Investeren & Financieel slimme kids
Jeanet Wolf
Investeren & Financieel slimme kids
09/29/2023
8 min
0

Investeren in Whisky, zo begon ik

09/29/2023
8 min
0

Ongeveer anderhalf jaar, misschien bijna 2 jaar geleden kocht ik mijn eerste whisky als belegging.
Alcohol drinken zowel John als ik niet, behalve 1 glas echt goede whisky tijdens oud en nieuw. Maar ondanks dat er geen enkele interesse is om het te drinken, vind ik het wel een bijzonder interessant product. Vooral de passie en het proces dat eromheen hangt vanuit de oude destilleerderijen. De echt oude destilleerderijen zijn vaak van vader op zoon overgedragen. De familie heeft een groot gevoel voor whisky, voor smaken, voor kwaliteit. Alle vaten waarin whisky rijpt onderging toen der tijd een langdurig proces. Waarbij het vat eerst lang in stromend water, zoals een beek/rivier/ lag om alle sappen eruit te spoelen. Om vervolgens zeer langzaam te drogen, voordat de whisky erin kon rijpen. Wat weer veel invloed had op de whisky kwaliteit.

Die passie voor het gehele proces, maakte dat whisky ook niet gemaakt werd aan de hand van de wens van de consument omdat er dan zo veel mogelijk aan verdiend werd. Het werd gemaakt aan de hand van de kennis van de familie's van de destilleerderijen, die een zo perfect mogelijk product wilden maken. Welke over 25, 30 jaar of nog later pas klaar was. Ongeacht wat de consument van dat moment precies wilde.

Tegenwoordig zijn veel van die oude destilleerderijen niet meer op deze manier werkzaam maar zijn ze opgekocht door grote maatschappijen. Zij willen de consument geven wat ze willen, en de consument van tegenwoordig wil vooral snel iets hebben. Daardoor zijn er steeds meer erg jonge whisky's van 10 jaar. Vroeger was dat zo jong dat je dat eigenlijk helemaal niet zag. Nu is het heel gebruikelijk.

Nouja, voordat ik helemaal een geschiedenis les geef, waar dit artikel helemaal niet voor is ;), terug naar wat ik eigenlijk wil vertellen: Hoe je kunt starten met investeren in whisky.

Hoe ik begon met investeren in whisky

Je kunt via een investeringsmaatschappij investeren. Je legt dan 50.000, 100.000 of meer in (meestal zijn dat de ondergrensbedragen), zij kopen whisky in vaten en flessen. Die producten zijn wel daadwerkelijk van jou, maar ze liggen bij hen in beheer. Daar zitten vele voordelen aan, zoals alleen al de veiligheid van veilige, beveiligde, verzekerde opslag. Maar ook, hun kennis en ervaring om goede soorten in te kopen. Daarnaast hebben zij vaak als eerste bericht als er nieuwe goede inkoop-kansen ontstaan. En winst maken begint al bij de inkoop uiteraard, hoe gunstiger je inkoopt hoe meer winst er overblijft uiteindelijk.
Nadeel is, vind ik, dat het alsnog 'ver' van me af staat. Ik vind het fijner maar vooral veel leuker om het zelf in te kopen, allerlei flessen te hebben en vooral ook beter mijn geld te kunnen spreiden over bijvoorbeeld X aantal flessen tot aan 300 euro, X aantal flessen tot aan 500 euro, X aantal flessen tot aan 1000 euro, enzovoort. Een ander nadeel is de grote fee's die erbij (kunnen) komen kijken, naast veel extra - vaak niet benoemde - kosten zoals importkosten, bottlekosten, enzovoort.

Ik begon mijn hele avontuur vanuit interesse, en ging veel (be)studeren.

Wat is whisky? Wat is een goede beleggingswhisky? Hoe werkt het maken van whisky? Waar let je op bij whisky kopen als belegging? Maar ook alles rondom het product whisky in algemene zin. Ik bestudeerde alles rondom whisky en heb vooral youtube video's gekeken, artikelen gelezen en op 'Udemy' (een platform met enorm veel kleine cursussen) whisky cursusjes gevolgd om whisky te leren kennen. Ik wilde weten of het echt interessant zou zijn als belegging, en waarom dan wel. Maar ook, of ik het wel echt interessant vindt. Er is immers enorm veel om in te investeren, whisky is iets heel specifieks waar veel bij komt kijken of het echt een goede belegging is, zoals ook bijvoorbeeld sneakers als belegging, of horloges, je kunt niet zomaar random iets aanschaffen en hopen dat het wat wordt.
Dus stap 1: Doe je huiswerk en ontdek of het je echt interesseert. Want zonder interesse kun je het beter wel via een investeringsmaatschappij doen - of überhaupt niet aan beginnen.


