Mindset en University of Excellence content
Jeanet Wolf
Mindset en University of Excellence content
03/27/2024
5 min
0

Doelen behalen met een gevoel van innerlijke rust

03/27/2024
5 min
0

Ik wil je meenemen in de les van ''First things first'' - oftewel, het prioriteren van de belangrijkste taken die op dit moment moeten worden aangepakt.

Wat ik hier met je deel zal je verder helpen om die interne rust en kalmte te voelen, zonder in te moeten leveren op extern succes en rijkdom. Het zal je helpen om af te komen van dat gevoel altijd maar bezig te moeten zijn.   

Effectieve mensen begrijpen dit onderscheid heel goed

Stephen Covey, misschien ken je hem van zijn boeken over persoonlijke ontwikkeling, leerde ons een belangrijke les: sommige dingen zijn van cruciaal belang, terwijl andere niet zo relevant zijn.

  "Things which matter most must never be at the mercy of things that matter least."

Met andere woorden, de zaken die echt van belang zijn, mogen nooit ondergeschikt zijn aan zaken die minder belangrijk zijn. Je wilt je bewust zijn van waar je je tijd en energie aan besteedt. Door je focus te richten op de zaken die er werkelijk toe doen, en afleiding te elimineren, kan je je doelen beter bereiken op een manier die meer interne rust brengt en minder externe druk geeft waardoor je telkens maar door moet gaan.


Urgentie en belangrijkheid

Covey heeft voortgeborduurd op een timemanagementmatrix van de Amerikaanse president Eisenhower. Daarmee heeft hij een buitengewoon handig kwadrant ontwikkeld en bekend gemaakt, bestaande uit vier vakjes, dat ons helpt om helder te krijgen wat er werkelijk toe doet, wat écht van belang is.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen urgentie en belangrijkheid. Zo heb je zaken die zowel urgent als belangrijk zijn, andere die niet urgent zijn maar wel belangrijk, die wel urgent zijn maar niet belangrijk, en tot slot, zaken die noch urgent, noch belangrijk zijn.

Ik neem je mee in de kwadranten, welke taken eronder vallen en welke wijze lessen erin verscholen zitten.


Urgent en belangrijk

Dit zijn de taken die nu moeten gebeuren. Je werkt hier aan harde deadlines, maar ook crissisen of conflicten die nu direct je aandacht vragen. Misschien is je kind ziek, moet je een goede vriend bijstaan in een noodgeval, krijg je een onverachte grote financiële tegenvaller, of fikt je huis af. Het zijn situaties die nu direct iets van je vragen om verdere schade te voorkomen.

Wat je wilt voorkomen is een teveel aan urgente én belangrijke taken tegelijkertijd. Dit kan leiden tot stress, burn-out en het voortdurende gevoel van achter de feiten aan te lopen. 


Niet urgent, wel belangrijk

Deze plek is magisch, want hier vindt echte impact plaats. Dit is het kwadrant waar ruimte is, om zonder onnodige stress, te doen wat nodig is. De plek waar je gerichte druk kunt uitoefenen op dat wat er echt toe doet. Je wilt ze in kaart brengen, inplannen en tijd en ruimte reserveren om deze taken aandachtig uit te voeren.

Je kunt denken aan:

  • Gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap zijn allemaal cruciaal voor een goede gezondheid op lange termijn. Hoewel deze taken niet onmiddellijk moeten worden uitgevoerd, zijn ze wel van vitaal belang voor het welzijn op lange termijn.
  • Relaties: Het investeren in relaties met vrienden, familie en geliefden is van groot belang voor het behoud van sterke en ondersteunende banden. Dit kan inhouden dat je tijd vrijmaakt voor gesprekken, het plannen van activiteiten samen of het tonen van waardering voor anderen.
  • Groei/Persoonlijke ontwikkeling: Het nastreven van persoonlijke groei door middel van educatie, training, lezen en reflectie is een essentieel onderdeel van een vervuld leven. Hoewel deze activiteiten misschien niet onmiddellijk moeten worden uitgevoerd, dragen ze wel bij aan de ontwikkeling op lange termijn.
  • Financiële planning: Het opstellen van een budget, sparen voor de toekomst en het plannen van investeringen zijn allemaal taken die niet onmiddellijk moeten worden afgehandeld, maar wel van cruciaal belang zijn voor financiële stabiliteit en welvaart op lange termijn.

