Conscious Conceiving & Pregnancy
Jeanet Wolf
Conscious Conceiving & Pregnancy
07/24/2023
5 min
0

Conscious Conception: Een Diepgaande Voorbereiding op Ouderschap. Praktische Tips

07/24/2023
5 min
0

Als je nieuwsgierig bent naar de kunst van bewust verwekken en graag je voorbereiding wilt beginnen voor dit verdiepende avontuur, dan ben je hier aan het juiste adres! 

Bewust verwekken gaat verder dan alleen het fysieke aspect van zwanger worden; het omvat een reis van zelfontdekking, groei en bewustwording op alle niveaus. Of je nu spiritueel of nuchter bent of gewoon openstaat voor nieuwe ideeën, dit artikel zal je helpen bij het verkennen van de essentiële aspecten van voorbereiding op bewust ouderschap.

Voordat we de diepte ingaan met praktische handvatten en how-to’s om je voor te bereiden, deel ik hier een podcast die ik jaren geleden opnam. Daarin vertel ik hoe wij ons zeer bewust voorbereid hadden op een eventuele eerste zwangerschap.

Als je helemaal nieuw bent met Consious Conception raad ik je aan eerst dit artikel te lezen

Spirituele, Mentale, Emotionele en Relationele Voorbereiding met Conscious Conception

Het besluit om bewust een kind te verwekken, gaat veel verder dan alleen fysieke voorbereiding. Het omvat een diepgaande reis van zelfontdekking, groei en bewustwording op spiritueel, mentaal, emotioneel en relationeel niveau. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van voorbereiding op conscious conception en deel ik de verschillende gebieden om in te verdiepen, om deze reis te beginnen.

Spirituele Voorbereiding

Zelfreflectie en Meditatie: Neem regelmatig de tijd voor zelfreflectie en meditatie om diep in jezelf te kijken en je spirituele waarden en overtuigingen te verkennen. Stel jezelf vragen zoals: Wat betekent het voor mij om een ouder te zijn? Welke spirituele waarden wil ik doorgeven aan mijn kind? Hoe kan ik mijn kind ondersteunen in zijn of haar spirituele groei?

Verbinding met de Natuur: Breng tijd door in de natuur om een diepere verbinding te voelen met het leven. Wandelen in de natuur, mediteren in het park of tijd doorbrengen op het strand kan je helpen om je verbinding te versterken, meer te aarden en je te openen voor het wonder van het leven. Denk na over vragen als: Wat wil ik mijn kind leren over de natuur? Over voeding? Over gezondheid? Welk voorbeeld wil ik zijn voor mijn kind op deze gebieden?

Spirituele Reizen en Workshops: Overweeg om spirituele reizen te maken naar plaatsen die je spiritueel raken, zoals ashrams, meditatiecentra of heilige locaties. Daarnaast kunnen workshops en lezingen over spirituele onderwerpen je helpen om nieuwe inzichten te verwerven en je spirituele groei te bevorderen. Het kan je helpen om delen van jezelf te zien, die je voorheen niet zag. Hoe beter jij jezelf kent, weet wat je triggers zijn en welke overtuigingen je hebt, hoe bewuster je kunt zorgen dat je niet vanuit triggers op je kind reageert later.

Mentale Voorbereiding

Zelfbewustzijn: Neem de tijd om jezelf te leren kennen en bewust te worden van je gedachten, overtuigingen en patronen. Hoe meer zelfbewustzijn je ontwikkelt, hoe beter je in staat zult zijn om bewuste keuzes te maken als ouder. 

Een goede start is mijn podcast, waarin ik je help om je eigen patronen te leren zien, herkennen en waar nodig te doorbreken: https://universityofexcellence.libsyn.com/047-verschil-triggers-contrasten-en-weerstand

Onderwijs en Informatie: Zoek naar boeken, artikelen en cursussen over ouderschap en opvoeding. Informeer jezelf over verschillende opvoedingsstijlen en benaderingen, zodat je goed geïnformeerd beslissingen kunt nemen als ouder.

Therapie of Coaching: Overweeg om therapie of coaching te volgen om eventuele onverwerkte emoties, angsten of blokkades aan te pakken. Door aan je mentale gezondheid te werken, kun je jezelf bevrijden van belemmeringen die je groei als ouder kunnen beïnvloeden.

Ook (of juist…) als je al een eerdere bevalling of miskraam hebt gehad, kan dit zeer helend zijn.

Emotionele Voorbereiding:

Emoties Erkennen: Sta jezelf toe om je emoties te ervaren en te erkennen. Het aanstaande ouderschap brengt vaak een rollercoaster van emoties met zich mee, dus het is belangrijk om jezelf toe te staan om zowel de vreugde als de uitdagingen van het aanstaande ouderschap te voelen.

Communicatie met je Partner: Bespreek openlijk je emoties, zorgen en verwachtingen met je partner. Een open communicatie zal jullie helpen om elkaar te ondersteunen in deze emotionele reis naar het ouderschap.

