Persoonlijke verhalen
Jeanet Wolf
Persoonlijke verhalen
01/22/2024
12 min
0

Sapvast Dagboek: 12 dagen JuiceFeasting

01/22/2024
12 min
0

Sapvasten, de een doet het voor de gezondheid, de ander als crashdieet. De een vindt het een grote struggle, de ander geniet ervan. In een eerdere blog vertelde ik over het verschil tussen sapvasten en juice-feasting. Dat laatste is een variant waarbij je vele liters vers groentesap per dag drinkt, dat je gezondheid en energielevels naar ongeëvenaarde hoogtes kan stijgen. 

Luisteren naar je lichaam is een kunst, denk ik. Wanneer je echt goed met jezelf in verbinding staat en je gedachtes en meningen wat vaker kunt negeren, dan kun je voelen waar je lijf behoefte aan heeft. Het vergt wat training en leren je intuïtie volgen kan een heel goede stap daarvoor zijn. Maar ergens, diep van binnen, weet je lichaam wat je nodig hebt. Zeker op het gebied van voeding. Maar we zijn zo ver verwijderd geraakt van ons gevoel, dat we vooral kiezen voor 'lekker' en 'gemak'.

Vroeger in mijn diëtistenpraktijk zag ik dat ook veel gebeuren. Cliënten gaven aan heel duidelijk te ervaren dat ze minder moesten eten, ze baalden van de keuzes die ze maakten. Maar echt weten wat hun lichaam nodig had, voelden ze niet aan. Ze maakten beslissingen met hun hoofd. En hoewel dat soms echt een heel goede optie is, denk ik nog altijd dat je echt gebaad bent bij leren voelen wat je lijf aangeeft.

Vanuit dat gevoel kwam ik vorige week weer terug bij juice-feasting. Sinds 2012 doe ik dat regelmatig, hoewel de laatste jaren dat minder is. Ik weet nog dat ik in de zwangerschap van Jayson in 2020/2021 er behoefte aan had, maar omdat de adviezen in voeding zo specifiek zijn, en veelal zo bangmakend en schreeuwerig, volgde ik de richtlijnen in plaats van mijn lichaam. Door de beide zwangerschappen heb ik weinig juice-feasting of watervasten gedaan. Maar ineens was het daar weer, dat gevoel, dat verlangen. Echt de interne behoefte om mijn lijf te overspoelen met vele liters groentesap.

Dat bracht me bij deze periode. Een nieuwe juice-feasting periode, waarvan ik vooraf geen idee had hoe lang het zou duren. Nu nog, terwijl ik er middenin zit, weet ik niet hoe lang ik het doortrek.

Ik neem je graag mee in mijn juice-feasting dagboek. Waarin ik je dagelijks vertel wat enkele hoogtepunten of inzichten zijn.

Ook deel ik hierbij een interessante podcast met je waarin ik met je deel hoe je zelf kunt starten met sapvasten / juicefeasting.


Dag 1 zaterdag 13 januari 2024

Eigenlijk wilde ik maandag beginnen met juicefeasting, maar ik merk dat ik nu al wil beginnen. Omdat ik niet weet hoe lang ik het ga doen, maar vermoed dat het maar een dag of 3 zal duren, heb ik extra sap besteld bij Frecious. Zodat ik het niet zelf hoef te maken de komende dagen, en vooral ook heel veel variatie heb. Ik heb een box met 60 groentesappen besteld. Eigenlijk veel te duur, als ik het zelf maak is het tenminste de helft zo goedkoop. Maargoed, ik ga even voor gemak deze dagen.

Morgenavond heb ik een etentje gepland staan dus ik weet al dat ik dan niet het juicefeasten de gehele dag doe. Toch was dat niet een reden om uit te stellen tot maandag. Ik wil gewoon vandaag beginnen.

De hele dag ging erg gemakkelijk. Ik had wel een beetje een knorrende maag, maar dronk ik totaal 2 liter sap en at 1 maaltijd van pompoen en banaan. Meer sap zou beter zijn maar ik merkte dat ik echt niet meer op kreeg. Ik laat het even voor wat het is.