Daarna begon ik klein

Zelf houd ik ervan om eerst zelf wat aan te rommelen met nieuwe dingen, voor ik het 'echt' aanpak. Dat deed ik ook met whisky. Ik wist wel vanuit dat studeren wat ik deed, hoewel dat maar basic kennis was. Zo zocht ik op flessen van 25+ jaar oud, single malt, liefst van een destilleerderij die gesloten was en als het kon een gelimiteerde reeks (dus bijv een serie van max 200 flessen).

Whisky stijgt gemiddeld per jaar 10-15% in waarde, en dat is al vele tientallen jaren zo. Het leuke van losse flessen vind ik dat het zomaar kan zijn dat je een fles hebt die maar 2% stijgt en dus enorm 'tegenvalt' maar ook een fles hebt die 40% stijgt. Het kan allemaal. Een investeerder vertelde me twee weken geleden dat hij een fles had die in 3 weken tijd van 2000 euro naar 7000 euro was gestegen. Dat is meer geluk dan wijsheid, maar dat zijn wel hele gave dingen vind ik.
Gemiddeld genomen weet ik dat whisky een steady en veilige investering is, maar er zit ook een soort 'spanning' bij omdat het zomaar ineens een hele bijzondere kan worden.

Stap 2 voor mij was: Ik kocht volgens mij 8 flessen, kunnen er ook 7 of 9 zijn geweest. 3 flessen omdat ik de fles 'mooi' vond. Dat is de domste reden ooit om whisky te kopen hahah. Maar naast echt beleggingsflessen wilde ik ook een paar in de kast in huis hebben staan, om naar te kijken. Verder is de jongste die ik heb 28 jaar, de oudste is 38 jaar en meerdere daar tussenin, die zijn als belegging.
Pas daarna ging ik werken met een echte kenner. Zie stap 3.

Hulp inschakelen van een kenner

Nadat ik uitgespeeld was, wilde ik het serieuzer aanpakken. Sinds eind vorig jaar zetten we -voorlopig- 2500 euro per kwartaal in losse whiskyflessen. Ik zeg 'voorlopig' omdat het zomaar meer of minder kan worden, afhankelijk van ons beleggingsportfolio. We kijken altijd naar de balans tussen edelmetalen, whisky, aandelen, crypto, startups etc, zodat de verdeling van ons vermogen verstandig blijft.

Omdat ik zelf niet de interesse en zin heb om de whisky markt iedere maand opnieuw te ontdekken, bij te houden wat er nieuw bij komt, maar ook zelf niet de ingangen bij de destilleerderijen heb, ging ik samenwerken met een echte kenner. Hij heeft meerdere whisky beleggers in zijn netwerk. Daarnaast heeft hij directe lijnen met destilleerderijen waardoor hij ons, 'zijn' groepje beleggers, als eerste op de hoogte stelt van interessante beleggingen die op de markt komen.
Zo kreeg ik eergister een appje van hem dat over enkele weken weer een nieuwe selectie flessen binnenkomt, waarvan er vanuit hem maar 5 complete sets te verkrijgen zijn. Deze aankoop is 1500 euro en dan heb ik een limited edition. Ik geef dan aan dat ik 1 van de 5 kopers wil zijn, hij koopt voor mij in, hij haalt daar een gel deel voor hemzelf uit als fee, ik heb flessen waar ik anders niet aan gekomen zou zijn.

Stap 3: Werk met de juiste mensen. Als je de kennis niet hebt of niet constant met je neus in de markt wilt zitten, zoek dan iemand die je kan helpen. Het kost mij wat extra geld omdat hij zijn marges er ook op pakt. Maar de prijzen schelen maar enkele tientjes ten opzichte van als ik een eigen aankoop zou doen op de voor mij toegankelijke plekken. Ofwel, voor mij scheelt de inkoopprijs maar weinig of het nou via hem of via mezelf zou verlopen. Maar via hem heb ik wel de best mogelijke kansen.

