afspraken heeft en we overdag een film kunnen kijken. Dit is overigens nog maar 1x gebeurd.. maar toch   


Investeren voor onszelf en de jongens

Als je mijn maandmails las dan weet je dat er altijd veel onderwerpen langs kwamen. Dit artikel van de update over de maand augustus is net zo van de hak op de tak.

Wij investeren al jaren. In crypto, aandelen, whisky, startups. Ook voor onze jongens deden we dat, maar we ontdekten afgelopen maand dat er een manier is om dat beter te doen. Lees: Om veel meer geld over te houden op lange termijn.

Als je via bijvoorbeeld DeGiro investeert, wat wij tot vorige maand deden, zijn bijkomende fee's relatief hoog, net als bij instanties die 'voor jou' investeren. Na 30 jaar kan dat letterlijk tien-duizenden tot honderd-duizenden euro's meer kosten. Als je bijvoorbeeld vrij hoge fee's betaalt kan een initiële investering van 5000 euro gevolgd door een paar honderd euro per maand uiteindelijk leiden tot een ton winst. Dat klinkt goed. Je steekt er, zeg, 50.000 euro in over 30 jaar tijd en krijgt er 150.000 voor terug, dan heb je 100K winst. Klinkt goed.
Totdat je beseft dat als je niet allerlei extra fee's zou betalen, die 150K ineens 450K waard zou kunnen zijn. Jouw inleg is niet hoger, je kosten zijn wel lager. En door het compound effect resulteert dat dus over 30 jaar in vele tonnen extra. 

Wat wij nu zelf doen is dit:

1) We hebben voor de jongens eigen rekeningen geopend. Doe je dat niet, en gaat investeren voor hen via jouw rekening, en staat het geld alsnog op jouw naam. Als je het dan ooit aan hen wilt uitbetalen moet er schenkbelasting betaald worden en ben je een enorme hoeveelheid geld kwijt. Iets dat niet gebeurt als je het op hun naam zet.

2) We hebben voor beide een Meesman account aangemaakt. We hebben er per kind bij de geboorte een inleg van 2500 euro gedaan en doen daarna ieder jaar het maximaal te schenken bedrag (momenteel is dat 6000 per kind per jaar). Door die 2500 euro + 6000 euro per jaar, over 30 jaar tijd wordt gemiddeld genomen (wanneer de gemiddelde rendementen behaald worden) jouw inleg 1 tot 1.3 miljoen euro waard. De inleg is 182.500 euro.
Dat is dus enorme winst.

Hier zie je een leuke en handige calculator (wel in dollars) om berekeningen te doen hoeveel je inleg waard wordt over X aantal jaar.

3) Voor onszelf hebben we een pensioenbeleggingsfonds aangemaakt.. John en ik apart van elkaar. Daarin zelfde verhaal: 2500 euro inleg per persoon en daarna 500 euro per persoon per maand er in. Als we met pensioen gaan (nu is die leeftijd 69 jaar geloof ik, je mag het geld er wel een jaar of 5 (of 10?) eerder uithalen maar tot die tijd staat het vast) zal daar ook per persoon 1.3 miljoen staan als we uitgaan van gemiddelde marktwaardes van de afgelopen 100 jaar. Nu weet ik niet wat onze plannen zijn als we 69 jaar zijn maar ik schat zo in dat we met 2.6 miljoen redelijk kunnen rondkomen tegen die tijd ;).

En het is dus letterlijk zo simpel als dit wat ik omschrijf. Erin zetten en wachten. Het 'gevaar' waardoor het voor de meeste mensen niet werkt is door meerdere redenen. 1) ze beginnen te laat, als je 60 jaar bent is je tijd korter en daardoor het effect van het compounden van je geld veel kleiner. 2) ze hebben geen geduld. Na enkele jaren halen ze het er toch maar uit of stoppen met geld erin stoppen, en gaan wat anders doen waardoor geld nooit kan groeien. 3) ze zijn in paniek als de markt fors daalt - en dat gebeurt 100% gegarandeerd, meerdere malen - waardoor ze terugtrekken. Ja, sommige jaren sta je in de min. Maar over de echtlange termijn zal het zeer waarschijnlijk stijgen zoals tot nu toe altijd het geval is geweest.
Als je geduld hebt, nog onder de 40 jaar bent (later starten kan heus, maar dan zijn de bedragen kleiner omdat je korter de tijd hebt tot aan je dood), en bereid bent de heel eenvoudige saaie weg te volgen (geloof me, de meeste mensen willen 'actie' en 'spanning' waardoor ze de meest simpele manieren van geld-met-geld-maken niet toepassen) dan ga je jezelf en je kids van een heel goede financiele toekomst kunnen laten voorzien.


