Maand updates
Jeanet Wolf
Maand updates
09/27/2023
9 min
0

September: Moestuin, Geld, Styliste en Villa

09/27/2023
9 min
0

Wow, september vloog echt voorbij!

Ik schreef eerder vandaag deze overdenking over tijd + ik schreef over hoogbegaafd zijn. Dat lees je in dit blog.

Ik heb vooral een paar toffe moestuin updates. Oke, daar ga ik gewoon mee beginnen want daar ben ik super enthousiast over ;)

Moestuin-insiders weten dat nu nog het perfecte moment is om in te zaaien voor een soort van laatste oogst over enkele weken. In september kun je dit nog heel goed inzaaien:

 • Gele winterui
 • Knoflook
 • Rode winterui
 • Palmkool
 • Reuzen radijs
 • Winterpostelein
 • Spinazie
 • Mini krpopsla
 • Pluksla
 • Goudsbloem
 • Wintersla
 • Veldsla
 • Andijvie
 • Rucola
 • Bindsla

En wellicht denk je nu 'wie vreet er nou zo veel sla als het steeds kouder wordt?' Wat een prima vraag is om over na te denken ;). Laat me je vertellen hoe ik er over denk:

Harvey begint over ruim 1 maand met leren vaste voeding eten. Momenteel maak ik iedere week 3-4x groentesap van 1 groente tegelijk en die vries ik in. Dus courgettesap. Bietensap. Sla/spinazie sap (best bitter, en 2 soorten, niet 1 ;) ), Wortelsap. Enzovoort. Al die losse sapjes voegen we tzt stapsgewijs toe aan zijn flessen. Jayson drinkt samen met ons met t grootste gemak 200-400ml groentesap per dag en die gewoonte leren we Harvey ook aan zodra het kan.
Daarnaast maak ik ook mono-hapjes (pompoen puree, etc. je snapt het idee) zodat ik die kan gebruiken als hij straks gaat eten.
Ook maken Jayson en ik bijna iedere dag smoothies met banaan, blauwe bessen, melk, superfoods en 3-5 soorten...sla!. Ja echt! En spinazie en andijvie en palmkool ook trouwens. En die drinken we dan op, kei lekker, en een dikke berg groente per persoon per dag.

Ik vind het dus vooral heel fijn om dit vooruit te werken voor Harvey, want ik weet dat hij daardoor sowieso de eerste maanden 100% alles uit eigen tuin krijgt, ook als straks in de winter de tuin leeg is.

Lessen uit de moestuin 2023


Paar dingen die ik dit seizoen geconstateerd heb en met je wil delen (en zelf ga aanpassen volgend seizoen)

 1.  Er bestaat wel zoiets als teveel tomaten.
  Ik had 'voor de zekerheid' 18 stekjes van tomaten laten groeien, in 2022 mislukte het meeste dus 'zekere voor het onzekere'. Alles lukte deze keer, zul je altijd zien. Dus ik alles in de tuin gezet. Ook daar alles gelukt. Wat super tof is, maar 18 tomatenplanten is echt VEEL te veel. Ik heb meerdere tomaten struiken weggegeven en heb nu de laatste ronde cherrytomaatjes geplukt en die ga ik nog tot saus maken. Of soep. Of puree. Maar ze komen me eigenlijk de neus uit ;).
  In 2024 ga ik voor 2 'gewone' rode tomaten. 2 gele struiktomatenplanten en 1 of 2 cherrytomaatplanten. Meer dan zat.

 2.  Klimcourgettes nemen veel ruimte in op de grond.
  Ik heb klimcourgettes, maar mijn rekken werden gevuld door de tomaten. Dus ipv de klimcourgette omhoog te laten groeien, liet ik ze over de grond gaan. Maar ze worden enorm lang, en dat is onpraktich. Daarnaast vind ik courgette helemaal niet lekker en komt er wel soort van oneindig veel van de planten af. Volgend jaar denk ik dat ik geen courgetteplant ga doen. Of heel misschien 1, want het is wel een erg mooie plant. Maar dat pak ik anders aan en laat ik hem wel klimmen.

 3.  Dieren houden ook van fruit.
  Al mn bessen, blauw, rood, geel, kruis, etc, zijn opgevreten door beestjes. Ik heb ze te laat afgedekt. Volgend jaar zet ik meer struiken neer, want m'n verhouding fruit/groente is nu niet goed, en dek ik ze direct vanaf het begin beter af.

 4.  Veel sneller beginnen met invriezen.
  In het begin ben ik enthousiast over alle groente en eten we er heel veel van, vooral Jayson en ik in smoothies en groentesap. Maar na een tijdje kunnen we er niet meer tegen eten en hebben we nu vrij vaak dingen laten 'vergaan' in de tuin omdat ik te lui was om het klaar te maken en in te vriezen. Volgend jaar eerder doen.

