Conscious Conceiving & Pregnancy
Jeanet Wolf
Conscious Conceiving & Pregnancy
07/24/2023
6 min
0

Conscious Conception: Wat is het precies en hoe pak je het aan?

07/24/2023
6 min
0

Welkom in de wondere wereld van conscious conception, een benadering van gezinsplanning die steeds meer aandacht krijgt in de moderne samenleving. Of je nu aan het begin van je reis naar het ouderschap staat of gewoon nieuwsgierig bent naar deze benadering, ik neem je graag mee op ontdekkingsreis. Conscious conception gaat verder dan enkel de biologische daad van conceptie. Het omvat intentie, liefde, spiritualiteit en nuchterheid. Maar ook goede gesprekken, confronterende zelfonderzoeken en diepgaande vragen.

In dit artikel raken we de oppervlakte aan. In de hierop volgende artikelen gaan we steeds een beetje dieper het onderwerp in.

[Liever eerst luisteren hoe wij conscious conception aanpakten? Ik deel in verschillende podcasts en video’s (ook in gesprek met John) over onze reis van bewust verwekken. Alle video’s en podcasts vind je onderaan dit artikel]

Een Tijdloze Wijsheid in een Nieuw Jasje

Hoewel de term "conscious conception" in de moderne context misschien nieuw klinkt, is het concept zelf allesbehalve nieuw. Door de geschiedenis heen hebben verschillende culturen en spirituele tradities bewustzijn toegevoegd in het proces van gezinsvorming. Van oude ceremonies tot het stellen van intenties tijdens rituelen, de basisprincipes van conscious conception hebben een tijdloze wijsheid die door de eeuwen heen is doorgegeven.

Een Brug tussen Spiritualiteit en Nuchterheid

Wat conscious conception zo bijzonder maakt, vind ik, is hoe het een brug slaat tussen spiritualiteit en nuchterheid. Het combineert diepgewortelde spirituele overtuigingen met een praktische en realistische benadering van het ouderschap. Het laat je heel kritisch nadenken over wie jij bent, hoe jij bent opgevoed, wat jij en je partner wel en niet willen doorgeven aan je kind. Voor degenen die graag met beide voeten stevig op de grond blijven staan, maar ook openstaan voor het onbekende en het spirituele, biedt conscious conception een supermooie basis voor zwangerschap en ouderschap.

De Rol van Spiritualiteit

Spiritualiteit in het proces van conscious conception kan vele vormen aannemen, afhankelijk van iemands overtuigingen. Het kan een persoonlijke ceremonie zijn om intenties te stellen, meditatie om contact te maken met het ongeboren leven, of het betrekken van hogere machten en het universum bij het conceptieproces. Wat het ook voor jou betekent, het omarmen van spiritualiteit kan een diepere betekenis geven aan het creëren van nieuw leven.

Praktische en Nuchtere Overwegingen

Naast de spirituele aspecten zijn er ook praktische overwegingen bij conscious conception. Het gaat om het begrijpen van de vruchtbaarheidscyclus, het kennen van je lichaam (of het gebruiken van ovulatie-sticks ;) ) en het maken van weloverwogen beslissingen over het moment van conceptie. Het gaat ook om het creëren van een liefdevolle en ondersteunende omgeving voor het toekomstige kindje, zowel fysiek als emotioneel.

Een Diepgaande Verbinding

Conscious conception gaat verder dan enkel de fysieke handeling en vormt een diepgaande verbinding tussen ouders en hun toekomstige kindje. Door met liefde, intentie en bewustzijn een kindje te verwekken, leg je een solide basis voor het ouderschap en de band met je kind. Het kan een transformerende ervaring zijn die de ouder-kind relatie verrijkt en verdiept.

