Conscious Conceiving & Pregnancy
Jeanet Wolf
Conscious Conceiving & Pregnancy
09/11/2023
4 min
0

Conscious Pregnancy: De Diepgaande Reis van Bewust Zwanger zijn

09/11/2023
4 min
0

Na bewuste conceptie volgt – hopelijk – de gewenste bewuste zwangerschap.

Een conscious pregnancy, ofwel een bewuste zwangerschap, is een prachtige en diepgaande reis die moeders uitnodigt om zich dieper te verbinden met zichzelf, hun partner en hun toekomstige kindje. Het gaat verder dan alleen de fysieke aspecten van de zwangerschap en richt zich op het bewust bouwen van een liefdevolle en spirituele omgeving voor de ontwikkeling van het nieuwe leven.

Tijdens een conscious pregnancy ben je als ouder extra bewust wat je kindje in de buik al allemaal overneemt, ervaart en opslaat in zijn/haar celgeheugen.

Een heel mooi boek over wat een baby ervaart in de buik, is pre-parenting  [Link: https://www.bol.com/nl/nl/f/pre-parenting/9200000033788750/ ]

Een Absolute Must Read als je het mij vraagt, voor iedereen die zwanger is. Ik zou aanraden die al te lezen voor je zwanger bent of vroeg in de zwangerschap. Uiteraard is later lezen als je nu al ver in de zwangerschap bent ook helemaal prima ;). 

In het boek pre-parenting, dat ik hierboven benoem, wordt heel mooi verteld wat je kind allemaal al ervaart in de buik (en dat is veel!!).

Wat je kindje in de buik al mee krijgt

Stel jij bent zwanger en je hebt een gewelddadige partner. Iedere keer als je partner thuiskomt ben jij gestrest, nerveus, angstig. Die hormonen die er in jou vrijkomen, krijgt je kind mee. Je kind ervaart op fysiek celniveau al de stress. Hij/zij leert daarmee dat het geboren zal worden in een gevaarlijke omgeving. Dat kindje zal ter wereld komen met een heel andere samenstelling van hormonen en zal veel alerter zijn en veel meer ontwikkelde ‘vecht/vlucht’ stand hebben bijvoorbeeld, omdat het al klaar moet zijn om te dealen met de gewelddadige omgeving.

Een kind dat in een moeder groeit die zich heel ontspannen voelt, zal heel anders ter wereld komen. Op het niveau dat daadwerkelijk de fysieke blauwdruk van de baby heel anders is dan de baby in de gewelddadige omgeving.

Deze blauwdruk, die op vele manieren en door vele omstandigheden gevormd wordt, is van grote invloed op het volwassen leven van het kind. 

Ook ongewenste zwangerschap, grote onzekerheid, diepe rouw of andere intense emoties, drukken een stempel op hoe het kindje zich ontwikkelt.

Het effect van heel bewust zwanger zijn

Tijdens de zwangerschap kunnen aanstaande ouders bewust aandacht besteden aan de gezondheid van zowel de moeder als het kindje. Dit omvat het maken van weloverwogen keuzes over voeding, lichaamsbeweging en medische zorg, en het vermijden van schadelijke stoffen en situaties. 

Maar ook welke muziek je luistert, welke situaties je wellicht bewust zult ontlopen (bijvoorbeeld afspraken waar je enorme stress ervaart), wellicht zul je bepaalde confrontaties bewust ontlopen. Hoe je omgaat met werk en de ruimte neemt om naar binnen te keren is ook een belangrijk aspect in bewuste zwangerschap.

Bewuste zwangerschap gaat over de omgeving van de moeder waar de baby in groeit, die grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Het gaat over de relatie tussen de betrokken partners. En het gaat bovenal over de moeder en hoe zij zich voelt, hoe zij haar eigen triggers, angsten en overtuigingen onder de loep neemt. Bewuste zwangerschap is fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel een prachtige verdieping op het leven.

