Persoonlijke verhalen
Jeanet Wolf
Persoonlijke verhalen
01/16/2024
3 min
0

Sapvastdag: Zo doe ik dat

01/16/2024
3 min
0

Vandaag is de vierde sapvastdag. Een kleine week geleden voelde ik ineens weer enorm de behoefte om te sapvasten. SInds 2012 doe ik dat met regelmaat, maar sinds de zwangerschap van Jayson in 2020/2021 en daarna die van Harvey 2022/2023 heb ik het tussendoor maar 1 of 2x gedaan. Tot nu toe was er ook niets in mij dat er behoefte aanhad, tot dus afgelopen week.

In 2012 kwam ik in aanraking met 'JuiceFeasting.com'. David en Katrina vertelden over het verschil tussen 'juice fasting' en 'juice feasting'. Fasting is vaak maar 3x een beker sap als maaltijdvervanger. Daar is optimale gezondheid vrijwel nooit echt het onderliggende effect van, omdat je zo weinig voedingstoffen binnenkrijgt dat het lichaam dus echt aan het vasten is. Zijn ook genoeg voordelen van, maar is niet hoe ik het wilde doen.

Juice Feasting is 'feasten' op sap. Wat enorm vrij vertaald uit het engels inhoudt 'losgaan' met sap. Beter kan ik het niet omschrijven met nederlandse woorden haha.
Hierbij drink je tenminste 3 maar liever 4-5+ liter vers sap per dag. Waarbij je goed let op soorten groenten. En hoe langer je de juicefeasting periode wilt doortrekken, hoe meer rekening je houdt met eventuele toevoegingen van superfoods. Ook worden daarbij aanvullingen als klysma's aangeraden.

JuiceFeasting heeft als doel om je lichaam zo te overspoelen met voedingsstoffen dat het alles krijgt om enerzijds tot rust te komen (want geen vertering van voedsel nodig) en anderzijds optimaal te herstellen (door grote hoeveelheid voedingsstoffen, ook eiwitten mits je je bladgroenten door de sappen doet). Om dit laatste is het dus echt essentieel dat je vele liters vers sap drinkt per dag.

Als je het interessant vindt dan raad ik je aan op hun website te kijken. Ik zag dat ze heel recent ook een podcast gestart zijn.

In 2012 heb ik een heel lange periode van zo'n 60 dagen gejuicefeast. Dit was tijdens m'n gebroken rug periode. Ik heb me oprecht nog nooit zo energiek en fit gevoeld als toen. Behalve al die andere keren dat ik ook ging juicefeasten.
Het helpt me om me tijdelijk buitengewoon goed te voelen en veel minder last te hebben van m'n fiibromyalgieklachten. Daarnaast geeft het me een fijn gevoel, om even m'n lijf rust te geven en te overspoelen met enorme hoeveelheden voedingsstoffen.

In de University of Excellence heb ik een 'watervast cursus', ik watervast ook regelmatig. En 1 van de dingen die ik doe ter voorbereiding op watervasten is een sapvastdag, voor een soepele overgang.

De video uit die cursus over de voorbereidende sapvastdag plaats ik hieronder voor je. 

Zodat je een klein inkijkje krijgt in hoe ik het aanpak.De eerste 4 dagen met moeite

Ik wilde eigenlijk maandag van start, tenminste, dat was praktischer want zondag avond had ik een etentje gepland staan. Maar zaterdag ochtend merkte ik dat ik meteen al graag wilde starten en besloot imperfect te starten, ipv uit te stellen. Ik wilde liever zaterdag sapvasten + 1 vaste maaltijd (banaan en pompoen in dit geval). En zondag sapvasten en dan de avond uiteten. Dan dat ik nog zou moeten wachten tot maandag.

Ik weet uit de ervaring van de afgelopen 12 jaar met regelmaat sapvasten, dat ik de eerste dagen met moeite aan 2-3 liter sap kom. Gewoon echt geen behoefte aan. Daarna heb ik dat wel en wordt het al snel 4-5+ liter per dag. De eerste keren dwong ik mezelf die sappen op te drinken. Nu weet ik dat ik het even de tijd moet geven en daarna vanzelf gaat.

Honger ervaar ik niet, omdat ik dusdanig veel sap drink, en ik er geen limiet op zet, dat honger onnodig is. De hoeveelheid calorieen zit ook op een normale hoeveelheid mits ik de 4-5+liter drink dus voor afvallen is het sowieso niet. Kan natuurlijk wel he, maar dan zou ik andere manieren aanraden ;) Dit is echt puur voor gezondheid en het lijf optimaal laten herstellen tussendoor.

Het was nu dus weer hetzelfde: Zaterdag, zondag met moeite 2 liter sap gedronken, en daarnaast 2-3 liter water waar ik meer behoefte aan had. Gister was maandag waarop ik de hele dag sap dronk, dat was 3.5 liter, dat ging al een heel stuk makkelijker. Vandaag, dag 4, schat ik op 4+ liter te eindigen, wellicht zelfs richting 5 liter. 5+ liter heeft m'n voorkeur omdat ik weet dat ik dan enorme hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijg. Maar ik weet ook dat als ik forceer, dat t tegen gaat staan, dus dat doe ik niet.

Hoe lang ga ik sapvasten?

Vooraf weet ik nooit hoe lang ik ga sapvasten. Ik weet wel dat het van de een op andere seconde 'klaar' is voor me. Meestal heel random een moment overdag dat ik merk dat ik er klaar mee ben en dan gewoon stop haha. Voorheen regelmatig pas na 2 weken sapvasten (met dus wel 5+ L sap per dag), maar de laatste jaren ook regelmatig al na een dag of 4.

Deze keer zal het maximaal 3 hele dagen zijn + de zaterdag en zondag afgelopen weekend met de maaltijd erbij. Omdat ik deze week vrijdag een truffelceremonie heb. Gister met Gerline van Into your Magic het intake gesprek gehad. Daarin bepaalt ze dan hoe groot de dosis truffels zal zijn (of cacao, ayahuasca, etc). En ze gaf aan dat het beter is in mijn geval om de dag voor de ceremonie in ieder geval weer 1 vaste maaltijd te eten, en de dag van de ceremonie ook. Dus dat ga ik doen.

Wellicht pak ik het daarna wel weer op, dat is maar net waar ik behoefte aan heb.


Reacties
Categorieën