Homeschooling
Jeanet Wolf
Homeschooling
08/14/2023
4 min
0

Homeschooling: Hoe zit het met het sociale aspect?

08/14/2023
4 min
0

Homeschooling biedt talloze voordelen, waaronder flexibiliteit, individuele aandacht en aangepast leren. Maar hoe zit het met sociale interactie? Hoe kunnen kinderen sociale vaardigheden ontwikkelen en sociale interactie hebben buiten traditionele schoolsituaties? 

Ik denk dat die vraag de meest gestelde vraag is die ik al krijg sinds ik heb laten vallen dat we nadenken over homeschooling voor de jongens. Of nouja, 'vraag', meer een soort vage opmerking waar duidelijk in doorschemert dat de bezorger van die opmerking verwacht dat ze totaal sociaal gestoord zullen worden als ze homeschooling krijgen.

Overigens had ik zelf voorheen geen idee hoor, hoe dat eigenlijk zat met het sociale aspect. Want inderdaad, wat moet je dan doen om ze sociaal te laten ontwikkelen? Maar, al heel snel na een beetje research was de conclusie: Het sociale aspect is een van de makkelijkste dingen om te laten slagen. Daarom in dit artikel handvatten zodat je wat scherper kunt antwoorden op de vraag 'hoe zit dat dan met het sociale aspect?' dan ik deed. Ik kwam niet verder dan 'ja, kweenie, ik denk gewoon vaak naar de speeltuin ofzo.' Bij nader inzien na een beetje onderzoek zijn er natuurlijk enorm veel mogelijkheden tot sociaal zijn, doen en worden ;).

In dit artikel zullen we ontdekken hoe homeschooling gezinnen op creatieve en leuke manieren sociale interactie stimuleren en kinderen de kans geven om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Bereid je voor op een avontuur vol lachen, vriendschappen en verbondenheid!

De Kracht van Playdates

Playdates zijn een geweldige manier om sociale interactie te bevorderen. Was ik toch niet zo gek met de opmerking over de speeltuin ;) Homeschooling gezinnen organiseren vaak speeldates met andere kinderen, waarbij ze samen spelen, verkennen en samenwerken. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om te leren delen, communiceren en conflicten op te lossen. Bovendien kunnen ouders ook contact leggen en ervaringen delen, waardoor ze een gemeenschap van gelijkgestemde families opbouwen.

Avonturen in de Gemeenschap

De gemeenschap biedt een schat aan mogelijkheden voor sociale interactie. Homeschooling gezinnen maken gebruik van lokale bronnen zoals bibliotheken, musea, parken en recreatiecentra om educatieve en sociale activiteiten te organiseren. Van groepsexcursies tot gezamenlijke sportactiviteiten, deze avonturen in de gemeenschap bieden kinderen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, samen te werken in groepen en waardevolle sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Verbondenheid Online

In het digitale tijdperk biedt het internet een scala aan mogelijkheden voor sociale interactie. Online platforms en gemeenschappen brengen homeschooling gezinnen samen, waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten, vriendschappen kunnen sluiten en samen kunnen leren. Van virtuele klaslokalen tot speciale homeschooling groepen op sociale media, het internet brengt de wereld naar de huizen van homeschoolers en creëert een gevoel van verbondenheid.

Theater en Podiumkunsten

Dit vind ik dus echt een super goed idee en had ik oprecht niet aan gedacht als optie. Ik zat vroeger zelf op 'koor' en pianoles waar we meestal met een stuk of 3 tegelijk aanwezig waren. Veel interactie, leren van elkaar en sociaal doen.
Deelnemen aan theater en podiumpresentaties is een fantastische manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Homeschooling gezinnen moedigen hun kinderen aan om deel te nemen aan lokale theatergroepen, danslessen of muziekgroepen. Dit geeft kinderen de kans om samen te werken, te communiceren, zelfvertrouwen op te bouwen en op te treden voor een publiek. 

Samenwerkend Leren

Homeschooling gezinnen geloven sterk in samenwerkend leren. Kinderen worden aangemoedigd om samen te werken aan projecten, opdrachten en experimenten. Dit bevordert niet alleen sociale interactie, maar helpt ook bij het ontwikkelen van teamworkvaardigheden, communicatie en probleemoplossend vermogen.