Tijdens de bewuste zwangerschap worden ouders ook aangemoedigd om dieper te kijken naar eventuele emotionele blokkades, angsten of beperkende overtuigingen die ze met zich meedragen. Het loslaten van negatieve patronen en het omarmen van zelfliefde en acceptatie helpt hen om een veilige en liefdevolle omgeving te creëren voor het ongeboren kindje.

Als je aan de slag wilt met je eigen patronen en overtuigingen onder de loep nemen, dan raad ik je aan mijn podcast te luisteren  Bewust voorbereiden op de bevalling en daarna

Een conscious pregnancy omvat ook het nemen van bewuste beslissingen over de geboorte van het kindje. Hierbij kunnen ouders kiezen voor een geboorteplan dat aansluit bij hun waarden en wensen, en waarin ze rekening houden met hun eigen behoeften en die van hun kindje. 

Tijdens de bevalling is het bewust in contact blijven met de ademhaling en het lichaam een waardevolle praktijk, waardoor aanstaande ouders zich beter kunnen afstemmen op de energie van de geboorte en de behoeften van de baby.

Na de geboorte wordt het proces van bewust ouderschap voortgezet. Het omvat het creëren van een liefdevolle en ondersteunende omgeving voor het kindje om in op te groeien, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel de fysieke als emotionele behoeften. Maar ook door vooraf na te denken over bijvoorbeeld een ‘Lotus-geboorte’ waarbij de placenta aan het kind blijft tot het er vanzelf afvalt door indrogen van de navelstreng. Waar je bij voorkeur wilt bevallen en hoe dit eruit ziet. Hoe jullie de eerste 40 dagen na de bevalling doorbrengen. De beste slaap omgeving voor je kindje (hint: lees alle artikelen over ‘samen slapen en familiebed’ op mijn blog). Wat voor kleertjes je kindje aankrijgt. Zo heeft wol-kleding bijvoorbeeld de beste frequentie voor een baby’tje, naast dat het ook voor de huid beter is.

Nadenken over medische handelingen, je kind wel, deels of niet laten vaccineren, eventueel al over het type opvang of school waar je kindje heen zal gaan of wasbare luiers gebruiken. 

Een constante ontdekkingsreis

Een conscious pregnancy en bewust ouderschap zijn een voortdurende ontdekkingsreis, waarin ouders zichzelf, hun kindje en de wereld om hen heen blijven verkennen. Het is een prachtige reis van spirituele groei en liefdevolle verbinding, die ouders uitnodigt om de diepte van hun hart en ziel te verkennen. Maar ook de diepte van hun patronen, overtuigingen en triggers.

Met een conscious pregnancy kunnen aanstaande ouders een diepere en betekenisvolle band met hun toekomstige kindje creëren, waarbij ze zich bewust zijn van de energie en wijsheid die zich ontvouwt tijdens de zwangerschap. 

Het is een pad van liefde, groei en spirituele ontwikkeling, waarbij ouders leren te luisteren naar de intuïtieve wijsheid diep van binnen en zich openstellen voor de onvoorwaardelijke liefde die hen te wachten staat. Maar vooral ook; Waarin zij zichzelf heel bewust afvragen wie ze nu zijn, wie ze willen worden en welke onwerkbare patronen ze afscheid van willen nemen.

[Even meeluisteren met ons?] Hoe wij dat deden

Als je benieuwd bent wat John en ik allemaal deden ter bewuste voorbereiding op de zwangerschap (hint: ik woonde in een ashram, deed spirituele ceremonies en we hadden diepgaande gesprekken over wat we ons kind wel en niet wilden meegeven), kijk en luister dan deze video en podcast zeker:

1) Hier vind je een podcast die ik jaren geleden opnam. Daarin vertel ik hoe wij ons zeer bewust voorbereid hadden op een eventuele eerste zwangerschap.

2) Hier vind je een gesprek tussen John en mij over de volledige en hele bewuste voorbereiding op de zwangerschap(pen):


Reacties
Categorieën