pauzeknop
Relaxoholic
Jeanet Wolf
Relaxoholic
06/12/2024
9 min
0

Waarom slechts 1x per jaar reflecteren je onnodig veel kost

06/12/2024
9 min
0

In deze blog neem ik je mee in het belang van reflecteren en regelmatig de pauzeknop indrukken. Om echt even heel bewust stil te staan bij wat er nu speelt in je leven, en welke keuzes je hebt te maken als je ander resultaat wilt. 

pauzeknop

5 handvatten om je frequentie van reflecteren te verhogen, waardoor je direct meer ontspanning, luxe en vrijheid gaat ervaren

Eenmalig per jaar reflecteren kost je onnodig veel geld kost, geeft je onnodig veel onrust en belemmert het bouwen van je ideale leven. Zonde, toch?

Stel je eens voor hoe anders het zou zijn om ieder kwartaal op de pauzeknop te drukken. Om ieder kwartaal afscheid te nemen van dat wat niet voor je werkt. Om ieder kwartaal heel bewust te kiezen voor wat je wél wilt en daarmee structureel je levensstandaard te verhogen. 

Je kunt kiezen hoe je de content uit deze blog tot je neemt: lees de blog (scrol naar beneden), luister de podcast of bekijk de video.

Dezelfde waardevolle boodschap, maar dan als podcast

Handig voor onderweg, tijdens het huishouden of als je het gewoon fijner vind om te luisteren dan lezen!

Dezelfde waardevolle boodschap, maar dan als video

Handig als je het fijner vind om de boodschap te ontvangen met geluid én beeld!

1. Jaarlijks reflecteren kan leiden tot uitstelgedrag, waardoor je belangrijke veranderingen in je leven pas veel later (of zelfs niet) doorvoert

In een moment zelf kun je je enorm irriteren aan taken, mensen of onderdelen in je leven. Je laat ze etteren, je laat ze je energie kosten. Maar de echte pijn die je ervan ervaart ebt wel weg als je het maar lang genoeg negeert. De pijn wordt minder. Toch blijft het energielek constant aanwezig. 

Wanneer je maar 1x per jaar reflecteert ga je zó veel dingen die je eigenlijk niet meer wilt, vergeten zijn op het moment dat je gaat zitten om te reflecteren. De pijn is naar de achtergrond verdwenen, en daarmee blijft je leven onnodig stroperig en lekt er continu onnodig energie weg.

Reflecteren met oud en nieuw focust zich vaak op de grote dingen. Je relatie, gezondheid, gezin. Je besluitgezonder te gaan eten, vaker een date night te hebben en meer focus te hebben op de kids. Om vervolgens half januari te concluderen dat je je voornemens alweer vergeten bent, of dat het helemaal niet lekker uit komt met de waan van de dag.

En tegelijkertijd heb je nog steeds last van die ene knoop die je nog niet hebt doorgehakt. Of lekt je energie nog steeds weg naar die ene persoon van wie je geen afscheid hebt genomen. 

Pas wanneer je vaker stilstaat bij wat er in je speelt, kun je je leven echt positief veranderen. Maar dat vergt naast moed, ook vooral rust. Welke het enorm waard gaat zijn, maar wat vaak ook erg lastig is voor de meeste mensen.

Ik heb zelf ook te lang gewacht met kiezen voor mijn eigen pad, tot er geen keuze meer was

Ik neem je graag mee naar een voorbeeld van mezelf in 2012. Op dat moment heb ik veel te lang gewacht met het volgen van mijn eigen pad. Iedere keer negeerde ik mijn gevoel en ik bleef doorgaan in de waan van de dag. Ik nam geen tijd om op de pauzeknop te drukken. Ik ging maar door en door.

In 2012 wist ik al een tijd dat ik wilde stoppen met mijn paardentrainingsbedrijf. Maar: ik durfde niet goed. Ik vond het spannend, omdat ik dan zou stoppen met iets dat ik goed kon. Ik bleef maar uitstellen, totdat er voor me gekozen werd. Ik viel van een paard, brak mijn rug, en mijn hele toekomst zoals ik 'm bedacht had lag in duigen. 

Ik had op dat moment geen andere keuze meer. Ik kon letterlijk niet doorgaan op het pad dat ik zelf gekozen had. Als ik eerder eerlijk had durven zijn naar mezelf toe, als ik eerder op de pauzeknop geduwd had, had ik zelfs koers kunnen wijzigen. 