Dag 2 zondag 14 januari

Afgelopen nacht kreeg ik pijn aan mijn oor. Ik weet nog van alle voorgaande keren juicefeasten dat als ik echt all-in ga, ik allerlei kwaaltjes en klachten naar bovenhaal en die goed kan laten herstellen. Dat is een bekend onderdeel van juicefeasting. Je doorloopt als het ware achterstevoren oude klachten die je lichaam eruitwerkt en herstelt. Dus stel je had 1 januari een zere keel, 30 november oorpijn, in oktober veel last van je rug. Dan is de kans groot dat je tijdens het juicefeasten als eerste een zere keel krijgt en dat herstelt, daarna kort oorpijn en dat herstelt en daarna je rug pijn gaat doen. Achterstevoren doorloop je de meest recente kwalen. En afhankelijk van hoe lang je juicefeasting doorzet kun je heel oude kwalen of klachten 'voorbij zien komen' en je lijf de ruimte geven die te herstellen. David van JuiceFeasting.com vertelt daar veel over.

Vandaag dronk ik 3L groentesap. In de avond ging ik uit eten met vriendinnen. Hoewel ik het geen probleem vond om te eten, vond ik het ergens wel jammer om het juicefeasten te doorbreken. Maar ik ben blij dat ik wel zaterdag al begonnen ben, want het voelt als 2 bonusdagen.

Dag 3 Maandag 15 januari

Volgens mij ga ik langer dan maar 3 dagen juicefeasten. Ergens heb ik het idee dat het nu nodig is vanwege de truffelceremonie die ik komende vrijdag heb. Volgens mij is dit een onbewuste keus geweest omdat het die ceremonie zal ondersteunen.

Vandaag de eerste 'echte' dag, geen vaste voeding vandaag. Ik heb ook echt geen trek, heb geen zin in eten en heb moeite met veel groentesap drinken. Toch lukt het om 3.5 liter groentesap te drinken, waarvan 400ml versgeperst sinaasappelsap. Sinaasappelsap vind ik lekker als ik echt heel erg dorst heb (hoewel ik er ook gewoon 2L+ water bij drink iedere dag), of als ik heel erg zin heb ik eten.

Dag 4 Dinsdag 16 januari

Deze middag had ik erg zin in eten en nam daarom extra veel groentesap. Honger in m'n maag is het niet, ik ben steeds gevuld door het sap. Maar zo'n 'trek' en 'zin' in eten, gewoon, om te eten. Vandaag was 3.5L sap waarvan 500ml sinaasappelsap. Ik heb een enorme hoeveelheid energie. Grappig is dat, want ik ben wel erg moe door slaaptekort, maar toch bruist er heel veel energie door m'n lichaam. Vandaag kreeg ik ook veel last van de spieren in mijn rug, dat herken ik ook weer van voorgaande keren. Dan is het 1 of enkele dagen wat stram allemaal, en daarna voelt m'n lijf een heel stuk lichter.

Dag 5 Woensdag 17 januari

Vanmiddag gingen we met z'n vieren op pad en eindigden bij de McDonalds. Ik had sinaasappelsap, maar-uiteraard- niets gegeten. Ook geen enkele behoefte aan. Ik vind het dan wel lekker ruiken en had ook wel zin in zoute patat maar niet dat ik op het punt stond een hap te doen. Vandaag heb ik weer zeer veel energie. 3.5 liter groentesap vandaag.

Dag 6 Donderdag 18 januari

We hebben enkele dagen vakantie met z'n vieren en gingen naar Plopsaland. Ik nam 1 liter groentesap mee. Thuis ontbeet ik met 800ml sap. Om te zorgen dat ik voor de hele dag genoeg heb neem ik 1L mee welke ik daar opdrink. Het is even wat gesleep en geplan, maar verder prima zo. 

Morgen avond heb ik een truffel-ceremonie en ik had als advies gekregen om donderdag en vrijdag tenminste 1 vaste maaltijd te eten. Maar ik heb geenzins het gevoel al klaar te zijn met juicefeasting en wil echt nog niet eten. Daarom heb ik ervoor gekozen dit sterke gevoel te volgen en te blijven juicefeasten.

Vandaag dronk ik 3.5L sap naast 2L water.

Dag 7 Vrijdag 19 januari + Vlog

Omdat ik het idee heb nog dagen lang door te gaan gingen we vandaag naar de markt. Kilo's verse groente halen zodat ik zelf vers sap kan maken.