Vanzelfsprekend kan het ook met kleinere bedragen. Wij kiezen ervoor nu veel en hard te werken (en doen dat al vele jaren lang onophoudelijk) en door heel strategische keuzes te maken (tevens dingen als geen extra vakanties etc) zodat we dat geld voor ons kunnen laten werken. We willen namelijk vanaf ons 40e (nu zijn we 33 en 34 jaar oud) niet meer 'moeten' werken, en daarvoor is nu een andere effort nodig in deze jaren van ons leven. Vanzelfsprekend kun je dat aanpakken zoals je zelf wilt.


4) Daarnaast blijven we gewoon iedere maand geld in crypto zetten, momenteel koop ik enkel BTC aan maandelijks. gaat er iedere maand geld naar aandelen via de ING, investeerden we pas in een schoolproject, hebben we geïnvesteerd in meerdere certificaten van 'Tibor.nl' en zijn we mede-eigenaar van dat landgoed en hebben we aandelen in een andere startup. Ook blijf ik geld in whisky zetten ieder kwartaal. 

De reden dat we naast punt 3 ook punt 4 blijven doen is omdat we dat geld per direct of per vrijwel direct vrij kunnen maken als het nodig is. Het pensioenfonds kunnen we niet bij. Kan nog zo veel geld instaan maar dat kun je niet vrijmaken in nood. Crypto of aandelen kun je, ondanks dat ze wellicht onder water staan (zoals al onze NFT's ;) ) wel uitcashen als je wilt zodat je direct geld hebt liggen.

Ik zal wel een keer een uitgebreid artikel schrijven puur over onze financiële aanpak. Dat t nog wat concreter wordt voor je. Er zijn ook heel wat nuances aan te brengen, zoals dat je enerzijds aan je toekomst wilt werken maar anderzijds ook nu al wilt genieten van het leven. Maar dat komt in een ander artikel wel aan bod.

Leren, lezen en homeschooling

Het is geen geheim dat John en ik niet voor het reguliere onderwijssysteem zullen kiezen. Naast dat we denken dat het outdated zal zijn tegen de tijd dat de jongens klaar zijn met school, zijn er ook vele zaken waar we simpelweg niet achter staan of ronduit 'tegen' zijn qua wat er geleerd wordt aan kinderen. Ook vinden we het enorm belangrijk dat de mensen waar ze een groot deel van hun jonge leven mee zijn (zoals leraren/leraressen) een voorbeeld zijn voor hen. Ze worden immers zeer sterk gevormd door zulke belangrijke sleutelfiguren. Dus we zijn zeer kritisch op scholing, stromingen en aanpak.
Tot nu toe heeft homeschooling nog altijd de voorkeur. 

Hier vind je vele artikelen over homeschooling, voordelen, nadelen, stromingen, aanpak.

Cursussen die ik volg(de) in augustus

Jayson is nu 2 jaar en 4 maanden oud. Harvey is 4 maanden oud. Beide dus nog lang geen schoolgaande leeftijd. Daarom neem ik nu alle tijd om te onderzoeken of ik echt zelf homeschooling kan en wil geven. Ik heb afgelopen maand een training gevolgd rondom de Montessori opvoed methode, wat los staat van scholing maar wel een opvoedstijl is die meegenomen kan worden in homeschooling. Die cursus deed ik hier. 

Momenteel ben ik enrolled in een homeschooling training om daadwerkelijk te leren homeschooling geven volgens de Montessori principes. Hier volg ik die. Zodat ik enerzijds kan ontdekken of de Montessori stroming 'onze' stijl wordt. En of ik het kan/wil/leuk vind om te doen.

Daarnaast las ik meerdere boeken 

Allemaal over opvoeding deze periode. Dat is wat nu m'n interesse heeft.

"The Montessori Home" van Ashley Yeh (over montessori stijl van A tot Z, hele goede introductie hoe je het in je huis kunt integreren)

"How to talk to kids so they wil listen, and listen so kids will talk" van Adele Faber en Elaine Mazlish (als je al veel opvoedboeken gelezen hebt is het een mooie herhaling, als je nieuw bent met 'gentle parenting' en meer wilt weten is dit een zeer complete en goede start qua boek)

"Toxic Childhood" van Sue Palmer (hele grote aanrader, gaat over het leven van nu, schermgebruik, achteruitgang in de ontwikkeling van de moderne kinderen etc).