Door deze taken op te nemen in je dagelijkse routine en prioriteit te geven aan zaken die op de lange termijn impact hebben, kun je jouw leven en doelen effectiever beheren. Het zijn niet voor niks elementen waarop we focussen binnen de Relaxoholic cursus.


Urgent, niet belangrijk

Wat ik vaak in de praktijk zie gebeuren is dat de meeste mensen voornamelijk bezig zijn met reageren op onmiddellijke situaties en het blussen van brandjes op gebieden die er uiteindelijk niet écht toe doen.  Dit zijn onbelangrijke telefoontjes of berichten beantwoorden, spoedklusjes voor anderen doen, onnodige vergaderingen of afspraken inplannen of het oplossen van kleine problemen of ergernissen. Het is belangrijk om eerlijk in kaart te brengen hoe belangrijk een klus nu eigenlijk echt is, in verhouding tot wat er nog meer op je bord ligt.

En natuurlijk mag je een goede vriend helpen met een klus. Of een keer dat kleine klusje waar je je dagelijks aan ergert oppakken zodat het klaar is. Echter, je wilt voorkomen dat je de hele dag in de weer bent, 's avonds uitgeblust op de bank ploft en uiteindelijk geen steek verder gekomen bent met dat wat er voor jou echt toe doet. Het zal het idee van altijd maar bezig moeten zijn versterken en interne onrust vergroten.


Niet urgent, niet belangrijk

De tijd die je besteedt aan taken in dit kwadrant wil je radicaal schrappen. Denk aan onnodig scrollen op social media, overmatig televisiekijken, verdoen van je tijd en energie door te roddelen, elke vijf seconden je telefoon checken of je al nieuwe berichten hebt. In de wereld van vandaag de dag, waar afleiding altijd op de loer ligt, is dit een uitdaging.

Blijf kritisch op hoe je je tijd indeelt. Tijd kun je nooit opnieuw besteden.


Stel jezelf dagelijks deze vraag

Als we ons echt willen concentreren op "first things first" en dus de belangrijkste zaken eerst willen aanpakken, wat moeten we dan doen? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. We moeten prioriteit geven aan dat tweede kwadrant: niet urgent, maar wel belangrijk. We moeten stoppen met het blussen van brandjes en in plaats daarvan gefocust en kalm doen wat er werkelijk toe doet.

Dus, hier is de vraag die ik aan jou wil stellen, niet alleen voor vandaag, maar voor alle dagen die komen gaan:

Welk klein ding kan ik doen? Wat kan ik als allereerste aanpakken bij het begin van de dag, of welke taak kan ik zo belangrijk maken dat ik er absoluut voor zorg dat het vandaag gedaan wordt? Dit ene kleine ding zal me helpen om weer een stapje dichter bij het leven te komen dat ik echt wil leiden.

Schrijf deze vraag op en stel hem aan jezelf elke avond. Op die manier kun je bepalen wat het ene kleine ding is dat je de volgende dag heel belangrijk gaat maken. Het maakt niet uit of het gaat om je voeding, sport, relaties of werk. Wat is dat ene ding dat in dat tweede kwadrant valt en dat je morgen heel belangrijk gaat maken? Zorg ervoor dat je het hoe dan ook uitvoert, zodat je elke dag tijd besteedt aan de dingen die er werkelijk toe doen. 

Deze les is een onderdeel uit de Gratis Audio Cursus: Bovengemiddeld in 7 Stappen.

Wil je alle lessen grátis ontvangen? Klik hier.

 

Reacties
Categorieën