Mindset en University of Excellence content
Jeanet Wolf
Mindset en University of Excellence content
02/15/2024
2 min
0

Waarom je je nooit goed genoeg voelt (en wat je kunt doen!)

02/15/2024
2 min
0

In deze reeks wil ik je meenemen in waarom je angst ervaart om niet goed genoeg te zijn, én hoe je die angst kunt overwinnen. Het doel is dat je een ander gevoel over jezelf ontwikkelt, minder vatbaar wordt voor twijfel, minder gebukt gaat onder onzekerheid en vooral minder terughoudend leeft. Het draait allemaal om het opbouwen van vertrouwen in jezelf, gebaseerd op je eigen karakter, je eigen vaardigheden, je eigen kracht en je eigen kernwaarden.


Dit klinkt misschien eenvoudig, maar voor de meeste mensen is het een uitdaging. We hebben immers jarenlang geleefd met het idee dat we moeten luisteren naar onze ouders, leraren, overheid, vrienden, partners, dat we als individu niet weten wie we werkelijk zijn, wat het beste voor ons is, of zelfs wie we willen zijn. We hebben geleerd altijd meer te moeten doen. En nu is het tijd om te ontdekken hoe we kunnen bouwen op onze eigen innerlijke kracht en authenticiteit.


Cirkel van zelftwijfel

Altijd de druk voelen om beter te moeten presteren en voortdurend moeten aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Deze patronen zitten vaak verweven in de kleinste alledaagse opmerkingen die we ons hele leven al horen. "Doe eens normaal", "Doe even rustig aan", het lijken misschien kleine opmerkingen, maar ze kunnen een diepe impact hebben. Ze dragen bij aan het gevoel dat we anders moeten zijn, dat we meer moeten doen, beter moeten zijn, en ons voortdurend moeten aanpassen aan wat anderen van ons verwachten.

Op den duur kunnen we onbewust gaan geloven dat anderen beter weten wat goed voor ons is dan wijzelf. Dit leidt ertoe dat we ons gevoel, onze kennis, ons vertrouwen in onszelf, onze eigen keuzes en verlangens opzijzetten. We blijven en zijn niet meer trouw aan onze eigen overtuigingen en wensen. Maar laten de verwachtingen van anderen overheersen.

Zo geven we anderen de macht om ons te vertellen wie we moeten zijn, en belanden we in een vicieuze cirkel van zoeken naar goedkeuring en bevestiging.

Wanneer we dan die goedkeuring niet krijgen, wat vaak het geval is omdat meningen nu eenmaal verschillen, groeit ons gebrek aan zelfvertrouwen nog meer. En zo blijven we steeds weer op zoek naar die externe validatie, steeds dieper wegzinkend in een eindeloze zoektocht naar bevestiging en goedkeuring.

De eindeloze cirkel van kritiek op en twijfel aan jezelf

Deze vicieuze cirkel lijkt eindeloos te blijven draaien. Het is de cirkel van zelftwijfel, de angst om niet goed genoeg te zijn, de vrees om fouten te maken omdat we nooit hebben geleerd om voor onszelf te kiezen. Op het moment dat we besluiten om onszelf aan te passen aan anderen, omdat we denken dat we anders niet aan de verwachtingen voldoen, beginnen we een hoge prijs te betalen. Op dat moment raken we onszelf kwijt, verliezen we onze richting, onze helderheid, en het vermogen om authentieke keuzes te maken omdat we gewend zijn geraakt aan het voldoen aan de eisen van anderen.

Dit patroon van zelftwijfel kan zich op talloze momenten in ons leven manifesteren. Het kan voorkomen op het werk, wanneer we geconfronteerd worden met kritiek, in onze relaties, onze gezondheid, ons zelfbeeld, en zelfs wanneer we streven naar persoonlijke groei of carrièreveranderingen. Het beïnvloedt onze beslissingen, onze acties en onze gevoelens over onszelf op een diepgaande manier.


Het kan ook anders

Als je dit leest, heb je de kracht om te kunnen kiezen het anders te doen. Je zult streven naar groei, van een dubbeltje naar een kwartje. Maar binnen je sociale kring zullen er ongetwijfeld stemmen opkomen die zeggen dat dit niet nodig is. Op zulke momenten kan dat kritische stemmetje in je hoofd weer opduiken, dat fluistert: "Denk je echt dat je dit kunt bereiken? Het is je nog nooit gelukt. Je moet harder werken, nog meer bijschaven. Je zult het nooit volhouden."


6 praktische stappen die je kunt zetten om voorgoed af te rekenen met die angst om je niet goed genoeg te voelen. Doe je mee?

Ga hier naar Stap 1 - Jij bent niet jouw gedachten


Of luister eerst deze podcast over dit onderwerp:

Reacties
Categorieën