Pauzeknop2. Het gebrek aan frequente reflectiemomenten kan ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in oude patronen en gewoontes die je groei belemmeren

In onze Relaxed Vlammen Businessclub zitten ondernemers die het goed voor elkaar hebben. Zij hebben al een serieuze business draaien, hebben het goed voor elkaar en toch wil ik je een voorbeeld geven van een één van de ondernemers wat wellicht herkenbaar is voor je. 

De betreffende persoon heeft een goedlopend bedrijf met een paar miljoen omzet per jaar en heeft een mooi gezin met jonge kids. Hij merkte op dat hij in zijn kop altijd weer bij werk is, ook als hij met z'n kids speelt. En ja, hij wist ook wel dat hij heel bewust samen-tijd zou moeten plannen, maar deed dit steeds niet. ''Dat komt wel, eerst nog even de zaak optimaliseren''. Er waren genoeg redenen om niet nu actie te ondernemen.

In dit voorbeeld drukte ik de pauzeknop in vóór hem. Ik vroeg hem het volgende: ''Hoe ziet je relatie met je oudste er volgend jaar deze tijd uit als je zo doorgaat?'' Het antwoord daarop was dat er niet samen meer gespeeld zou worden en dat er meer afstand tussen hen in gekomen zou zijn. Pijnlijker nog: de opmerking ''je werkt altijd' zou dan niet meer losjes worden gebruikt, maar zou echt als verwijt gebracht worden en zelfs de oorzaak zijn van het gebrek aan verbinding. 

Als hij dit had doorgezet, en niet tussentijd zou bijschaven, als hij alleen aan het einde van het jaar zou reflecteren, dan zou dat de band met zijn oudste enorm verslechteren. 

Dit wil je voorkomen. Je wilt niet afstevenen op de geprogrammeerde toekomst (de toekomst die je tegemoet gaat als je niet bewust andere keuzes gaat maken) als je huidige realiteit niet voor je werkt. Dit is wat er op ieder vlak van je leven gebeurt, als je niet met regelmaat op de pauzeknop duwt. Op vlak van gezondheid, financiën, relaties. Ieder vlak van je leven. Eén keer per jaar is over het algemeen gewoon echt te weinig. 

pauzeknop

3. Door slechts één keer per jaar stil te staan bij je leven, mis je de kans om regelmatig je energie en focus te hernieuwen.

In december 2023 heb ik met 50 deelnemers een terugblik gedaan op het jaar. Zowel de deelnemers als ikzelf vonden dat heerlijk! Even stilstaan. Even inchecken bij je eigen gevoel. Het is oprecht één van mijn lievelingsmomenten in december. Wat wil ik? Waar wil ik meer van? Waar wil ik mee stoppen? Waar ga ik afscheid van nemen? 

Er zijn zoveel dingen in ons leven die we gewoon doen, omdat we ze doen. Ga maar eens na. Mensen waar we mee omgaan, omdat dat zo gelopen is. Taken en werkafspraken die we door laten gaan omdat dat nu eenmaal zo gaat. En juist dan even eerlijk jezelf afvragen: waar krijg ik nou echt energie van? is zo verfrissend, helpend en fijn. Alsof je jezelf dan echt even serieus neemt. 

Deze 3 vragen werken als mooie basis

  • Wat werkt wel voor me, en wil ik meer van doen?
  • Wat werkt niet voor me, en wil ik minder doen? 
  • Welke knopen heb ik door te hakken?

Dit is de absolute basis. Natuurlijk wil je als het gaat om écht reflecteren, echt even de tijd nemen voor jezelf en serieus op de pauzeknop drukken, veel dieper gaan. 

In de Pauzeknop cursus neem ik je hierin aan de hand. We gaan middels een diepgaande masterclass en aanvullende onderwerpen per levensgebied vragen doorlopen die je jezelf waarschijnlijk nog nooit tot amper gesteld hebt. Juist door jezelf hierin echt serieus te nemen kun je zoveel meer rust en voldoening gaan ervaren in je leven. 


4. Slechts jaarlijks reflecteren kan je het gevoel geven dat je leven aan je voorbij gaat zonder dat je echt controle hebt over de richting ervan

De waan van de dag is een veel voorkomende reden dat de meeste mensen niet echt voldoening voelen. 

Jayson, onze zoon van 3 jaar (april 2021), is een wandelend hoofd. Hij denkt enorm veel na, denkt ver vooruit, en zijn lichaam hobbelt er achteraan. Hij struikelt daardoor regelmatig, slingert onnodig met zijn voet tegen de bank of muur aan. Zijn hoofd bepaalt de route en zijn lijf hobbelt er achteraan. Dit is exact hoe de meeste mensen door het leven gaan. Ze volgen niet hun eigen hoofd, wensen en verlangens, maar de wensen en verlangens van andere mensen. Ze blijven reageren, aanpassen, doorgaan, hun eigen grenzen verleggen ten goede van anderen. 