 5.  Deze groentes doe ik niet meer of zeer beperkt
  Snijbiet vind ik erg mooi, maar eten we heel weinig. Winterpostelein eten we amper. Broccoli en bloemkool, evenals koolrabi enkel als er plek in de tuin 'over is', want er is maanden nodig voor maar 1 stronk of knol, dat is niet tijd- en plek efficient. En als ik 100% van onze sapjes, smoothies en groentes uit eigen tuin wil, is dat wel iets om beter over na te denken. Ik doe maar 1 struik Nieuw Zeelandse spinazie. Dit jaar had ik er 2, maar 1 struik geeft super veel bladeren maanden lang, dus 2 is simpelweg onnodig.

 6.  Deze vind ik het aller tofste van dit jaar
  Pompoenen! We hadden 22 pompoenen dit jaar uit 3 struiken. Echt super mooi en veel! Ik heb heel actief de planten zitten bestuiven en dat heeft zn vruchten afgeworpen ;). Aubergines vind ik echt een tip. Die zijn zo super mooi om van niks (of mini plantje) tot struikje te zien gaan, echt prachtig! Rode puntpaprika! Vandaag de 1e van de 2 aan het struikje geoogst, gewoon gaaf, evenals de 3 gele paprika's. 7.  Een 'zonnebloem kamer'
  Ik ga kijken of ik ergens een plekje kan maken waar ik een cirkel creëer van zo'n 1.5-2 meter doorsnee en daar omheen plant ik dicht op elkaar zonnebloemen. Als die dan allemaal ook 4+ meter worden zoals mn zonnebloemen van dit jaar, hebben we een soort hut gebouwd, van zonnebloemen. Weet niet of het lukt, maar lijkt me echt super vet!


Vergaderen en bedrijf leiden & ons team van LSOB

We hadden deze maand een vergadering met een deel van onze medewerkers. We hebben mensen in het kernteam, dat is iedereen die echt het vaste aanspreekpunt is op 1 taak en ook rechtstreeks met John of mij werkt. We hebben Janneke en Anne als managers, Rien als consultant, Kim voor alle pakketen en magazijn beheer, Rianne als co-coach, Marijn voor alle video- en podcast editing, Dico voor social media reels, John als coach en aanspreekpunt van sales en ik als algemeen directeur.
Daarnaast hebben we medewerkers buiten het kernteam die wel een grote positie vullen, zo hebben we momenteel 3 jongens op sales, 2 vaste gezichten voor marketing, een vaste vormgeefploeg. Zij zijn er ook altijd maar vallen niet in het kernteam dat ook hier op kantoor komt.
En dan hebben we losse schakels zoals nu Robert voor John z'n boek, Monique als uitgever en soms tijdelijk andere losse posities om te vullen.
Met ons kernteam hebben we vergaderd en terug gekeken op de eerste 3 kwartalen van 2023.

We hadden aan het begin van het jaar bedacht voor 2500 deelnemers in onze gratis challenge te gaan, van daaruit 400 reviews te verzamelen op google (wat betekende nog zo'n 200 nieuwe, we hebben al 200+) en van daaruit 75 nieuwe MBA deelnemers aanhaken. Maar, de challenge liep heel anders, we hadden daar een paar honderd aanmeldingen dus fors minder dan gepland. Daardoor minder reviews en minder aanmeldingen. Ipv dan besluiten 'oke jammer het is wat het is' kijken we op zo'n vergadering wat er 'mis' ging, en dat was in dit geval niets, als in we hebben nergens effort laten liggen. We hadden wel onze challenge 'te breed', niet specifiek 1 probleem, en dat was waarschijnlijk de reden van lage opkomst.

Vervolgens gaan we dan altijd onderweg al bijschaven, want hoewel dit KPIs zijn om te behalen, hebben we een overkoepelend omzet- en winstdoel welke ook op andere manieren te behalen is. We schaven daarom bij, passen de acties aan en liggen - ondanks dat de route anders is dan vooraf gepland - weer terug op schema om alsnog de overall targets te halen.

Naast de grote vergadering hadden we ook een zomer bbq met het team. Met Jayson en Harvey er ook bij, want dat is het voordeel van de eigenaar zijn, dan kunnen we ook zelf bepalen wie er wel en niet bij zijn. ;)

En de reden dat we tussentijds evalueren is juist zodat als er dingen anders gaan dan verwacht, we alsnog kunnen bijschaven. Je wilt altijd vooruit kijken en bijschaven, ipv terugkijken en niets meer kunnen doen dan conclusies trekken zonder nog iets te kunnen bijschaven.

Met Rianne, Jayson en Harvey tijdens de team bbq. Ik kijk wel boos. Maar was niet boos.

Villa huren (+ kosten) en Masterminden

Morgen gaan we met onze mastermind deelnemers naar een heel gave villa toe. We hebben die afgehuurd. Zo'n villa + gehele weekend met alles er op en eraan kost ergens rond de 6000 euro. Exacte kosten nog niet helder, maar de overnachtingen zelf kosten bijvoorbeeld 3500 euro, uit eten kost al heel snel richting de 1500 omdat we in sterrenrestaurants eten en dan hebben we nog alle andere uitgaven die erbij komen.