Bepaal zelf of je geschikt bent

Omdat ik geen alcohol drink kom ik nooit in de verleiding een fles open te trekken. Stel je zou die verleiding wel snel hebben, dan is het wellicht geschikter voor je om het niet volledig in eigen beheer te hebben maar verder weg op te slaan. Zorg ook dat als je het zelf ergens opslaat, dat niet zomaar in de huiskamer is waar de kinderen per ongeluk een keer een flesje van 2000 euro om kunnen tikken, ook zo jammer ;). Ook wil je de licht- en temperatuursituatie goed voor elkaar hebben zodat de kwaliteit goed blijft. Dit zijn allemaal basics, maar wel dingen waar je even over wilt nadenken voordat je zelf zomaar whisky gaat kopen en bewaren.

Hoe werkt het verkopen?

Ik heb nog nooit een fles verkocht. Ik houd ze tenminste 10 jaar aan, allemaal, ongeacht de prijzen die ze hebben nu of gedurende die 10 jaar. Ik kan me indenken dat ik ze veel langer dan 10 jaar behoud maar 10 jaar is m'n ondergrens. Ik weet wel dat ik via dezelfde groep beleggers waar in in zit, kan verkopen. Ook kun je via online platformen dat doen, maar hoe dat werkt weet ik niet, want ik heb dat nog nooit gedaan.
Ik zou persoonlijk vooral eerst bedenken hoe lang je zo'n fles wilt behouden. En ook wat je doel is.
Een doel zou kunnen zijn: Zodra hij 10% gestegen is verkoop ik. Zodra ik 60 ben verkoop ik. Zodra hij ineens sterk stijgt verkoop ik. Ik verkoop nooit en geef het als erfenis aan het nageslacht. Wat is je doel? Dat wil je altijd helder hebben, bij iedere vorm van investeren.

Een laatste woord over whisky als investering

Enerzijds kun je whisky kopen zodat je vermogen groeit. Anderzijds kun je het uiteraard ook kopen zodat je geld niet op de bankrekening staat zodat je het niet per ongeluk kunt uitgeven. Want je kunt ook flessen kopen en op die manier je geld veilig stellen. Kijk, investeren geeft altijd risico's. Het kan zijn dat je een slechte aankoop doet en hij niet stijgt in waarde. Maar als je echt goede flessen koopt, van gedegen afkomst en je weet wat je doet (omdat je stap 1 en stap 3 hebt gevolgd ;) ) dan is de kans klein dat je geld verdampt. Zeker als je je investeringsgeld verspreid over vele soorten destilleerderijen, merken, etc. Het kan natuurlijk altijd. En een fles whisky is vele malen kwetsbaarder dan een klompje goud dat in je kluis ligt. Maar 1 ding weet je wel, als je een whisky van 38 jaar hebt die aan alle eisen van 'een goede belegging' voldoet, de kans klein is dat die over 10 jaar ineens niets meer waard is. Het kan. Maar is niet heel waarschijnlijk.

Al met al vind ik het simpelweg de leukste vorm van geldspreiding die we doen. We hebben crypto, aandelen, startups, goud, zilver, we zitten in veel verschillende dingen met ons vermogen. Maar whisky is gewoon een prachtig product, of je er nu wat mee hebt of niet. Er zit een enorme passie in verscholen. En daarnaast vind ik het ook tof dat het een vrij ongebruikelijke manier van investeren is. Terwijl het, in mijn ogen en gekeken naar de cijfers van alle afgelopen tientallen jaren, een optie is die je in ieder geval serieus zou moeten onderzoeken wanneer je je geld voor je aan het werk wilt zetten.

Als je ook in whisky wilt investeren

Als je serieus interesse hebt in whisky als belegging, wees dan bereid het werk te doen. Start google op en zoek informatie. Zoek youtube video's. Leer over whisky. Ga langs bij de slijter in de buurt en kijk of die je verder kan helpen. Vraag die ene vriend die graag whisky drinkt of hij kennissen heeft die beleggen in whisky. Als je wilt investeren, komt er een bepaalde mate van basis-interesse en bereidheid bij kijken. Ga het gesprek aan met mensen die er echt verstand van hebben,. Er is namelijk niet '1 beste soort whisky' of 'het beste merk'. Het enige juiste om te doen is informatie verzamelen, de juiste mensen om je heen verzamelen, en eerlijk te zijn over je eigen kunde en bereidheid om het tot een succes te maken.

Reacties
Categorieën