Doe dat lang genoeg, en negeer lang genoeg je eigen verlangens door niet bij jezelf in te checken en op de pauzeknop te drukken, en je blijft het gevoel houden dat het leven aan je voorbij gaat zonder dat jij aan het roer staat.

5. Het niet frequent op de pauzeknop drukken kan een gevoel van onrust en twijfel geven

Zelf reflecteer ik graag ieder kwartaal, zowel zakelijk als privé. Standaard neem ik de basics mee zoals: wat werkt wel, en wat werkt niet voor me? Waar wil ik meer, en waar wil ik minder van doen? Van welke mensen wil ik afscheid nemen? Hoe wil ik dat mijn dagen eruit zien?

Anderzijds reflecteer ik ook graag op speciale momenten. Zoals tijdens mij verjaardag of pas geleden nu het fysiek niet zo goed met me gaat. 

Ik neem je mee in een persoonlijk situatie: Wij willen graag een derde kindje maar door gezondheidsuitdagingen van mijn lijf loop ik nu eerst ziekenhuis in en uit en zijn er enkele serieuze zaken gaande die eerst uitgesloten moeten worden. Ik merkte dat ik onrustig werd. Alsof ik niet meer de tijd had om even stil te staan en zélf te bepalen hoe mijn leven eruit ziet. Ik voelde vooral twijfel, onzekerheid en een gebrek aan eigen autonome keuzes. Ik, die moet wachten met kiezen voor een derde kind, omdat andere mensen mijn lijf eerst moeten goedkeuren. Ik, die geen idee heb hoe onze toekomst eruit ziet, en waar ik onrustig van werd.

En daarom nam ik een extra reflectiemoment. Ik stond stil bij vragen als ‘stel een derde kindje komt er niet, hoe ziet ons leven er dan uit? Waar word ik verdrietig van? Waar word ik blij van?’ 'Stel ik blijk wel ziek te zijn, wat zijn dan dingen waar John en ik over moeten spreken samen voor de toekomst van de kinderen?' 'Stel alles is goed en we kunnen toch opnieuw proberen voor een derde, wanneer zou ik dan weer willen beginnen? Welke spirituele verdieping wil ik dan nog ervaren vooraf? Wat voor fysieke dingen wil ik optimaliseren, zoals mijn lijf sterker maken of nog een keer sapvasten?'

Pauzeknop
Doe jezelf een plezier en plan vanaf nu ieder(e) laatste dag/week/weekend van het kwartaal, een reflectiemoment in. 

Reserveer een blok van 2 uur in je agenda. Een moment voor jou. Een moment van rust waarin je alle ruimte neemt om tot stilstand te komen. Juist ook op die vlakken van je leven waar je nu het gevoel hebt niet zelf aan het roer te staan.

Stel diepgaande vragen aan jezelf. Geef jezelf de ruimte om van koers te veranderen. Om bij te schaven. Om knopen door te hakken. Als je dat maar 1x per jaar doet, laat je zo enorm veel potentie liggen. Maar ook levert 1 reflectiemoment per jaar zo onnodig veel onrust en ruis op. 

Dus pak je agenda en markeer wanneer je gaat reflecteren. Mijn tip? Doe dit ieder kwartaal.

Je doet jezelf simpelweg tekort door jezelf maar 1x per jaar even de ruimte en luxe van even op de pauzeknop drukken te gunnen.

Liever samen aan de slag?

Merk je nu dat je het fijn vindt om daarbij begeleid te worden door mij? Meld je dan aan voor de Pauzeknop cursus. Waar ik je met vragen, meditatiemomenten, diepgaande reflectie opdrachten en handige werkbladen help om vaker tot stilstand te komen en jezelf de rust, ontspanning maar ook de rijkdom te laten ervaren die je ervaart als je dat wat er in je speelt, meer de ruimte gaat geven. Samen kunnen we meer de diepte in en op een level komen waar de meeste mensen niet eens bij stil staan. 

Ik zou het een eer vinden je hierin te mogen begeleiden

pauzeknop

Heb je toch nog vragen?

Geen vraag is te gek. Ik hoor graag van je. 

Stuur me een berichtje op info@universityofexcellence.nl en ik kom er bij je op terug. 

Reacties
Categorieën