Dat scheelt enorm in prijs. Voor 52 euro kocht ik groente en fruit, daaruit is uiteindelijk 9L sap gekomen. Als ik bij Frecious 9L sap koop kost dat 177,75 euro (uitgegaan van 3,95 euro per 200ml). Het sap maken zelf duurde een uur inclusief opruimen van de keuken. 

Ik deze video neem ik je mee in het maken van het sap en hoe ik dat aanpak


Dag 8 Zaterdag 20 januari

Afgelopen nacht was de truffelceremonie. Daarin bleek dat het de juiste keus was om juicefeasting vooraf te doen, en dat dat exact zo had moeten zijn. In dit artikel neem ik je mee in mijn dagboek over de heel heftige truffel ceremonie.

Ik dronk vandaag 4 liter versgeperst sap en wil de hoeveelheid sowieso omhoog krijgen naar 5L+ per dag. Ik heb nog wat moeite met die hoeveelheden maar weet dat het veel beter is voor m'n lijf. 

Ik begon de dag met 500ml sinaasappelsap, dat had ik beter kunnen vervangen door groentesap omdat ik dan een veel breder scala aan voedingsstoffen zou krijgen. Ik had er verder geen last van, maar merk wel dat m'n energie constanter is als ik begin met groentesap. 

Omdat afgelopen nacht de ceremonie was en ik midden in de nacht ook nog sinaasappelsap had gehad, was mn ritme sowieso wat raar. 

Ik merkte tijdens de lunch toen ik weer thuis was wel een enorme behoefte aan salade. Nu eet ik vrijwel nooit thuis salades, maar nu wilde ik dat perse. Dus de vast is tijdelijk gebroken. Ik at salade met komkommer, paprika, koud geslingerde honing en een cracker met heksenkase en wat pindakaas. Daarna pakte ik het juicefeasten weer op.

We gaan vanmiddag naar Preston Palace toe, een plek waar al het eten onbeperkt bij in zit. Nu heb ik het plan om het sapvasten door te zetten maar ik laat dat afhangen van hoe ik het daar ervaar.

Dag 9 Zondag 21 januari

Ik heb voor beide dagen in Preston Palace 3.5L sap meegenomen. Maar merkte FOMO rondom het eten daar haha, echt heel weird. Ik besloot daarom wel als diner daar een kleine maaltijd te eten. En ook vanmorgen ontbijt en lunch. Omdat ik al een week aan het juicefeasten was waren de porties erg klein, omdat ik niet m'n buik van slag wil maken. 

Tussendoor dronk ik wel sap en vanaf 16 uur, toen we weer thuis waren, heb ik het juicefeasten weer doorgezet.
Al met al een 24 uur break gehad van het juicefeasten. 

Dag 10 Maandag 22 januari + Video

Vanwege m'n fibromyalgie doen we vrijwel nooit uitjes. Nu met afgelopen donderdag Plopsaland, toen de truffelceremonie die zeer zwaar was gevolgd door maar 4 uur slaap. En daarna 2 dagen Preston Palace met een nacht die zo gebroken was omdat Harvey bleef huilen dat ik in totaal maar 2.5 uur slaap gehad heb die nacht, ben ik fysiek gebroken. Fysiek kan ik zulke uitjes niet aan. Waar ik wel echt van baal want ik zou het heel graag gewoon willen kunnen zonder daarna heel ziek te worden Maargoed, dit is wat ik weet van m'n lijf en het is wat het is. Terwijl ik dit schrijf ben ik dan ook fysiek op m'n einde. Enorme pijn en stramheid in m'n hele lichaam. Wat komt door de uitjes. Stom eigenlijk he, dat zulke standaard dingen zo veel impact kunnen maken als het lichaam niet 'normaal' functioneert. 

Vandaag ga ik weer lekker vers sap maken en drink ik 4L sap tenminste, wellicht zelfs 5L als ik dat opkrijg. Ik weet dat dat beter is dan de 3.5L waar ik nu steeds op zit, dat is toch wat te weinig.
En, ik zit er sterk aan te denken weer opnieuw de training van David op JuiceFeasting te doorlopen. Die heb ik in de afgelopen 12 jaar dat ik vaak juicefeast meerdere malen volledig doorlopen. Ik denk dat ik daar weer behoefte aan heb. Maar laat het heel even afhangen van vandaag. Het kost aardig veel tijd om dat te doorlopen en als ik trainingen volg, doorloop ik ze van A tot Z en ga all-in, en weet niet zeker of ik daar nu wel m'n tijd aan kan besteden vanwege enkele werk projecten. Dus dat wacht ik nog even af ;)

Eindstand: 4.2L sap gedronken vandaag.

