Persoonlijke verhalen
Jeanet Wolf
Persoonlijke verhalen
03/27/2024
3 min
0

Hoe ik chronisch ziek zijn minderde door denken (video)

03/27/2024
3 min
0

Zoals je wellicht weet heb ik de diagnose Fybromyalgie en Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) gekregen. De klachten hiervan hebben grote impact op mijn leven. Altijd pijn. Altijd moe.

En toch, heb ik door mijn manier van leven en denken mijn levenskwaliteit extreem kunnen vergroten. In deze blog, met video, neem ik je mee in mijn persoonlijke reis én deel hoe jij ook kunt dealen met chronisch ziek zijn.


Klachten nemen toe

Al van kleins af aan ben ik bekend met heftige vermoeidheid en snelle fysieke uitputting. Als baby sliep ik al veel, en in de kindertijd bleef dit een terugkerend thema. Zo kon ik na een zwemles tot wel dagen last hebben van pijn in mijn lijf en extreme vermoeidheid.

Rond mijn 15e levensjaar nemen de klachten verder toe en het beïnvloedt mijn leven sterk. Alles rondom schoolgang ging zeer moeizaam. Naast de hoognodige activiteiten, sliep ik eigenlijk alleen maar. Ik had geen sociaal leven en zoiets als een stukje fietsen was eigenlijk al teveel.


''Het zit in je hoofd''

Dit is wat de artsen, naast de gestelde diagnoses, onder andere zeiden. En nu achteraf gezien, hadden ze gelijk. Maar wat ze niet vertelden, was dat ik hiermee kon doen.

Ik heb er jarenlang alles aan gedaan om op heel diverse wijzen, van mentaal tot spiritueel werk, een groot verschil te maken in mijn kwaliteit van leven. Als de klachten dan toch niet weg gaan, wat kan ik dan zelf doen zodat de last die ik ervaar van de klachten verandert?


Aanpassen van mijn believe systems

Je believe systems bestaan uit de overtuigingen waar jij hard core in gelooft. Doordat ik al van baby af aan altijd pijn en een vermoeid lijf had, werd het een overtuiging dat 'mijn lijf zwak is'.

Ik ondernam vrijwel geen activiteiten meer door de pittige nasleep ervan. Dit zorgde er meer en meer voor dat ik ging geloven in dat mijn lijf het niet aankon. De focus lag op het ziek zijn, op het niet meer kunnen doen met dat wat normaal geacht wordt in het leven. Door hier op te focussen werd de overtuiging van het hebben van een zwak lijf waar ik niks mee kan alleen maar versterkt.


Tot ik een besluit nam..

Ik besefte me: dit is niet hoe ik wil leven. 

Ik was niet meer bereid om beperkt te zijn. Ik besefte me dat de fysieke pijn en vermoeidheid niet zozeer zullen afnemen. Daar heb ik mee te dealen. Waar ik wél invloed op heb, is hoe ik samenwerk met mijn lijf.

Ik besloot te stoppen met zeggen dat ik altijd ziek ben. Ik besloot te stoppen met zeggen dat ik het niet vol zou houden. Ik besloot te stoppen met zeggen dat ik het niet kan.

De energie die er was gebruikte ik om te ontdekken wat voor mij werkt op het gebied van voeding, slaap, beweging. Ik experimenteerde meer en meer met het zelf bepalen van mijn leef- en werkritme. Dit werkte. Ik maakte bijpassende keuzes, zoals het starten van mijn eigen bedrijf.

En ik weet nu: Het gaat niet over, het is wat het is, en toch is de last die ik ervaar minder. Als ik niet de hele tijd stil sta bij dat ik ziek ben, dat ik moe ben, etc.


Krachtig leren denken

Ik ging van ''Ik kan niks'' naar ''Ik kan alles op mijn eigen voorwaarden''.

Van ''Ik ben zo moe'' naar ''Ik ben niet in staat alles te doen, maar ik doe alles wat ik kan om mij zo goed mogelijk te voelen''.

Voel maar eens bij jezelf.. het is een wereld van verschil welke zin jouw overtuiging is.


Eerlijk is eerlijk

Ik heb de realiteit onder ogen moeten zien. Mijn eigen werkelijkheid moeten creëren. Mijn ego, die stiekem waarschijnlijk best gebaat was om niks aan de situatie te veranderen, aan de kant moeten zetten. Dit verschil maken, vraagt om een radicaal andere manier van denken en van spreken.

Wellicht denk je nu: ''Jij hebt lekker makkelijk praten.'' Wellicht is het ook wel tegen het zere been als je jezelf herkent in chronische pijn en vermoeidheid. Weet ook dat jóúw ego nu kan spreken. Dat het wellicht zelfs beangstigend is. Jouw ego wil jou veilig houden. Jouw ego wil jou houden zoals je nu bent. En wie ben je als je niet meer iemand bent die niks kunt?

Weet dit:

Jij bent niet je fibromyalgie. Jij bent niet je chronisch vermoeid. Jij bent niet .... (Vul maar in). Jij bent iemand die dealt met jouw huidige fysieke leven, en kiest om daar mentaal niet aan gehecht te zijn.


Mijn persoonlijke reis en wat jij zelf kunt doen

In deze video neem ik je mee in mijn persoonlijke reis rondom mijn fysieke klachten die een grote weerslag hebben (gehad) op mijn leven.

Word je getriggerd door deze blog? Check de video dan zeker. In de video ga ik daar ook dieper op in.

En weet: Ik ga je niet vertellen dat het niet erg is. Ik ga het niet goedpraten. Ik ga niet zeggen dat je er nooit last van hebt. Maar wel: dat het een keus is om vast te blijven houden aan 'ik ben nou eenmaal die zieke en ik kan niks'.


Gun jezelf meer kwaliteit van leven door deze video aandachtig te bekijken.


Reacties
Categorieën