Zo let je bijvoorbeeld heel bewust om de omgeving waarin het kindje verwekt wordt. Iedere poging is opnieuw een heel bewuste poging. Bewust van de omgeving, het geluid, de sfeer, de energie, de verbinding tussen jullie als geliefden. Bewust van het gevoel dat jullie er echt klaar voor zijn. Natuurlijk gerust met eventuele angsten of onzekerheden voor al het nieuwe dat je te wachten staat. Maar een rotsvast vertrouwen dat dit goed is, dat dit klopt, dat je dit ‘hebt’.

Liefdevolle Voorbereiding

Bij conscious conception draait alles om liefdevolle voorbereiding op het ouderschap. Het omvat het nadenken over je waarden, doelen en visie als ouder. Het is een tijd waarin je als koppel, of als individu, bewust de keuze maakt om een gezin te stichten en jezelf openstelt voor het avontuur dat ouderschap heet. Het is een periode van diepe reflectie, waarin je jezelf afvraagt welke waarden je aan je kind wilt doorgeven en hoe je een liefdevolle en ondersteunende omgeving kunt creëren waarin je kind kan gedijen.

Communicatie en Samenwerking

Een belangrijk aspect van conscious conception is open communicatie en samenwerking tussen ouders. Het is essentieel om met elkaar te praten over je wensen, angsten en verwachtingen met betrekking tot het ouderschap. Door samen te werken en elkaars visie te begrijpen, kunnen jullie als koppel een sterke basis leggen voor het ouderschap. Dit creëert een harmonieuze omgeving voor jullie kind om in op te groeien en versterkt jullie band als partners.

Hoe wij conscious conception aanpakten

Ik vond dat een van de mooiste dingen van het gehele proces. Nog dieper nadenken samen over wie wij zijn, wat we door willen geven, wat we nog los te laten hebben. We, en met name ik, ben een jaar ‘in voorbereiding’ geweest, zeker ook fysiek qua voeding, supplementen, etc. Maar ook mentaal en spiritueel, simpelweg omdat ik bepaalde patronen wilde doorbreken, dingen wilde loslaten en afscheid te nemen had van enkele overtuigingen. Ook wilden we financieel enkele doelen afvinken voor we het een verantwoorde keus vonden om een gezin te beginnen.

Door een week naar een Ashram in Bali te gaan, meerdere cacao- en ayahuasca ceremonies te doen en heel veel gecoacht te worden op ‘wie ik ben’ (coaching die we al hebben sinds 2016, maar nu een verdiepende laag kreeg).

Het kindje was al zeer welkom, maar ik voelde aan alles dat als wij echt die stabiele, liefdevolle, kalme basis wilde bieden, er eerst nog wat werk te doen was.

Ook het spreken met John over onze overtuigingen, onze eigen opvoeding, wat te doen met scholing, hoe om te gaan met onze keus om te breken met veel tradities, over het afwijkend leven dat we doen. Dat vormde een prachtige basis.

Zeker toen het moment daar was dat we allebei heel duidelijk voelden dat nu ‘het’ moment was. Het zwanger proberen te worden begon voor ons al een jaar ervoor.

Een Reis naar Zelfontdekking

Conscious conception is niet alleen een reis naar het ouderschap, maar ook een reis naar zelfontdekking. Het stelt je in staat om diep in jezelf te duiken en te onderzoeken wat voor ouder je wilt zijn, wat voor gezin je wilt creëren en welke rol je wilt spelen in het leven van je kind. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen en te groeien als individu, terwijl je je voorbereidt op de komst van nieuw leven.

De Invloed van Eerdere Ervaringen

Bij conscious conception is het ook belangrijk om te erkennen hoe eerdere ervaringen, zowel positief als negatief, van invloed kunnen zijn op je ouderschap. Het kan nuttig zijn om te reflecteren op je eigen opvoeding en te overwegen welke aspecten je wel of niet wilt overnemen. Bewustwording van deze invloeden stelt je in staat om bewuste keuzes te maken voor de toekomst van je gezin.