Video: Het verschil tussen een blender + notenmelkzak of een sapmachine


Dag 11 Dinsdag 23 januari

Vandaag had ik helemaal geen behoefte aan sap. Sterker nog, ik had erge weerstand. In de ochtend had ik enkel zin in sinaasappelsap. En dan ook echt HEEL erg zin daarin haha. Daar heb ik 1 liter van geperst. En in de middag mezelf ertoe gezet groentesap te drinken. Ik had zo'n dagje dat m'n lijf even genoeg had. Ik had ook geen zin in vast eten perse. Er waren gewoon allerlei processen aan de gang waardoor ik een vol gevoel had steeds. Uiteindelijk wel 4L in totaal gedronken vandaag. M'n energielevels waren weer hoog hoewel ik wel erge vermoeidheid ervaarde aan het eind van de dag. Wat vermoedelijk kwam omdat ik al vanaf 3.51 uur snachts wakker was omdat ik simpelweg uitgeslapen was haha. Dat herkende ik ineens weer van vroegere juicefeasting periodes: Steeds minder slaap nodig hebben maar wel veel energie hebben.

Dag 12 Woensdag 24 januari

Vandaag is m'n werkdag en dan zit ik altijd in een andere flow en energie dan niet-werkdagen. Vanmorgen rond half 6 werd ik weer heel uitgerust wakker (hoe houd je het voor mogelijk met chronisch slaaptekort door 2 kleine kids waarvan 1 baby die zeker 4+ keer per nacht wakker is 🤪). Ik begon direct met werken en had nog even geen zin in sap. Daarna rond uur of half 8 vers sap gemaakt en ik eindig op 4L sap. Enerzijds merk ik dat die 4L steeds echt genoeg is. Dat merk ik aan hoe ik me voel, maar ook aan hoe mn energielevel heel stabiel is, dat ik geen inkakmomenten heb, alles gaat energie-wise heel optimaal. Maar in m'n hoofd heb ik bedacht dat ik 5L+ wil per dag zodat ik nog veel meer voedingsstoffen binnenkrijg.
Ik weet even niet zeker of ik mezelf daartoe ga pushen of dat ik het op de 4L houd.

Verder heb ik momenteel nog geenszins het idee dat ik wil stoppen met sapvasten binnenkort. Wel merk ik dat ik het niet fijn vind dat ik het grootste deel haal uit Frecious sappen omdat het 2-3x zo duur is. Dus ik zal vrijdag op de markt veel meer groente gaan halen, zodat ik dat wat beter kan balanceren.

Sporten doe ik deze dagen niet. Het zou wel kunnen weet ik uit ervaring, maar als ik niet genoeg eiwitten eet voor bodybuild-standaard breek ik meer af dan ik opbouw. Dus houd ik het bij cardio en gewone dagelijkse beweging zodat ik niet een zittende leefstijl heb, maar ook voorkom dat ik zwaar aan gewichten trek als er niet voldoende eiwit voor terugkomt. Dat vind ik zonde van de moeite die ik er dan insteek hahah.

Dag 13 Donderdag 25 januari - Opbouwdag 1

Gister dacht ik nog dat ik lang niet zou stoppen met juicefeasting. Vanmorgen dacht ik daar ineens anders over haha. Ik kreeg enorme zin in kip (ik houd niet eens van kip) en zalm. Dat is vaak een teken dat ik m'n soorten sap niet op orde heb. Denk dat dat ook wel komt omdat ik steeds net te weinig sap drink voor wat eigenlijk het beste zou zijn.
In plaats van direct een kip en zalm te verslinden heb ik enkele uren gewacht en 1.5 liter groentesap gedronken. De zin in zalm en kip zakte wel weer weg maar nu kreeg ik zin in pizza, wat ik ook vrijwel nooit eet en niet erg lekker vind 😂. 