"Het hele brein het hele kind" Daniel J Siegel (zeer aan te raden om de breinontwikkeling van babies en kinderen te snappen, ik vind dit een must read boek/onderwerp voor iedere ouder).

"The montessori toddler" van Simone Davies (fijn boek, goede houvast in de montessori methoude, handige inzichten. Vooral fijn als de stroming nieuw voor je is)

"The montessori baby" van Simone Davies

Hieronder een heel kleine greep uit de ondertussen honderden boeken die we hier in de kast hebben staan. De reden dat ik zo enorm veel tijd en moeite steek in lezen en leren over ouderschap, opvoedstijlen en weet ik wat is simpel: Onze jongens bouwen hun gehele leven, hun hele zijn, op wie ik ben en wat ik hen leer en voordoe. Het is wel het minste dat ik ze kan geven: Mijn volledige toewijding. En ja, soms is dat erg lastig met 2 kids, veel slaaptekort, een bedrijf met 12 medewerkers en groeiend, een huwelijk en het leven an sich. Maar de dingen die belangrijk voor je zijn, kun je echt inpassen als je graag genoeg wilt.


Andere leuke dingetjes

Harvey en ik gingen voor het eerst samen mee op Mastermind uitje. We hadden in augustus een financieel expert, Thijs Verlangen, die voor onze clienten kwam spreken. Harvey mocht mee de hele dag. 

Zo zaten we er bij op de grond de hele dag:Ik liet moedermelk sierraden maken.
Dit schreef ik erover op instagram 


De moestuin staat in volle bloei en groei! Ik kan er met de tomaten niet tegen eten. Doordat alle stekjes gelukt zijn eindigde ik met 17 (!) tomaten planten. Nou, dat is dus veel te veel om met een gezin van 4 waarvan 1 niks anders dan melk drinkt en 1 nog altijd amper vaste voeding eet, veel te veel. Ik heb al meerdere mensen een tomatenplant als cadeau gegeven haha.

De zonnebloemen zijn zonder overdrijven 3.5 meter, ik schat de langste zelfs op 4 meter maar die hangt ondertussen erg met de kop omlaag. Die stengels zijn echt ongekend groot. Bizar mooi!

We maken iedere dag sapjes. Jayson helpt dan met oogsten, alles in de blender doen, blender aan en uit. En daarna drinken we een deel op. Als t lekker is wordt er goedkeurend geknikt door de chef en anders is het een 'ik vind niet lekker, hoef nie' en loopt ie weg. Dus er staat veel druk op zoals je snapt ;)Al met al was het weer een fijne maand.
De eerste waarop ik weer aan het werk ging sinds de geboorte van Harvey. Ik heb ruim 6 maanden vrij genomen van werk (3 maanden voor en 3 maanden na de bevalling). Het is lekker om weer 1 dag per week focus te hebben op m'n eigen werkjes en het bedrijf verder te laten groeien. Maar, lekkerder vind ik alle andere 6 dagen waarop de jongens en ik de dagen leven zoals we ze leven.

In de maand september staan er vooral afrondende zaken op de planning ter voorbereiding op een vrij wilde oktober maand.
In oktober lanceren we John zijn boek "Relaxed Vlammen" op een grootschalig lanceringsevenement. John gaat in oktober 6 dagen naar Las Vegas om 14+ uur per dag getraind te worden door Dusan Djukich (een grootsheid in coach-land). En in september heb ik m'n eerste halve dagje weg bij Harvey. Ik ga met m'n vriendin Marianne naar de wellness. Wat de eerste keer wordt dat iemand anders op Harvey past dan ikzelf of John (John is wel thuis maar op kantoor). En ik vind dat nu al erg spannend. Ik laat de jongens eigenlijk het liefst niet alleen    

Verder zijn er weer vele boeken die ik gepland heb te lezen, ga ik verder de diepte in met de homeschooling training, pak ik opnieuw de essential oil/aromatherapy training erbij en ga ik nog zo veel mogelijk uit de moestuin halen. Voordat enkel de late groentes nog overblijven om nog een ronde te zaaien. Ik heb nu al geniale ideeen voor volgend moestuin seizoen, maar dat komt later wel ;)

Voor nu: Tot snel weer in een volgende persoonlijke update. En als je hier komt vanuit de maandmail: Super tof dat je de moeite hebt genomen om je ooit in te schrijven en dat je hier nu nogsteeds aangehaakt bent. Dank!

Liefs en tot snel!

Reacties
Categorieën