Sport en Fysieke Activiteiten

Sportteams en fysieke activiteiten bieden uitstekende mogelijkheden voor sociale interactie. Homeschooling gezinnen schrijven hun kinderen vaak in voor lokale sportteams, danslessen of andere fysieke activiteiten waar ze kunnen leren samenwerken, fair play kunnen ervaren en nieuwe vriendschappen kunnen sluiten.

Communiceer en Leef

Kijk, uiteindelijk is 'sociaal zijn' een skill. iets dat geoefend en geleerd wordt. Als ik even kijk naar John, mijn man, zat die vroeger op allerlei sportdingen, naast de standaard school momenten. Van voetbal tot BMX'en, weet ik wat hij altijd deed. Maar 'communicatie' en oprecht luisteren, aandachtig zijn, empathie tonen en simpelweg op een gepaste manier met anderen omgaan, ontstonden daar nog steeds niet perse. Wat er wel ontstond was samenwerken in groepen en andere individuen, ook een belangrijk onderdeel van sociaal gedrag uiteraard.

Sociaal zijn begint in mijn ogen met communicatie. Communicatie begint thuis. Hoe ouders communiceren met elkaar. Hoe ouders communiceren tegen, met en over de kinderen. Hoe ouders communiceren met hun eigen ouders, de mensen in de supermarkt en alle andere momenten dat de kinderen meekijken. John deed vroeger veel activiteiten met leeftijdgenoten. Maar het echt leren communiceren heeft hij bewust op volwassen leeftijd getraind aan de hand van (jaren lange) coaching, omdat er meerdere communicatievaardigheden onderontwikkeld waren. Vanwege zijn beroep als performance coach was hij genoodzaakt daar veel beter in te worden. Wat niet erg is, maar even ter illustratie dat je wekelijks 40 uur met 'leeftijdsgenoten' kunt zijn op scholen en sportclubs, maar dat dat absoluut geen garantie is voor goede communicatievaardheden. (Overigens is het met John helemaal goed gekomen hoor ;) Ik ken oprecht weinig mensen die zo sterk zijn in communicatie, zo de kalmte bewaren in iedere situatie, verbinden met mensen en inleven in anderen. Maar dat is wel pas ontstaan nadat hij daarop jaren heeft moeten trainen).

Binnen het homeschooling gezin is communicatie van onschatbare waarde. Ouders stimuleren open gesprekken, luisteren naar elkaars ideeën en nemen beslissingen samen met de kinderen. Dit creëert een omgeving waarin kinderen hun gevoelens kunnen uiten, leren luisteren naar anderen en empathie ontwikkelen. Het leven zelf wordt een leerervaring vol waardevolle sociale interactie.

Vrijwilligerswerk en Dienstbaarheid

Homeschooling gezinnen moedigen hun kinderen vaak aan om vrijwilligerswerk te doen en zich in te zetten voor de gemeenschap. Door deel te nemen aan vrijwilligersactiviteiten leren kinderen compassie, medeleven en betrokkenheid bij anderen. Dit biedt niet alleen sociale interactie, maar ook een gevoel van voldoening door het helpen van anderen. 

Creatieve Groepsprojecten

Homeschooling gezinnen organiseren regelmatig creatieve groepsprojecten waar kinderen samenwerken aan kunstwerken, wetenschappelijke experimenten of gemeenschapsgerichte initiatieven. Deze projecten stimuleren samenwerking, communicatie en het delen van ideeën. Het resultaat is niet alleen een waardevol leermoment, maar ook sociale interactie en plezier. 

Conclusie

Al met al biedt homeschooling een rijk scala aan mogelijkheden voor sociale interactie en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Maar het begint bij communicatie, en dat begint thuis.
Door middel van playdates, avonturen in de gemeenschap, online verbondenheid, betrokkenheid bij theater en podiumpresentaties, samenwerkend leren, sport en fysieke activiteiten, communicatie binnen het gezin, vrijwilligerswerk en creatieve groepsprojecten, leren homeschooling kinderen essentiële sociale vaardigheden op een luchtige en leuke manier.

Het zal dus echt helemaal goed met ze gaan komen op sociaal vlak. En anders gaan we gewoon net ff wat vaker naar de speeltuin  ;). 


Reacties
Categorieën