Zojuist om 14 uur heb ik 2 kiwi's gegeten, 1 stukje paprika en een eetlepel notenboter.
Ik twijfel of ik echt al 'klaar' ben met juicefeasting. Ik heb sterk het idee dat ik nog niet klaar ben maar dat ik m'n sap-game niet on point heb. Om te testen wat het is doe ik 2 dingen:
1: Dat fruit net gegeten om te ontdekken of dat zin in eten vergroot, zo ja dan ga ik het eten opbouwen.
2: Tenminste 5L sap drinken vandaag om te zien of dat helpt.

Een derde ding dat handig zou zijn, is als ik nu even de cursus Juicefeasting opnieuw zou doorlopen om net weer even de puntjes op de i te krijgen. Maar ik heb momenteel 3 cursussen tegelijk lopen EN 2 ouderschap memberships lopen, en wil eigenlijk heel even wat dingen afronden voor ik weer wat nieuws start 😂

Ik houd je op de hoogte van de vorderingen. Momenteel heb ik nog geen werkelijke fysieke zin in eten op vanmorgen kip en zalm na haha. 

Dag 14 Vrijdag 26 januari - Opbouwdag 2

Vanmorgen begon ik met sappen maar ik merkte al vrij snel dat ik het toch niet op orde heb met m'n sap-game. De variatie qua groenten is heel goed, maar de hoeveelheid te laag. En ik begin wat voedingsstoffen te missen merk ik. Ik had namelijk opnieuw erg behoefte weer aan zout en vette vis. Dus besloot ik tijdens de middag weer een maaltijd te eten. Dit keer was het haring (zeer intense smaak na al die dagen sap maar t viel prima verder), 2 stukjes kibbeling en een cracker met kruidenboter. Daarnaast 1.5 .L groentesap.
In de middag had ik weer 1.5L groentesap, vers gemaakt met groente van de markt (venkel, komkommer, wilde spinazi, gele paprika, broccoli, wortels). En in de avond 2 grote champignons met kruidenboter en groentesap en 1/3e avocado.

Ik heb nog steeds het gevoel verder te willen sapvasten, maar dan moet ik wel 2 dingen doen:
1: Meer sap, zeker 4L per dag als absolute ondergrens.
2: De balans, en dan vooral zouten, beter op orde krijgen in de sapjes.

Voor nu zal ik de komende dagen 1-2 maaltijdjes eten, met name groente en fruit + vetten, en daarnaast 2L vers sap. En dan kijk ik even of ik het helemaal verder ga opbouwen qua maaltijden. Of dat ik de JuiceFeasting cursus er weer bijpak en het beter ga aanpakken vanaf volgende week ergens.


Algemene conclusie tot zo ver

Mijn slaap, vooral diepe slaap, is enorm verbeterd de afgelopen 2 weken. Zelfs met de enorm gebroken nachten met baby heb ik tussen de 1.10 uur en 1.30 uur de meeste nachten. Iets dat echt vrijwel nooit 'normaal' voorkomt. Ineens werd ik eraan herinnerd dat dit altijd is als ik sapvast.
Daarnaast is die enorme hoeveelheid energie die ik constant voel, zo enorm lekker.
Al met al voelde ik me weer zeer goed, energiek, licht, fijn en uitgerust tijdens deze JuiceFeastdagen.


Toch merk ik dat nu afronden nodig is omdat ik eerst strakker moet gaan zitten op de combinatie van sappen en enkele toevoegingen moet gaan doen. Binnenkort, als ik iets meer rust ervaar (ik heb nu aardig wat trainingen liggen om nog te volgen) ga ik de JuiceFeasting training opnieuw doorlopen. En dan pak ik het weer op. Ik zit er sterk over te denken om het dan weken lang te gaan doen, zoals ik in 2012 ook deed. Maar dat is voor de toekomst ;)


Nog even dit.. Leuk nieuws!

Op dit moment ben ik bezig met het creëren van een hele totale Juicefeasting cursus in het Nederlands. Absoluut heel waardevol als je dit ook eens wilt proberen, als je het al eerder hebt gedaan maar meer wilt weten en/of als het niet nieuw voor je is maar je je graag wilt omringen met like minded people!

Houd www.universityofexcellence.nl in de gaten voor verdere updates! Of volg me op Instagram @Jeanetwolf


Reacties
Categorieën