Het Pad naar Verbondenheid

Uiteindelijk leidt conscious conception tot een diepgaande verbondenheid tussen ouders en kind. Door het proces van liefdevolle voorbereiding en bewuste keuzes te doorlopen, creëer je een sterke basis voor het ouderschap. Je zult je kind verwelkomen met een hart vol liefde, intentie en openheid. Dit zorgt voor een diepe en betekenisvolle band die een leven lang meegaat.

Het prachtige geheel

Ik zie conscious conception als een geheel. Een holistische samenkomst van ieder aspect van wie wij zijn.

Spiritueel: Welke spirituele verbinding kun je al maken met je toekomstige kind?

Mentaal: Welke eigen blokkades en triggers heb je te overwinnen zodat je ze niet meegeeft aan je kind? Want echt, ze nemen alles van je over. Ze doen niet wat je zegt, ze doen wie jij bent.

Relationeel: Diepgaande gesprekken tussen jullie om bewust te bespreken hoe jullie de zwangerschap, bevalling en opvoeding willen doorlopen samen.

Emotioneel: Welke emotionele bagage hebben jullie te overwinnen of doorleven samen om je kind er niet mee ‘op te zadelen’?

Financiën: Past het wel? Hoe ga je het aanpakken? Wat wil je qua verlofperiode? Wat wil je qua werk, opvang, fulltime moeder/vader zijn? Kan dat met de huidige financiële stand van zaken?

Praktisch: Waar en in wat voor omgeving wil je het kindje verwekken. Wat voor ruimte, welke sfeer, welke uitstraling. En de bevalling en daarna, hoe ziet dat eruit?

De verbondenheid tussen jullie als partners en de verbondenheid tussen ieder deel van wie wij zijn als mens, is wat het een prachtig geheel maakt. Door na te denken over werkelijk alles van je eigen opvoeding en jeugd, afscheid te nemen van bepaalde overtuigingen, bewust te werken aan nieuwe patronen, maakt dat je je kindje zo’n mooi mogelijke basis geeft.

En het houdt natuurlijk niet op bij het verwekken. Na het bewust verwekken volgt een mogelijkheid tot bewust zwanger zijn. Gevolgd door bewuste (vaak ‘alternatief’ genoemd) opvoeding. Het is een proces dat je heel bewust begint, bewust doorloopt en dat niet eindigt tot we de aarde verlaten.

Conclusie

Conscious conception is een prachtige en diepgaande reis naar het ouderschap. Het omarmt liefde, intentie en spirituele waarden, terwijl het ook gegrond is in praktische en nuchtere overwegingen. Het biedt een holistische benadering van gezinsvorming en ouderschap, waarbij zowel het kind als de ouders centraal staan.

Het is een reis van zelfontdekking, samenwerking, openheid en groei. Conscious conception geeft ouders de ruimte om bewuste keuzes te maken, een liefdevolle omgeving te creëren en een sterke basis te leggen voor een leven vol liefde en verbondenheid.

Of je nu aan het begin van je reis naar het ouderschap staat of gewoon nieuwsgierig bent naar deze benadering, wees open voor de mogelijkheden die conscious conception te bieden heeft. Het is een reis vol inzichten, groei en liefde, die je de rest van je leven zult koesteren.

Dit is hoe John en ik het hebben aangepakt

Hieronder deel ik een podcast die ik jaren geleden opnam. Daarin vertel ik hoe wij ons zeer bewust voorbereid hadden op een eventuele eerste zwangerschap:

https://podcasts.apple.com/mn/podcast/537-bewust-verwekken-en-bewuste-zwangerschap-hoe-wij/id1361009763?i=1000504850802


In deze podcast vertel ik je onze bewuste voorbereiding op een tweede kindje
https://open.spotify.com/episode/5H4PvbH3Hz4kvXTIwVjGbM  

Hier vind je een gesprek tussen John en mij over de volledige en hele bewuste voorbereiding op de zwangerschap(pen):

https://www.youtube.com/watch?v=8bfESHDR9ic&t=3s

Reacties
Categorieën