Mindset en University of Excellence content
Jeanet Wolf
Mindset en University of Excellence content
10/25/2023
2 min
2

Met compassie naar jezelf kijken: Hoe doe je dat? (video)

10/25/2023
2 min
2

In deze video deel ik diepgaande invalshoeken over zelfliefde, krachtig leven en mannelijk&vrouwelijk combineren binnenin jezelf. 

Ik nam deze video op in 2019, als onderdeel van een training binnen mijn membership University of Excellence, en is nog steeds even relevant.

Vriendelijke Ogen: Een Diepere Blik op Zelfliefde

In deze video wil ik graag met je delen hoe je met meer liefde naar jezelf kunt kijken, niet alleen oppervlakkig, zoals wanneer je in de spiegel kijkt en denkt dat je er geweldig uitziet. Natuurlijk, dat is ook prima, maar ik wil het hebben over een dieper niveau van zelfliefde. Het gaat erom hoe je naar jezelf kijkt op momenten dat je fouten maakt, oude patronen hervalt of moeilijke keuzes moet maken waarvan je denkt dat je ze misschien niet aankunt. Ik wil met je bespreken hoe je meer compassie voor jezelf kunt hebben, omdat ik geloof dat wanneer je deze compassie in je leven integreert, het niet alleen je relatie met jezelf zal transformeren, maar ook hoe je naar anderen kijkt. En dit kan leiden tot meer voldoening en geluk in je leven.


Zelfkritiek en Compassie: De Innerlijke Strijd

Vaak zijn we erg streng voor onszelf. Als we fouten maken of als we niet aan onze eigen verwachtingen voldoen, kan er een innerlijke stem zijn die ons veroordeelt, die ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn, dat we het nooit zullen halen. Deze zelfkritiek kan een enorme last worden, waardoor het moeilijk wordt om te genieten van de reis die we maken, zelfs als we fouten maken.


Vriendelijke Ogen: Een Nieuwe Benadering

Ik wil je aanmoedigen om jezelf te bekijken met wat ik "vriendelijke ogen" noem. Het betekent dat je alles wat je doet, bekijkt met compassie. Het gaat niet om het winnen of verliezen, het gaat erom dat je begrijpt dat het leven een reis is, met ups en downs, en dat het oké is om fouten te maken. Het betekent dat je loskomt van de uitkomst die je het liefst wilt hebben. Natuurlijk hebben we allemaal doelen en voorkeuren, maar als de dingen niet gaan zoals we hadden gehoopt, is dat ook oké. Het betekent dat je jezelf niet beoordeelt op basis van externe resultaten.


Een Leerzaam Voorbeeld: De Kermisattractie

Een voorbeeld dat ik graag deel, is dat van een man die deelnam aan een kermisattractie. Hij moest twee minuten aan een gladde stang hangen om een grote teddybeer te winnen. De eerste keer dat hij het probeerde, was hij gefocust op het winnen, hij klampte zich vast aan de stang, zijn gezicht vertrok van de inspanning en hij viel na anderhalve minuut. Toen hij deze ervaring evalueerde, besefte hij dat hij te gespannen was, te gefocust op het winnen. De volgende keer besloot hij het anders aan te pakken. Hij hield zich nog steeds stevig vast, maar hij ontspande zijn greep en begon diep adem te halen. Hij genoot van het moment, zag het als een spel. En deze keer slaagde hij en won hij de teddybeer. Zijn benadering veranderde van een gevecht naar een ontspannen, genietende houding, en dat maakte het verschil.


Vriendelijke Ogen in het Dagelijks Leven

Op dezelfde manier kun je in het leven stappen met vriendelijke ogen. Of het nu gaat om je werk, je relaties, je gezondheid of je persoonlijke ontwikkeling, je kunt alles benaderen met compassie voor jezelf. Dit betekent dat je accepteert waar je nu bent, met alle gebreken en fouten. Je erkent dat je altijd kunt leren en groeien, en dat fouten een natuurlijk onderdeel zijn van het leerproces. Het betekent ook dat je jezelf niet veroordeelt als dingen niet gaan zoals gepland, maar in plaats daarvan vriendelijk naar jezelf kijkt en je afvraagt wat je kunt leren van de situatie.


Conclusie: Leef Met Vriendelijke Ogen

Dus, komende week, probeer alles met vriendelijke ogen te bekijken. Leg een laagje compassie over je gedachten en daden. Merk op hoe dit je perspectief verandert en hoe het je helpt om met meer lichtheid en vreugde door het leven te gaan. Het kan een wereld van verschil maken in hoe je je voelt en hoe je handelt. Onthoud dat het oké is om fouten te maken, het is oké als dingen niet gaan zoals gepland. Wat telt is hoe je naar jezelf kijkt en hoe je met vriendelijke ogen naar je eigen reis kijkt.

Reacties
Categorieën