Dit is hoe John en ik het hebben aangepakt

Hieronder deel ik een podcast die ik jaren geleden opnam.
Daarin vertel ik hoe wij ons zeer bewust voorbereid hadden op een eventuele eerste zwangerschap:

https://podcasts.apple.com/mn/podcast/537-bewust-verwekken-en-bewuste-zwangerschap-hoe-wij/id1361009763?i=1000504850802

In deze podcast vertel ik je onze bewuste voorbereiding op een tweede kindje
https://open.spotify.com/episode/5H4PvbH3Hz4kvXTIwVjGbM  

Emotionele Intimiteit: Werk aan het opbouwen van emotionele intimiteit met je partner. Dit omvat het delen van je diepste gevoelens en gedachten, het ondersteunen van elkaars emotionele welzijn en het creëren van een veilige ruimte om jezelf te uiten.

Andere aandachtspunten

Wat wij samen heel fijn vonden om te doen was op/rondom het moment van verwekken heel bewust en intentioneel een bepaalde sfeer te creëren. Bepaalde lampen, bepaalde aanloop gedurende de avond al samen.

Ik weet nog exact dat John me vroeg ‘weet je het helemaal zeker?’ en dat we beide een absolute, vol overtuigende ‘ja’ voelden. We wilden al een tijdje een kindje, maar nu was het moment dat we het niet alleen wilden maar aan alles voelden dat we er echt klaar voor waren op ieder gebied. Allebei, samen.

Als er dingen zijn in jullie relatie waar jullie haaks op elkaar staan, die van invloed kunnen zijn voor de opvoeding, bespreek die dan. Liever al voor je zwanger bent maar anders in de eerste periode. Zodat jullie samen de tijd hebben om heel bewust te spreken over hoe jullie het ouderschap zien en wat belangrijke normen en waarden zijn. Het klinkt zo logisch maar je zult niet de eerste zijn die enorme ruzie krijgt tot uit elkaar gaan aan toe, omdat de ene overtuigd was het kind gelovig op te voeden en de ander absoluut niet. Denk ook samen na over type scholing, wel of niet vaccineren, wel of niet dopen/besnijden/etc. En spreek vooral over de onderwerpen die je moet bespreken maar eigenlijk niet durft. Dat zijn de onderwerpen die anders gegarandeerd gezeik gaan opleveren. En daar zit je niet op te wachten als je overstroomt van hormonen ;)

Lees je goed in over wat ‘moet’ en wat niet 

Door je al vooraf en tijdens de zwangerschap in te lezen in veel aspecten van zwanger zijn, zul je keuzes kunnen maken die echt dicht bij jezelf liggen.

Ik dacht bijvoorbeeld voorheen dat naar een consultatiebureau gaan verplicht was. Dat vaccineren verplicht is. Dat regulieren scholen de enige optie was. Dat kraamzorg verplicht is. Dat je direct een navelstreng moet doorknippen. Ik dacht dat als de verloskundige zegt dat ik me moet laten inleiden, dat dat verplicht was, ookal wilde ik het zelf niet. 

Ik had geen idee van een lotus-geboorte, badbevallingen, of wat mijn rechten zijn als zwangere en bevallende. Pas toen ik me ging verdiepen in de meer alternatieve stroming binnen zwanger zijn en bevalling, kwam ik erachter dat ik over het meeste zelf mag kiezen maar dat het gebracht wordt alsof het een verplichting is.

Lees je in. Weet wat ‘moet’ en weet wat ‘mag’. Zodat je echt heel bewust kunt kiezen voor dat wat aansluit bij jouw wensen.

Zoek extra ondersteuning

Ik raad je aan te verdiepen in hypnobirthing, doula’s, geboortefotografen, lotus geboorte, badbevallingen, bevallen als je richting de 41 of 42 weken zwangerschap gaat. Als je die dingen gaat onderzoeken vind je meer en meer nieuwe weggetjes en nieuwe dingen die heel interessant en relevant zijn. Zodat jij jouw gehele reis zelf kunt samenstellen.

Conclusie

Bewust verwekken is een prachtige reis van innerlijke groei en verbondenheid met jezelf, je partner en het leven dat je in de wereld wilt brengen. Door je spiritueel, mentaal, emotioneel en relationeel voor te bereiden, leg je een solide basis voor het ouderschap en creëer je een omgeving van liefde en begrip voor je toekomstige kind. Onthoud dat deze voorbereiding geen vaststaande formule is, maar een persoonlijke en unieke reis voor elk individu en koppel. Blijf openstaan voor nieuwe inzichten en laat je intuïtie je gids zijn terwijl je deze prachtige weg inslaat naar bewust ouderschap.

Met deze gids heb je een stevige basis om te beginnen, maar voel je vrij om verder te verkennen en dieper te duiken in de aspecten die resoneren met jouw unieke reis. Bewust ouderschap is een transformerende ervaring die je leven voor altijd zal verrijken, en ik wens je alle liefde en vreugde terwijl je je voorbereidt op deze bijzondere reis van bewust verwekken.

Reacties
Categorieën