Natuurlijk kijken we hier enerzijds zakelijk naar, we willen er winst op draaien als ondernemer.
Anderzijds kijken we er ook op lange termijn naar. Want zoals vorige ronde hadden we een spreker over financieen, daarvoor betaalden we 2000 euro voor dat anderhalf uur. Maar die 2000 euro die wij daarvoor betalen, levert alleen ons letterlijk vele tonnen op de komende jaren. Puur door wat aanpassingen te doen en slimmer te investeren. Dan zouden we kunnen denken 'ja is toch 2000 euro, dus doe maar niet', of lange termijn kijken.

Zo kijken we ook naar zo'n villa. Tuurlijk kunnen we ook 2 nachten een van der Valk doen met z'n allen en betaal je 1000 euro. Maar zeker omdat onze beide jongens ook mee gaan wil ik het wel ruim en comfortabel hebben. En we willen dat onze deelnemers niet alleen mega veel inhoudelijke waarde hebben die hen als ondernemer veel extra omzet en winst oplevert, ook willen we dat ze ervaringen hebben die je niet zomaar opdoet in het gewone leven. Plus, het is ook een bepaalde standaard die we leggen: Wat gunnen we onszelf? Wat voor leven willen we leiden? Is dat een vd Valk leven of een Villa leven?

Daarnaast zijn het ondernemers die minstens 500.000 euro omzetten per jaar, en laten we wel zijn, als je een spel speelt waar je minstens een half miljoen of ver in de miljoen(en) draait, wil je ook wel af en toe extra kunnen genieten van je eigen succes. En dat lukt net wat beter in een villa dan in een vd Valk ;).

Traden, investeren en geld verdienen

Daarover ga ik kort zijn: ik heb een heel uitgebreid artikel op de planning staan hierover. Ik wil je graag tot in detail vertellen hoe wij het investeren aanpakken en geld voor ons laten werken. Want het is ZO enorm simpel om geld voor je aan het werk te zetten, maar je moet wel de gehele context hebben. Dus daarover hopelijk komende maand meer. Maar wellicht ook pas in november, dat ligt een beetje aan de tijd die ik heb om uitgebreid te kunnen schrijven.

Relaties, apart slapen en seks

Zoals je vast al weet slapen John en ik al 10 jaar apart van elkaar. Wel slapen we samen met 1 of beide kinderen op de kamer omdat we geloven dat dat beter is voor hun ontwikkeling en dat dat biologisch gezien het beste voor hen (en ons) is (behalve dat slaaptekort door vaak wakker zijn met kleine baby, maar dat is een ander verhaal ;) ). 

John gaf vorige week een intrview bij iets van RTL over apart slapen. Dat artikel vind je hier. Is een leuk artikeltje.
Daarin wordt ook het aantal keren seks per week gedeeld van zowel ons als de 2 andere stellen. Dus mocht je nieuwsgierig zijn dan moet je even doorklikken ;) 

Personal shopper en styliste

Ik houd ervan om er mooi uit te zien maar ben te lui om moeite te doen.
Ik houd van nette kleding maar heb een hekel aan shoppen.

Via m'n goede vriendin Cynthia kwam ik terecht bij styliste Mabel. Mabel is personal shopper en styliste. En dat is dus helemaal geweldig! Mabel kwam bij me langs om te zien wat ik nodig had (en dat was veel, ze had nog niet eerder zo'n lege kast met zo weinig kleding gezien bij klanten hahaha). Vervolgens ging ze voor me shoppen. Gingen we het aan huis passen. En nu heb ik een setje of 6 met echt super mooie kleding en ben ik iedere dag in 2 minuten klaar met aankleden terwijl ik er wel mooi uitzie (joggingbroek aandoen is ook weinig werk, maar resultaat is minder mooi ;) ).

Als je nieuwsgierig bent, kijk dan op deze 'styliste' highlights op m'n instagram profiel. 

Dit is ook een gevalletje 'hoge standaard'. In m'n membership University of Excellence is 'jezelf een hoge standaard aanleren' 1 van de trainingen. Zodat je leert jezelf meer te gunnen (en dat hoeft niet perse veel te kosten).

https://www.instagram.com/jeanetwolf/ - Als je 'Styliste' en 'Kleding Inspo' zoekt in de highlights zie je alle ins en outs erover.


Volgens mij waren dat de grootste highlights.

Onee nog eentje: John zn boek is 100% af!! Ligt nu bij de drukker en is ZO tof! Vanaf 15 oktober is de pre-order, 27 oktober een grootse lancering. Echt helemaal de bom! 

Maar voor nu is dit hem wel weer. Ik deel komende weken weer een nieuwe boekenlijst + youtube kanalen etc. hier op het blog met lees/luister tips. Maar dat is voor de volgende schrijfronde. Het is nu bijna half 5. Ik zou het liefst nog vele uren door willen werken want zit heerlijk in de flow. Maar het is lekker weer en ik wil ook de moestuin in. En dat laatste heb ik dan toevallig net een pietsje meer zin in. Dus dat ga ik doen ;)

Tot snel!

Als Algemeen Directeur alvast mn opvolger opleiden tijdens de Q3 vergadering ;)Reacties
Categorieën