Moestuinieren

Moestuinieren voor absolute on-professionals zoals ikzelf.

In 2021 begon ik met moestuinieren, en het was een regelrechte mislukking haha. De sla, broccoli en bloemkool werden allemaal opgevreten (niet door mezelf maar door slijmerige vriendjes die hun huis altijd op de rug hebben zitten). Andere groenten kwamen niet eens op. Het enige dat echt lukte waren de pruimen en vijgen. Van bomen die al vele jaren in de tuin stonden en waar ik zelf niks mee te maken had gehad ;)

In 2022 pakte ik het serieuzer aan. Hoewel de tomaten grotendeels mislukten, er maar 1 pompoen groeide aan 3 planten en er veel - heel veel - ongedierte was, hebben we aardig kunnen eten uit de tuin.

Ondanks dat het niet enorm goed lukte en ik er weinig vanaf wist, merkte ik wel dat ik enorm geniet van moestuinieren.

Ik hoef er niet alles over te weten en het moet vooral heel simpel zijn allemaal. En met dat in het hoofd ging ik jaar 3 in. In 2023 hebben we de tuin anders aangelegd, staan er op moment van schrijven 14 tomatenstruiken in volle bloei en groei, hebben we veel meer pompoenen, courgettes, komkommers, sla en wortels dan we opkunnen. En ben ik dagelijks met de jongens vele uren in de tuin te vinden. Het is een waar paradijs.

In deze artikelen over moestuinieren moet je geen wereldschokkende inzichten en tips verwachten. Als je doorgewinterde moestuinier bent, zit je hier ook niet op het juiste adres. Maar als je hobbymatig wilt genieten van meer zelfvoorzienend worden. Als je van gemak en eenvoud houdt en jezelf niet uren per week achter de ploeg ziet lopen of op de knietjes onkruid ziet wieden: Welkom mijn vriend. In de moestuin-artikelen-reeks voor mensen die gewoon lekker simpel zonder teveel gedoe willen genieten van hun eigen verbouwde groentes.

Berichten over Moestuinieren: