Mindset en University of Excellence content
Jeanet Wolf
Mindset en University of Excellence content
02/15/2024
3 min
0

Stap 6 - Trouw blijven aan jezelf, ook in tijden van uitdaging

02/15/2024
3 min
0

Stap 6 in Doorbreek de angst om niet goed genoeg te zijn

Meester je ware zelf: Ontdek hoe je trouw blijft aan jezelf, zelfs in tijden van uitdaging!


De reden dat je jezelf niet goed genoeg vindt..

Is omdat je jezelf hebt verwaarloosd en in de steek hebt gelaten. Dit gebeurt wanneer je niet luistert naar je gevoel, wanneer je je eigen gedachten niet waardeert. Dit zijn stappen die je misschien onbewust neemt, maar elke keer dat je niet naar je gevoel luistert, verwaarloos je jezelf. Elke keer dat je je eigen gedachten niet serieus neemt, laat je anderen over je grenzen heen gaan.

Het belangrijkste om te realiseren is dat als je jezelf goed genoeg wilt voelen en die angst om niet goed genoeg te zijn wilt loslaten, je duidelijk moet hebben wat je grenzen zijn, wat je kernwaarden zijn, en dat je daarvoor moet blijven staan.


Stop met jezelf in de steek laten

Door vast te houden aan wie je kiest te zijn, stop je met jezelf telkens in de steek te laten. Dat gat tussen wie je werkelijk bent en welke keuzes je wilt maken wordt veroorzaakt door twijfel en het serieuzer nemen van anderen dan jezelf. Hoe denk je dat je jezelf gaat voelen als je voortdurend twijfelt en jezelf niet serieus neemt? Door hiermee door te gaan, laat je jezelf in de steek. Je zet je eigen keuzes steeds opzij. Een cruciale stap in dit proces van jezelf goed genoeg vinden is om dit belangrijk te maken, zelfs als het moeilijk is, zelfs als het ongemakkelijk voelt, zelfs als je twijfelt.

Want die twijfel zal niet zomaar verdwijnen. Neem jezelf serieus en besef dat wat jij voelt en wat jij weet ook een plek verdient op de voorgrond. De meeste mensen denken dat ze alleen goed genoeg zijn als ze iets goeds doen, als ze goede resultaten behalen, als ze goedkeuring krijgen van anderen, als ze iets hebben om zich goed over te voelen. Maar dat is niet waar. De angst om niet goed genoeg te zijn, blijft bestaan.

De angst om niet goed genoeg te zijn, doorbreek je door te leren oké te zijn, zelfs met de minder handige keuzes die je maakt, en met de schaduwkanten van jezelf.

Aan de slag: Wat doe jij niet, uit angst om niet goed genoeg te zijn?

Misschien ga je niet naar de sportschool omdat je niet goed weet hoe je goed kunt trainen, en ben je bang daarop veroordeeld te worden. Of plan je die grote reis niet omdat je vreest dat het niet zal lukken, en je geen zin hebt in negatieve opmerkingen van anderen die zeggen: "Zie je wel, ik wist al dat je het niet zou kunnen."

Ga eens bij jezelf na: Wat stel jij uit? Wat doe jij niet omdat je bang bent dat je het niet kunt, dat het zal mislukken, of dat je gewoon niet goed genoeg bent?

En niet onbelangrijk: maak ook eens een lijstje van de dingen die je wel doet, maar eigenlijk niet wilt doen. Dingen die je alleen doet omdat je je laat beïnvloeden door je omgeving. Misschien houd je wel vast aan een baan omdat iedereen zegt dat je dat moet blijven doen, terwijl je eigenlijk iets anders wilt. Of je bent tevreden met een gemiddelde score in je leven, terwijl je wilt excelleren op alle gebieden. Misschien houd je vast aan een relatie uit angst om je vrienden kwijt te raken.


Nu je inzicht hebt in wat je wél wilt maar niet doet, en wat je wel doet maar niet wilt, is het tijd om actie te ondernemen. Met de stappen in deze blogreeks kun jij je leven zo vormgeven dat je doet wat voor jou belangrijk en leuk is.

Laat de angst om niet goed genoeg te zijn niet langer de boventoon voeren. Stap voor stap zal je meer vertrouwen krijgen in jezelf en ontdekken welke kracht er in jou verborgen ligt.


Dit was de laatste les in de reeks Doorbreek de angst om niet goed genoeg te zijn.

Heb je de vorige stappen gemist? Kijk dan even hier:

Start hier - Waarom je je nooit goed genoeg voelt

Stap 1 - Jij bent niet jouw gedachten

Stap 2 - Ontketen jouw succes met jouw unieke talenten

Stap 3 - Laat het 'juiste' antwoord los en vind jouw weg

Stap 4 - Fouten als stepping stones naar succes

Stap 5 - Ontdek jouw innerlijk kompas met kernwaarden


Meer weten? Luister deze interessante podcast over dit onderwerp:

Reacties
Categorieën